自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

老公唔願意,小朋友又過唔到,點解仲要諗,仲要令自己唔開心呢?除非可以換個老公、唔要個仔啫! 比着我就盡快收埋無謂既想法,積極面對喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

myshadow 發表於 22-7-5 17:34
小朋友如果有特殊需要,家長仲移民真係攞自己黎玩。 又冇左工人姐姐支援,人哋國家既資源又優先比當地小朋 ...

特別係有語言障礙嘅,其實一路都係話就算佢只會一種言語但係佢會開口講亦都講得正常,好過佢英文中文廣東話普通話喺佢個腦消化唔到攞唔到返出嚟應用,但好多特殊小朋友嘅父母過猶不及,又心急又用錯方法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你又唔甘心咁可以點? 一係唔好再諗咁多,一係離婚自己走囉

子爵府

salad_mm 發表於 22-7-5 16:20
好想同小朋友移民,但老公唔肯。
想去澳洲,但小朋友有自閉症,但上網睇會因為過唔到體檢而拒簽。
好無奈… ...

有冇諗過其他地方?
澳洲如果有 ASD, 真係有機會 decline。

男爵府

Anpanmama 發表於 22-7-5 16:57
有朋友個仔幾嚴重自閉,去咗英國。
走之前讚到英國響呢方面天上有地下無,但係走咗半年,提都冇提過個仔生 ...

可能佢配對唔到,或者好好唔想比人分薄資源呢,我未去過英國,我唔知咩情況

水晶宮

你想頭家整齊開心嗎?
好好秤吓香港同澳洲生活嘅利與弊先

男爵府

離婚囉,
搵個肯移民去澳洲甚至係澳洲搵個當地人結婚,
肯定移民到。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

說服左你老公先啦,否則過到體檢又如何?

珍珠宮

jon12345 發表於 22-7-5 16:33
可能佢打算直接離婚呢, 所以唔駛考慮呢點

大宅

體檢係唔會驗自閉症的。另外,澳洲對自閉症小朋友係有支援的,會比香港支援更好。

利申:已移民澳洲

水晶宮

rayrayus 發表於 22-7-5 19:36
你又唔甘心咁可以點? 一係唔好再諗咁多,一係離婚自己走囉

佢之前都有post話想離婚,但依家又想同老公走

子爵府

你想走係咩原因先?
老實外國對自閉症比較包容,我表弟正正係高功能自閉症但長大後香港做唔掂,返澳洲(本身有澳籍)去佢地類似庇護工場做,計返有3萬幾人工。

水晶宮

首先傾掂你老公先啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yveoone 發表於 22-7-5 20:10
可能佢配對唔到,或者好好唔想比人分薄資源呢,我未去過英國,我唔知咩情況
...

呢個朋友其實咁多年都好有問題,成日拔苗助長,個仔個情況其實都好差,但堅持要讀主流小學,根本個仔連講嘢都冇句子表達能力差,智能更加係低於水平,所以佢話去英國我哋更加覺得冇一個單一語言幫助,就算有幾好嘅言語治療師佢個仔都係一舊雲,因為一路喺香港都係用廣東話,去到當地轉英文其實對佢個治療情況一定唔理想!
我有同佢講過佢中學年齡嘅仔去到,佢自己一個人嘅壓力更大,以前都仲會有老師有娘家同夫家嘅家人幫手,以後自己單打獨鬥,佢個仔係英國只係生存唔係生活,將來佢兩公婆走咗,唔通妹妹要負起照顧哥哥嘅責任?
但奈何政治洗腦,唔聽勸告

翡翠宮

想去澳洲,但小朋友有自閉症,但上網睇會因為過唔到體檢而拒簽。
好無奈… ...

其實樓主你係咪屋企經濟、你自己嘅教育程度都冇條件移民嘅人?見你呻左成幾年都係想移民,加拿大澳洲新西蘭都諗過,其實點解唔接受現實,冇本事就係冇本事,唔得就係唔得,見人走你又想走,與其去羨慕人不如好好地去經營自己擁有嘅嘢!

侯爵府

好無奈… ...
你一時話想去加拿大, 一時話想去新西蘭、一時話同老公講掂數會去日本, 一時又話老公唔肯, 一時又話想離婚, 今日最新夢想係去澳洲 ................. 樓主你其實係咪玩緊大家咋?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

由19年開始,沒完沒了。

男爵府

Prosperous 發表於 22-7-5 21:37
你一時話想去加拿大, 一時話想去新西蘭、一時話同老公講掂數會去日本, 一時又話老公唔肯, 一時又話想離婚, ...

佢想姐,
就係成日得個想字,
先呻來呻去。
鄧佢老公慘,
老婆日日想走佬

侯爵府

咁近近地去住台灣先啦, 以樓主性格, 永遠都係隔離阿婆飯香, 移去邊都係望住其他國家架喇, 是但走左啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

離婚,自己走,過你想過嘅生活。

首頁
23456...7

尾頁

跳至