自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

weiwaiwei 發表於 22-7-7 19:53
28/6係日本網站訂藥妝,俾咗$95運費用EMS送香港,4/7收到SMS話準備運到香港,可以上網香港郵政網站改郵局取 ...
下次用sms code 轉郵局自取啦

男爵府

好媽媽勳章

Locherry1215 發表於 22-7-7 20:22
好似話疫情唔上門派件~即使是掛號~
我今日信箱都收到2封掛號~

如果話疫情關係唔送上門,我都理解,但係就唔應該sms話將會派啦,浪費時間去等佢,擺明係偷懶

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Amy1974 發表於 22-7-7 20:15
下下咁老實,咪做到脚跛?

忠實嘅人係呢個世界係生存唔到嘅,睇開啲啦。
何等歪理

男爵府

好媽媽勳章

jamesbond007 發表於 22-7-7 20:38
下次用sms code 轉郵局自取啦

下次一定自取好過

珍珠宮

係呀,我哋都試過好多次。所以平郵仲好過掛號。起碼信箱攞算。掛號冇派上來比張卡係信箱,又要去郵局攞,哂時間。大包裹寧願寄DHL或者搵間海外集運。同埋文件掛號一啲都唔平,不如順豐$13搞掂,送上門。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我屋企啲掛號信都係10次有8次係丟卡仔喺信箱要你去郵局拎(屋企有人喺度),啱啱今日仲離譜,我開信箱睇有封掛號信(唔係卡仔),封信係運輸處寄來既續期駕照

男爵府

好媽媽勳章

ichigolatte 發表於 22-7-7 20:03

你俾個95蚊係俾日本郵局,唔係俾香港郵政。呢十年八載多 ...

我明運費係日本郵局收,但係香港郵政派送係有協議嘅。換返轉,我由香港寄去日本,香港郵政收錢,咁日本郵政協議咗要派送,可以因為我無收到呢單錢而唔派嗎?根本就係得過且過

子爵府

daijuju 發表於 22-7-7 20:44
係呀,我哋都試過好多次。所以平郵仲好過掛號。起碼信箱攞算。掛號冇派上來比張卡係信箱,又要去郵局攞,哂 ...
我以為得我係咁㖭,近2次掛號,明明屋企全日有人收,但冇派上來,放張咭係信箱,去郵局取。

大宅

28/6係日本網站訂藥妝,俾咗$95運費用EMS送香港,4/7收到SMS話準備運到香港,可以上網香港郵政網站改郵局取 ...

你住的屋有冇管理員?定係單幢樓、村屋丶唐樓
我住的屋苑有管理員,冇發出過你遇到的問題

男爵府

我用EMS係日本寄20kgs 來香港, 幾百蚊運費,佢話會送,點知又話無人收件,我打去佢話我嗰座有強檢,但我明明問過管理處無強檢。。。佢話唔會安排再送,叫我自己去郵局搬返屋企

大宅

回覆 weiwaiwei 的帖子

我試過按左一下鐘咁岩係洗手間,過兩三分鐘出黎人走左了

侯爵府

我都試過,明明屋企有人就話冇人收件。 最近信用咭積分換左幾仟蚊禮劵,以往必定會寄掛號到屋企簽收,我等左好耐都未收到所以打去銀行查,原來已掛號寄出。 但香港郵政沒派件只係放入郵箱,附帶張咭仔話大球廈有確診所以唔派件,但我睇返前後兩星期都冇人確診,其實佢地籍口唔派件。 好過份,審計處都曾經查過郵件好多支出都因為超時派件而補水,根本就管理不善。

琥珀宮

weiwaiwei 發表於 22-7-7 20:02
請問點樣叫佢再派?佢話有張卡入我信箱,要我去郵局拎,但係我見唔到有
...

嗰次又係等左成朝佢又係塞張卡,之後打去鬧爆佢,我話郵局開門我返工,佢關門我都仲返緊工,佢地又唔係好似順丰咁日日都開門,之後佢未話再派過,仲約實邊日邊個時間,唔鬧唔安樂咁

珍珠宮

回覆樓主:

你講既情況,我之前都試過一次。

話我冇人在家收件,派張卡要我自己去郵局取件。但我在家工作,日日喺屋企,根本就冇派過!

最近一次寄嘢比舊同事,用公民袋寄,印哂 A4 地址 label,寫明九龍大角咀區, xx道xx號,浪澄灣幾座,幾樓,幾室。 一個月後打回頭,話地址不詳,無法派送?!

郵局職員似想扭計,要 大幅加人工多啲。

複式洋房

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我都試過
好sure派件時我係屋企,點知收到卡話試過派但無人,份件係日本訂既bb單車,好鬼重,搞到我要去郵局拎,以後都唔揀EMS

男爵府

我都試過。屋企明明24小時都有人。屋企仲要有隻靈敏極高的小狗,如果有人按門鐘,冇可能聽唔到。
之後收咭話我屋企冇人,叫我去郵局取件。我唔憤氣,打去投訴,自始就冇事。

珍珠宮

回覆樓主:

大家懶得就懶,通常打去投訴,嘈完一輪就會派返上門。但下下都要勞氣,好煩。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

weiwaiwei 發表於 22-7-7 20:00
即係成日無派但扮派唔到?

一向都係咁
唔係新鮮事

我而家住個到去就近郵局的士錢都$70
所以有得揀我寧願用DHL

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我諗大廈派嘅郵差轉左人
幾次都錯,係其他層/其他單位甚至其他大廈
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至