自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

臨近暑期,又開始煩惱暑期可以同仔仔玩咩。屋企嘅玩具越來越多,每次整理同收拾都好花時間,而且當中好多也只是娛樂性質。我希望多一些玩具是可以寓學於樂,所以我打算善用這個暑期,同小朋友用啲環保簡單嘅材料,玩盡STEM小實驗,製作價錢便宜之餘,玩法多樣化,又能讓小朋友從中學習,明白多啲科學原理,可以讓仔仔呢個暑假過得更有趣充實!

大宅

回覆樓主:

同佢畫畫,玩手作,一齊合作創作一樣野出黎,從而了解佢既想法,傾下計。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我會帶小朋友去沙灘玩水消消暑氣和帶小朋友去科學館睇恐龍展覽, 因小朋友好喜歡恐龍, 加上會場展出多款珍貴的化石真品,有部分珍品更可供市民親身用手觸摸, 機會難得

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

我會和孩子一齊做日常家務,如做早餐、灑乾衣服和拖地等家務,趁暑假時間,他們不但能大展新手,更能睇驗父母的辛勞。這令孩子關係更進一步!暑假前,他們都要補習、溫書做功課和做運動,沒有機會參與,實在太可惜了。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

將自己都變成小朋友, 陪阿女同陽光玩遊戲

別墅

4歲人仔放暑假,第一時間,梗係一齊歡呼喝采,媽媽同仔仔一齊開心大笑一番,感受暑假來臨的快樂😂
「學習」和「玩樂」缺一不可,早上做十分鐘功課,下午安排節目,我家行程緊湊,出發!
首先,約同學仔睇近期大熱的恐龍電影,探索太空館和科學館的奧秘;
再周圍坐電車,天星小輪,纜車,飽覽香港風光,體驗各種交通工具;
探索離島沙灘的大自然環境(媽媽應該會曬溶);
當然,少不了各式各樣的室內和室外兒童遊樂場,海洋公園等康樂活動;
更要參與普通話、英語、體育、音樂、繪畫等等興趣班,努力在玩樂中學習;
最後,積極在家學做暖男,參與媽媽煮飯仔課程、在家積木建築學院、車迷的世界等多種親子在家活動。
多姿多彩的暑假,仔仔快樂等同我快樂,我地準備好喇,期待!!🥰
   靚梁太

大宅

趁暑假我會與孩子以運動建立親子關係,因為運動嘅益處非常多,能幫助鍛鍊身體及改善情緒,而且父母同孩子一齊運動,仲可以建立和諧嘅親子關係。所以我會趁暑假選擇比較固定時間與孩子一齊打羽毛球、游水、行山、跑步,同時係運動嘅過程中又能聊聊日常生活嘅點滴,了解孩子嘅興趣,強身健體嘅同時增進親子感情。

男爵府

優質嘅親子關係係用個心去陪伴,所以我會趁暑假帶佢地去體驗好多平日少接觸嘅嘢,上山下海就少不免,不過我認為有動態都要有靜態,所以都會同佢哋玩多啲益智嘅桌上遊戲培養佢地唔同嘅思維。

大宅

炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有10歲的囝囝及5歲的囡囡,暑假是小朋友最期待的假期。
我是在職媽媽, 會抽空請假帶他們到太空館, 科學館等展館参觀, 無咁熱, 又可增進知識。 兩個小朋友好鍾意游泳, 會帶佢地去沙灘及泳池游水消暑。
我亦珍惜平日晚上同他們的時間, 暑假不用做功課同溫習,會在家同他們玩桌上游戲, 砌拼圖, 玩下Playmobil,增進親子關係, 亦可令他們放下電子玩具。
兩個小朋友有好多玩具, 好多玩具都好快玩厭, 唯獨佢地好珍惜Playmobil, 佢地話Playmobil d 玩具好靚好緻細, 我地會成日用Playmobil 玩情景遊戲, 講下故事, 百玩不厭。玩完後會放回飾櫃作擺設。囝囡出街都會帶幾個Playmobil人仔, 用餐時又可玩下, 影下相。
我自己本身都喜歡儲figures , 都忍唔住買了幾副俾自己, 哈哈哈

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每日至少有30分鐘親子時間, 佢想玩咩就玩咩, 由佢去做主導, 從而建立良好親子關係, 亦都俾佢感受到果段時間係屬於我地兩個既

別墅

雖然暑假是一個很適合戶外活動的時候, 但由於疫情和過於酷熱的天氣, 我不打算安排年紀尚小的女兒太多戶外活動。知道小朋友對於自己開始學會踏腳踏車有些微滿足感, 我希望在這個暑假可以有更多時間陪她練習踏腳踏車, 讓她成功學會不需要別人協助下都能踏著腳踏車隨心所欲的走。另外, 她亦很喜歡模仿別人在圖書館挑選自己喜歡的圖書然後坐在一旁靜靜的讀著, 所以我會抽多點時間帶她去圖書館, 揀選適合她的圖書, 一邊坐著細聲解讀一邊培養她看書的興趣。最近發現原來她對拼圖都好有興趣, 雖然玩起來很笨鈍的樣子, 但慶幸她會屢試不休直至拼對為止, 所以我正在物色更多益智拼圖, 好讓在家的日子也能陪她一起拼著玩。

大宅

Poo得好勳章

陪伴小朋友睇戲(emoji),去圖書館,游水,
如果可以收到Playmobil就最快樂了。(emoji)

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

請講出您如何趁暑假與孩子建立親子關係?

遊戲中學習, 一個出外探索新事物,認識新知識。

水晶宮

我會多與子女一起進行戶外活動。

大宅

回覆 中央情報員 的帖子

我哋會一齊打籃球,游水,做圖工

男爵府

陪佢去圖書館 玩下魔力橋 整下甜品

男爵府

回覆 中央情報員 的帖子

同距一齊扮下靚、去下街、食好野、去沙灘玩下、等等!正所謂陪伴是長情告白,我一直在

大宅

回覆樓主:

從日常生活中可以慢慢培養,同他們一起經歷喜怒哀樂。

男爵府

牛年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

適逢小朋友係暑假生日,準備帶佢去主題公園玩餐飽,可以由朝玩到晚,完全係最好時機建立親子關係。
其餘時間亦可以係屋企建良好親子關係,例如一齊做下簡單家務,煮野食…等等

複式洋房

暑假,但係又無得去旅行,想玩盡都唔係咁容易,最好梗係可以同小朋友一齊邊玩邊學,一齊探索古老法老的墓穴,揾吓有無寶藏同木乃伊,探索埃及。

探索唔到埃及都唔緊要,可以同恐龍玩吓,同去偷吓鑽石💎。

首頁
45678...9

尾頁

跳至