自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

請高人指教,bio, chem, his / bio chem econ / bio his econ 容易高分及大學揀到科?
呀仔比較強bio, his, 記憶力較好, econ 佢都有興趣,chem近排教molecular mass 要計數,突然信心動搖,一向計數麻麻,暫時唔考慮工程類。

伯爵府

+3金熱血

tutik 發表於 22-7-27 21:10
請高人指教,bio, chem, his / bio chem econ / bio his econ 容易高分及大學揀到科?
呀仔比較強bio, his ...

無記錯的話,molecular mass個D係加減數咋喎

珍珠宮

回覆樓主:

bio, his, econ
文不文,理不理,商不商
大學最難選科

CMMANDY    發表於 22-7-28 11:19

侯爵府

786 發表於 22-7-27 21:18
無記錯的話,molecular mass個D係加減數咋喎

好似計concentration之類,臨考先同我講唔明,我鬼記得,咪睇番佢本書、notes, 跟住求其噏。。。原本都話想讀chem, 依家又怕自己handle 唔到,下星期交表,佢學校選三科。

侯爵府

asweetmom 發表於 22-7-27 21:31
bio, his, econ
文不文,理不理,商不商
大學最難選科

所以我叫佢his 改chem, 係咪啱啲?

子爵府

回覆樓主:

我覺得揀科前要問阿仔大學想讀乜,起碼縮窄範圍。 其實好重要,因為有啲科目有加權, 有啲學系一定要有相關科目知識。

侯爵府

wtcys 發表於 22-7-27 21:46
我覺得揀科前要問阿仔大學想讀乜,起碼縮窄範圍。 其實好重要,因為有啲科目有加權, 有啲學系一定要有相關科 ...

都有叫佢留意,但佢又無乜概念。

翡翠宮

畀面勳章

我女學校揀科輔導時,話如果數學唔好就唔好揀econ
日日是好日

水晶宮

梗係bio chem啦,econ難攞高分,大學大部份econ冇weighing, 文又唔係,理又唔係,商又冇讀bafs。工程類係要phy +m2. 再者同是18-20分dse, 理科選擇多,升大學唔難。文科起碼2字頭(6大計).

珍珠宮

如果計數麻麻,最好都係history , economy , geography ,特別是後2個特別好易攞到分。

禁止訪問

珍珠宮

我見有jm講到大學收生的問題,話文不文,理不理之類,無錯,jm都講得對。

但是首先也要以小朋友的資質來選科,如果平時成積都麻煩,還談什麼文理?

不如先選些自己有把握讀得好的科目,至少那張DSE成積單都會有5*或4,至少都能入大學入場券先吧!到時候再慢慢選合適自己的一條路!

現在是選自己有把握取高分的科目來讀才是最好吧!

Amy7802    發表於 22-11-28 22:30
winnie713    發表於 22-7-28 20:49
熙fi媽媽    發表於 22-7-28 10:19

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我下年都要頭痛呢個問題

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-7-27 22:07
梗係bio chem啦,econ難攞高分,大學大部份econ冇weighing, 文又唔係,理又唔係,商又冇讀bafs。工程類係 ...

係咪bafs入大學選科有分加?即有用過econ,佢學校中三得.bafs, 無細分。

水晶宮

tutik 發表於 22-7-27 22:49
係咪bafs入大學選科有分加?即有用過econ,佢學校中三得.bafs, 無細分。

Bafs雖然大部份都係冇分加。但讀account, 多一個升學方向,考埋LCCI, 周圍都請會計文員。不過咩科都好,都要睇興趣同能力。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mln 發表於 22-7-27 22:46
我見有jm講到大學收生的問題,話文不文,理不理之類,無錯,jm都講得對。

但是首先也要以小朋友的資質來 ...

除左資質重有興趣,比個學生大概知道 將來入 u 邊 d 科 揀唔到, 比重問題 利弊 講咗就留返畀個學生自己揀科目啦
總有離別的時候

水晶宮

畀面勳章

搭單一問
如果揀中史,文學,chem又如何?
(本身中史,chem都係級頭)

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

回覆樓主:

請問哪個大學對「有興趣」有加分?

侯爵府

opclk99 發表於 22-7-27 23:28
近年除封关外出生率低,
今年九月己開始殺校,
所以文科教書嗰d真係自己冧。

我都知,如果佢自己選會比較願意去努力,touch wood 就算衰咗唔關我樹。。。。你自已㨂。。。
不過佢又無乜特別喜好,成績科科都唔差太遠。chem 係我鼓勵佢,計數果part 算少,咪又係死記,我覺得應該應付到。

首頁
12345...12

尾頁

跳至