自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

伯爵府

+3金熱血

ahmi 發表於 22-7-28 11:33
文科人出路的確窄D,但讀唔到冇得勉強

明白呀,所以你㨂得適合

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

家家公主 發表於 22-7-28 10:19
我仔剛選好交埋
佢數學好 未派表前原意想選
ICT 物理 經濟 M2

物理、Econ都相對多人選, 因為撞堂唔畀揀就真係有啲過份。學校咁安排都得。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

syyysc 發表於 22-7-28 13:31
物理、Econ都相對多人選, 因為撞堂唔畀揀就真係有啲過份。學校咁安排都得。
...

係呀 我有同學校反映問題
學校叫學生學習取捨
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

786 發表於 22-7-28 12:08
明白呀,所以你㨂得適合

未知俾唔俾到,佢學校(band1)好多人揀理科,文科唔係科科開到

侯爵府

thomaswop 發表於 22-7-28 09:55
我女今年應屆dse考生
佢有讀經濟
發覺到大學揀科讀經濟真是冇乜用

咁係咪bfs management 入商科有用啲?

侯爵府

opclk99 發表於 22-7-28 09:46
it肯定正常有得捞的,
在下係做足廿年it狗,
依家it仲多左咁多分科,

ict 要成績top 果班先㨂到,且課程非常沈悶,呀仔提不起勁。
入大學選cs係咪要有ict 先

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

tutik 發表於 22-7-27 21:10
請高人指教,bio, chem, his / bio chem econ / bio his econ 容易高分及大學揀到科?
呀仔比較強bio, his ...

molecular mass 已經係Chem入面最易拎分最好讀果part, 如果唔鍾意又好難搞...

侯爵府

goo_littlebb 發表於 22-7-28 16:13
molecular mass 已經係Chem入面最易拎分最好讀果part, 如果唔鍾意又好難搞...

其實今年上堂日數少,科程趕,係自己無部署好,早啲報補習打底,我無諗過科都未㨂要補chem, 佢有同學真係有亦有幫助。

goldpiglet    發表於 22-7-28 19:00

子爵府

BK Milk勳章

tutik 發表於 22-7-28 16:11
ict 要成績top 果班先㨂到,且課程非常沈悶,呀仔提不起勁。
入大學選cs係咪要有ict 先
...

Bio 好多野記,如果有興趣就冇所謂;大學選科冇乜著數/需要

反而 Chem 比較重要,HKU 醫科要 Chem

侯爵府

ada_fung 發表於 22-7-28 16:30
Bio 好多野記,如果有興趣就冇所謂;大學選科冇乜著數/需要

反而 Chem 比較重要,HKU 醫科要 Chem

我都覺得好多野記,加埋his 真想暈,怕佢讀得太辛苦,又難高分,econ 好似易讀啲,所以15/16
讀醫太大想頭,同佢提過放射/言語治療,佢話都可以考慮。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

lovelybaby2015 發表於 22-7-27 23:11
搭單一問
如果揀中史,文學,chem又如何?
(本身中史,chem都係級頭)

級頭即係有機考DSE拎4,5或以上啦
我就會揀喇
揀啲有分加但到時讀得唔精,咪又係無意思

禁止訪問

侯爵府

chitchit0520 發表於 22-7-28 16:42
揀科已經係第一次競爭,我仔啲同學一升中三已全科補。好彩我仔唔係想揀理科先唔駛爭。
...

係我醒覺得太遲

侯爵府

goo_littlebb 發表於 22-7-28 16:13

我覺得佢呀sir, 嚇鬼,因唔懮無學生,中三跟本未睇真各科利幣。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

tutik 發表於 22-7-28 16:26
其實今年上堂日數少,科程趕,係自己無部署好,早啲報補習打底,我無諗過科都未㨂要補chem, 佢有同學真係 ...

F3已經教緊PHY, CHEM同BIO架啦, 學校直情拎埋DSE既教材同Past paper黎教, 完全唔同F1F2既Science咁,
所以都會一頭霧水架!!

男爵府

tutik 發表於 22-7-28 16:37

我都覺得好多野記,加埋his 真想暈,怕佢讀得太辛苦,又難高 ...

我囡揀2科史,又係擔心bio好多嘢記,但又怕佢連econ嘅數都handle唔到,同埋好似話econ考得高分都唔容易

侯爵府

goo_littlebb 發表於 22-7-28 17:40
F3已經教緊PHY, CHEM同BIO架啦, 學校直情拎埋DSE既教材同Past paper黎教, 完全唔同F1F2既Science咁,
所以 ...

嘩咁快!我仔間phy 教lens, 仔都高分,我叫佢咪信!最金force 果啲佢會好吃力。bio 就多野記,佢自己話唔驚, 都keep到7字頭, chem 就特然趕課,派notes, 估佢唔到,無時間備課所以catch 唔到,同學早起步有補習好好多,攪到佢無信心。

翡翠宮

tutik 發表於 22-7-28 18:02
嘩咁快!我仔間phy 教lens, 仔都高分,我叫佢咪信!最金force 果啲佢會好吃力。bio 就多野記,佢自己話唔 ...

F3要教optics 同heat (即係physics)
Chem要教atom element compound, metal, 計數, ...其實都係F4教既嘢.

珍珠宮

chitchit0520 發表於 22-7-27 22:42
你又話個his強過Chem, 點解又反而his 改Chem?
見你想揀Chem, 又想揀bio, 係咪想讀醫,或者理工三寶?

請問什麼是理工三寶?

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

回覆樓主:

我女應該會選Econ, 中史 (呢兩科成績較好和有信心讀到上去),諗緊第三科選Bafs的accounting 定 management, 學校兩樣都有開,但聽人講話讀management會較難明,accounting容易些。

首頁
23456...12

尾頁

跳至