自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

katie816 發表於 22-7-31 10:01
7000蚊補習 , 學英文真係要搭車去到金鐘至學到? 無法理解,堅離地

我就係最眼突呢樣野!補習都係輔助下,$7000補完一定好勁?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前聽到話 窮就唔好生, 好似好刻薄

但7千蚊 去金鐘補習, 冇錢走去扮上等人; 出街買樽水都話唔捨得 好慘, 我口乾只會拿拿林返屋企飲幾杯水, 如果長時間我只會帶樽水, 買一樽最少6, 7 蚊2啖冇埋 唔值囉, 佢地都仲富貴過我 點會貧窮?

突然醒起阿女細話比阿哥蝦 我地又唔理佢, 佢發難好傷心 話我地唔理佢 走去廚房, 飲幾杯水喉水話自殺喎, 跟著訓係梳化等死 (唔好學) 我地耐唔耐問佢 推下佢 "吱" 下佢: 死左未呀? 死左我地報警呀

男爵府

happycathome 發表於 22-7-31 03:15
Well said
傳媒借題發揮
香港係國際大都會,唔係貧窮城市。

認同

珍珠宮

2023年兔年勳章

buzzanna 發表於 22-7-31 10:06
所以好想公開條數,讓社會大衆和各階層清楚他們每月所有得到的資助金額共有多少,大家比對一下,可能發現 ...

贊成!

大宅

醒目開學勳章

tszchungmama 發表於 22-7-30 23:09
其實佢哋可以返大陸住架
好多新移民同學仔大陸間屋好大, 屋企人有車有樓, 咪一樣出嚟扮窮,攞津貼,攞公 ...

非常同意,今屆特首要正視及審核新移民及攞資助的人內地資產!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fairly 發表於 22-7-31 11:02
非常同意,今屆特首要正視及審核新移民及攞資助的人內地資產!

X 2

仲要審批黃屍港台節目制作、唔好再比佢分化港人~

我認為最好執咗佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

hohoho36 發表於 22-7-31 10:14
我就係最眼突呢樣野!補習都係輔助下,$7000補完一定好勁?

勁唔勁就唔知啦,但講到咁窮,但又有能力拎出$7000去補習,呢到就真係好勁啦

大宅

我其實最嬲唔係拎唔到福利,係小朋友學校嘅活動通常都係拎福利嘅家庭優先,咁其實我肯比$報名都一定冇機會參加,令我小朋友好失望!

侯爵府

charlieXD 發表於 22-7-31 00:41
上次播完無耐依家又播
吹得一次慘過一次

都係果個施咩山搵傳媒,傳媒又肯幫佢吹

水晶宮

buzzanna 發表於 22-7-30 22:25
見好多人回覆,好多迴響(我都有覆)。

所以建議不如呢類節目認真探討下,幫那些誇代貧窮的,計算一下,他 ...

大陸大把資產,點計算?

男爵府

回覆樓主:

越黎越唔會同情呢班又無錢又要生,仲想拎香港褔利無事生產既人。香港無欠你地,唔好成日扮可憐博同情。 一大班唔洗做拎綜援既大媽,日日湊完返學就圍埋吹水,我地返工想請日假陪個女都難。係香港中產又要交稅又要返工,仲要稅補貼呢班好食懶,唔該唔好再拍呢類節目,同情不了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 22-7-31 10:22
之前聽到話 窮就唔好生, 好似好刻薄

但7千蚊 去金鐘補習, 冇錢走去扮上等人; 出街買樽水都話唔捨得 好慘, ...

你個女果時幾歲?好可愛

大宅

所以建議不如呢類節目認真探討下,幫那些誇代貧窮的,計算一下,他 ...

仲要申報在大陸嘅資產, 大把人大陸有樓的。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

歌莉亞 發表於 22-7-31 09:35
簡直離地啦
申請公屋應該分2條隊,香港出生的同新移民,否則香港人越來越多怨氣,申請十年八載都 ...

最好係三代都係香港人先計,或1950年上一代已來港

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rainy 發表於 22-7-31 11:30
你個女果時幾歲?好可愛

6,7歲 左右
同哥哥玩 佢輸左, 發難冇人幫 就話要自殺...話我地蝦佢喎

岩岩傾返 哥哥回憶返晒黎, 係咁講

阿哥: 佢果陣喊住話: 好呀! 你地蝦我..我就死比你地睇, 等你地冇左個咁靚咁可愛既妹! 等你地後悔!

事後話返佢: 阿妹! 你唔可以咁架喎! dady 返工比人鬧2句 又走去廁所飲水喉水 話要死比老闆睇, 我煮餸比你地彈3彈4 我又走去廚房飲水喉水死比你地睇? 你整爛阿哥d玩具, 佢又走去廚房飲水喉水死比我地睇?
咁點搞呀? 可以咁架咩?

伯爵府

非常認同

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ppeace 的帖子

冇錯。知唔知學小提琴/鋼琴幾貴呀!我呢啲外表中產人士都冇銭比我仔學囉!
我記得自己中學時期因為冇能負擔女童軍制服,所以唔敢參加。

子爵府

我建議訪問貧窮家庭時,同時問以下問題:
1. 冇錢為何唔返工?或搵多份兼職?
2. 冇錢為何生小朋友?
3. 生小朋友前有冇預算點養?
4. 如果小朋友問你,點解我地咁窮?你會點答?

茶類愛好者    發表於 22-8-1 11:23

子爵府

金鐘名店果一part…真係作得就作…我自問係中產,但入PP 都係直行直過。

中產都唔會日日去買名牌啦,同埋中產都係自己賺錢買名牌啦,你估天跌落來的咩!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 buzzanna 的帖子

講得好啱。政府統計處應該要做嘢啦!

首頁

尾頁

跳至