自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我宜家租緊屯門的電梯套房,接落黎我要搬屋,我睇度唐樓有非常多套房,選擇比電梯房多好多。唐樓套房比電梯套房便宜好多,例如150尺套房,最便宜5600可以係九龍租度。我係23歲男仔,行樓梯無問題。我無住過唐樓,我擔心唐樓有好多問題,例如無管理,大廈設備壞了無人維修影響生活,或者治安唔好,多賊人等等。我擔心住入去先後悔,有無過來人講講住唐樓感受?

男爵府

回覆樓主:

衛生環境麻麻

洋房

回覆樓主:

我覺得牛頭角定富街一帶唐樓區域唔錯,周邊無色情同比較安靜,多數唐樓有街閘,果邊人少。

子爵府

jowood98 發表於 22-8-1 13:51
我宜家租緊屯門的電梯套房,接落黎我要搬屋,我睇度唐樓有非常多套房,選擇比電梯房多好多。唐樓套房比電梯 ...

有無唸過搵多一個差唔多年紀
合租私樓

價錢應該都差唔多, 環境好好多
又有會所

洋房

jincaiyan 發表於 22-8-1 14:15
有無唸過搵多一個差唔多年紀
合租私樓

揾唔度,只可以我自己一個人住

瑪瑙宮

紅磡土瓜灣好多吧, 都好多人住緊, 應該無問題卦. 不過尼邊多南亞人, 但我唔覺佢地特別攪事, 都係街坊咁囉. 佢地住尼頭, 自興起 DELIVEROO , FOODPANDA, 佢地近水樓台, 成日見佢地送外賣.

我覺得紅磡土瓜灣幾好丫, 交通方便, 商舖又多, 乜都有, 有 d 物價都好平 (生果檔, 三餸飯) 好方便.

唔知你做開邊行邊度番工, 如工作無定, 尼頭都有工作機會, 好多街招請人.

洋房

Nancy20090615 發表於 22-8-1 14:20
紅磡土瓜灣好多吧, 都好多人住緊, 應該無問題卦. 不過尼邊多南亞人.

唔考慮土瓜灣紅磡,果邊太複雜,太污糟。

伯爵府

我宜家租緊屯門的電梯套房,接落黎我要搬屋,我睇度唐樓有非常多套房,選擇比電梯房多好多。唐樓套房比電梯 ...

耐心啲搵,都應有你budget嘅套房係單棟有(emoji)大廈,如葵青區,旺角油麻地等

瑪瑙宮

jowood98 發表於 22-8-1 14:22
唔考慮土瓜灣紅磡,果邊太複雜,太污糟。

唔明有幾複雜, 好多人都係咁住緊. 罪案尼區好似也不多吧.

污糟, 咁要上樓先見到係點, 我唔太清楚.

我細個住黃埔街唐樓, 企理乾淨的, 不過好似成條街清拆.

如果你收入不高, 紅磡土瓜灣食都平 d (放工食個三餸飯或外賣就返上樓) , 紅磡工業區又有好平的早餐, 好過又交租又捱貴野食.

水晶宮

租地方應該近工作較好?定近父母也不錯?男仔不用怕,女仔就怕怕如深水埗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

細個住過唐樓短時間,無管理、無維修、外人自由出入,就一定啦~ 低層可能有鼠患。
男仔應該問題唔大,住落唔啱心水可以搬。你試吓搵青年宿舍,居住環境應該會好好多。

洋房

brother4 發表於 22-8-1 14:28
租地方應該近工作較好?定近父母也不錯?男仔不用怕,女仔就怕怕如深水埗
...

我將來會係將軍澳返工

洋房

Nancy20090615 發表於 22-8-1 14:24
唔明有幾複雜, 好多人都係咁住緊. 罪案尼區好似也不多吧.

污糟, 咁要上樓先見到係點, 我唔太清楚.

我將來要係將軍澳返工,考慮牛頭角定富街同黃大仙鳳德道一帶。

瑪瑙宮

jowood98 發表於 22-8-1 14:37

果邊我唔太清楚了, 因我响紅磡返工, 比較熟尼頭.

將軍澳返工, 土瓜裝有地鉄站, 又有巴士到將運澳.
你比較下租金先, 親自落區睇下環境/物價

侯爵府

jowood98 發表於 22-8-1 14:37

未必有實呎150.
有街閘好
睇樓前會清下樓梯垃圾
少南亞人好d
揀中低層

禁止訪問

男爵府

我淨係諗到運傢俬要每層樓計

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

jowood98 發表於 22-8-1 13:57
我覺得牛頭角定富街一帶唐樓區域唔錯,周邊無色情同比較安靜,多數唐樓有街閘,果邊人少。
...

有街閘都好,果邊返工、食嘢都方便,附近又有超市....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%e9%9d%92%e5%b9%b4%e5%85%b1%e5%b1%85%e7%a9%ba%e9%96%93-%e9%9d%92%e5%b9%b4%e5%ae%bf%e8%88%8d%e6%af%94%e8%bc%83/

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我以前住唐樓的,有街閘,不過無保安,又住過有街閘有保安既唐樓。我覺得治安無問題,當然要睇埋地區。最唔好係要行樓梯,同埋搬屋時既傢俬搬上去都辛苦的。如果平時送貨又要比每層計既費用。定富之前朋友都住過有街閘無保安。但樓層比較高,治安可以,搭車飲食買野都方便。

首頁

尾頁

跳至