自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。 ...

我女就係好驚狗連貓都好驚架,我都想知邊有得教唔驚架同(emoji)我地會搭下一架,不過真d細狗狗鍾意聞人,走埋黎真係嚇到佢喊既,我見到既就會提醒個女前面有狗狗或者行第二邊走,但佢又唔驚小強架咼,我都唔知點解

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。 ...

如果唔影響別人我就覺得OK,可能影響別人的有亂吠、隨地大小便等等。不過呢啲好多都睇個狗主點做
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

大宅

好似指定品種先要戴

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 充裕 的帖子

咪就係,驚就係驚架啦

大宅

香港地住屋咁細,其實唔適合養狗,尤其係大狗

子爵府

Tyasnm 發表於 22-8-10 09:31
我都好怕狗,我都好怕狗,我都好怕狗。
但係唔知點解,現在怕狗好似係唔正確既情緒,會被人鬧 ...

係d人9唔搭8唧,試下放隻老鼠係佢地面前,睇下驚唔驚,人大隻過老鼠咁多,又唔敢咬人,唔好驚啊笨

oasis18    發表於 22-8-10 13:35

子爵府

其實大狗好多時定過啲細狗,不過如果怕狗就無辦法。
平時等巴士,如果見到金毛golden retriever, 我會襯機引佢注意,然後抽水,好似呢類大狗,其實乖到無倫。

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

係呀~有些狗都幾可怕, 不是每種大狗都友善如金毛, 有些狼狗唐狗都幾惡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

自己隔咗好多年再養狗,發覺宜家養狗真係好難,俾狗狗設施或者可進出地方多咗,但同時亦多咗好多人唔鐘意狗,好似搵屋租宜家可以養狗都少咗好多,連村屋都好多唔租俾養狗既,一知有狗就加五百,所以養狗真係要考慮清楚

琥珀宮

其實香港嘅住宅根本唔適合養狗,地方太細

大宅

hkgra 發表於 22-8-10 09:02
係啊, 戴番個罩會好0的, 有0的人真係驚狗

洗唔洗個世界圍住你班怕狗的人來轉? 我告訴你知吧, 人類比狗更可怕! 狗其實喺好單純的動物, 你地驚佢, 喺因為以為佢地會咬人, 是嗎? 喺唔喺細細個大人同你講啲狗會咬人的? 唔該啲家長唔好灌輸的錯誤信息比啲細路啦! 咁樣灌輸法, 唔驚狗就奇啦! 告訴你知吧, 好多家犬都唔咬人的, 就算咬, 通常都只會咬主人! 人家已拖住隻狗或入咗寵物車, 點咬你地? 人地真喺唔驚比你地啲人告咩? 仲有呀, 唔好見到狗吠就以為佢地喺惡, 狗有好多原因會吠, 開心會吠, 惡會吠, 同你地打招呼都會吠, 佢地唔吠, 唔通同你地講人話咩!

叫人同隻狗戴口罩嗰啲人, 唔該聽住, 你地知唔知狗戴咗口罩幾難呼吸呀, 佢地喺用條脷散熱架嘛, 你同佢戴口罩, 你想佢死呀!

多同狗狗相處, 認識多點狗狗的特性吧。狗唔喺你地想像咁可怕架咋。你地驚, 喺因為你地唔認識佢地啫, 不過如果無人拖住嗰啲, 小心啲就真, 因為你唔知佢地惡唔惡。放得自己行嗰啲, 都唔惡得去邊。

伯爵府

想生BB熱投

JoanC 發表於 22-8-10 09:28
你知唔知咩叫好驚呢?有啲人真係驚,見到狗哄埋嚟,你叫佢點控制到零反應?

樓主只係想帶住大狗出街嘅人 ...

你邊字邊句見我教佢「踢狗」?香港就係有人斷章取義先搞到宜家社會咁分裂。
我係話人類有能力攻擊,甚至整死一隻寵物狗,狗會仲驚過你,做人唔需要趕盡殺絕,俾條生路人地行下。(即係你有能力借錢,但你唔會去借爆佢。)
再講,大狗,話者咩狗都好,唔會突然0.01秒前係你面前出現,你唔想讓路,可以大聲同主人讓:我驚狗,但我唔會讓路俾隻狗架嘞,你拖開!
話者預視到狗前,自己讓開。
都係果句,互相尊重。
I am Agent P

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Zahn 的帖子

甘你都理解下人地點解驚~驚就係驚,理解完都會驚~可能就係驚狗既人錯啦

大宅

pinkypangng 發表於 22-8-10 10:04
我女就係好驚狗連貓都好驚架,我都想知邊有得教唔驚架同(emoji)我地會搭下一架,不過真 ...

你要多啲比你個女同狗接觸, 同佢地講, 狗喺人類的好朋友, 狗吠唔一定喺惡, 同你講野, 打招呼, 開心都會吠, 佢地唔識講人話, 只可以靠吠同人類溝通。狗喺靠個鼻去探索事物同認人的, 所以狗聞你, 其實喺想知你喺邊個, 佢地主要喺認味唔喺認樣架。 不過遇到唔熟識的狗, 唔好亂摸人地隻狗就真, 問問個主人可唔可以摸, 人地話可以, 即代表隻狗唔咬人, 就可以同佢玩了。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

係呀,我自己本身唔怕狗,因為以前我娘家有養狗嘅,但係我C6 同小朋友都怕狗,我都有笑佢地狗都驚!C6話唔驚嘅人係唔會理解佢地點解驚,尤其係d主人成日話我隻狗好乖,唔會咬人㗎!你係佢主人梗係唔驚。正如我叫你唔好怕老鼠曱甴,你都係繼續驚一樣!其實大家只要有d同理心,就會明白~

大宅

hkgra 發表於 22-8-10 11:18
回覆 Zahn 的帖子

甘你都理解下人地點解驚~驚就係驚,理解完都會驚~可能就係驚狗既人錯啦

你地驚喺因為你地唔認識狗的特性同行為, 你地一早已佢絶同狗溝通同認識佢地, 咁未成世都驚囉。哩個世人, 唔喺圍住你地啲人去轉架嘛, 要自己去適認調節, 巿區啲狗就話有主人跟住啫, 流浪嗰啲咁點呀, 成世坐喺屋企? 不過, 都要強調一點, 唔喺隻隻狗都唔咬人的, 唔認識佢之前, 唔好亂撩人。有時間就去狗公園門外企企, 睇下啲狗點運作啦。講咁多, 唔喺想你鐘意狗, 而喺想你知狗唔喺隻隻都惡, 人類都唔喺個個都好啦!

伯爵府

其實好多地方都對狗狗好友善,我去丹麥,有人帶隻洛威拿上電車,無縛帶之餘,其他乘客直程圍住佢黎摸。有次同我澳門朋友帶隻班點狗去搭(emoji),入面的人都同佢講「唔緊要啦,入埋黎,唔使等下架!」
係香港先至會大驚小怪,不過我都認同縛帶既,因為太容易衝出馬路啦,口罩就視乎品種啦

大宅

回覆樓主:

大熱天時,又好難要狗戴口罩,睇過資料狗係靠條脷同腳掌散熱,本身已經成身毛,即使剃短都等同著左件薄冷衫,連條脷都封埋佢,分分鐘中暑都似!
我無養過狗,但我覺得狗同小朋友係人間最真最善良生物,對完公司假面具,家族内是是非非,同老公去睇人放狗就係我其中一個減壓方法!
小朋友怕狗嘅,其實更應鼓勵佢去接觸吓去了解吓,只要大人肯去引導,慢慢小朋友就唔會怕!

伯爵府

mintcream 發表於 22-8-10 11:33
大熱天時,又好難要狗戴口罩,睇過資料狗係靠條脷同腳掌散熱,本身已經成身毛,即使剃短都等同著左件薄冷衫 ...

你可以試下同老公去做狗義工,帶狗狗散步(或者叫比佢地帶散步),都好治癒架,我一個月去做一次

大宅

[quote]Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
d狗在街去廁所,狗主其實只係灑下水,做個樣。

你肯定嗰啲喺清水? 你知唔知有啲睇上來喺水, 其實喺有料到既野來的? 順便喺度同養狗嗰啲人講, 唔該放狗時, 唔好淨喺用清水沖, 唔該落啲白醋或環保酵素落啲水度, 清水喺除唔到啲味架! 樓主, 如果你見到啲狗主唔同狗沖尿, 咁你就話人啦, 唔洗客氣, 哩啲人喺要罵的。

首頁
12345...7

尾頁

跳至