自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我自己養狗都唔係隻隻狗都唔驚,
所以都明白既,
但又真係試過俾D驚狗既人尖叫聲嚇親,
其實係狗面前大叫都有危險

珍珠宮

畀面勳章

hedhed 發表於 22-8-10 09:08
你咁巨大,一腳踢落去,隻狗都死減大半。佢仲驚過你。
香港,殺晒啲動物,只留俾人類住晒,霸晒佢,好唔好 ...

有些大狗真係好大隻, 人只是高過隻狗咁解, 絕對唔見得會雄壯過大狗, 行行吓,有隻大狗出現, 驚是正常, 有幾綠茶 仲有, 有d 狗好鐘意吠人, 怕狗嘅人唔嚇親? 最後, 正常人又點會踢隻狗, 你諗野都幾特別

珍珠宮

hedhed 發表於 22-8-10 11:15
你邊字邊句見我教佢「踢狗」?香港就係有人斷章取義先搞到宜家社會咁分裂。
我係話人類有能力攻擊,甚至整 ...

無人要對動物趕盡殺絕,係你咁講啫,又話人咁大個,可以一腳踢走佢,咁都唔係教人踢狗?

大聲同主人講我驚狗,你啱啱先至話人見到狗wewa咁叫喎,大聲叫主拖開隻狗唔係你所指嘅wewa鬼叫之一咩?

要正義可以,over 咗就覺得係扮。

伯爵府

hedhed 發表於 22-8-10 09:08
你咁巨大,一腳踢落去,隻狗都死減大半。佢仲驚過你。
香港,殺晒啲動物,只留俾人類住晒,霸晒佢,好唔好 ...

當你俾狗咬過,你仲會咁講

大宅

Zahn 發表於 22-8-10 11:11
洗唔洗個世界圍住你班怕狗的人來轉? 我告訴你知吧, 人類比狗更可怕! 狗其實喺好單純的動物, 你地驚佢, ...

其實我以前唔驚狗的,但我試過有一次俾隻有人養既柴犬咬,我只係拖住個女靜靜地企係隻狗隔離無做任何動作,突然有另一隻狗經過,而隻柴犬就突然一野咬落我大脾,我到今時今日都仲記得個種痛,係好似俾佢咬甩塊肉咁既感覺,之後我大脾係瘀咗好大範圍,仲好清晰睇到有4隻牙窿,但當時我慶幸係佢係咬我唔係我個女,因當時我個女既高度係同隻狗差唔多,如果唔係後果真係不堪設想,重點係呢隻狗係我朋友養既,平時佢就係話隻狗唔會咬人好乖的,至此之後我真係對狗有陰影,我想講就係有時狗都係動物,就算主人幾咁覺得隻狗唔會咬人都好,動物就係動物,始終會有個獸性
joyce

伯爵府

想生BB熱投

JoanC 發表於 22-8-10 12:57
無人要對動物趕盡殺絕,係你咁講啫,又話人咁大個,可以一腳踢走佢,咁都唔係教人踢狗?

大聲同主人講我 ...

請問你有無見過一啲有男伴嘅小姐,見到一隻松鼠狗,就尖叫,好驚,尖起腳,縮到路邊,額實男伴嘅手⋯⋯ 簡真係誇!啲類6茶,絕不是小眾。
I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

TOMATOO 發表於 22-8-10 13:02
當你俾狗咬過,你仲會咁講

我俾狗咬過。仲咬到眼,睇眼科1個月!果時都好驚視力永久受損。
我宜家任何時候都教小朋友,不能挑釁動物,個動物睇落幾咁友善都唔可以將個頭控近佢⋯⋯ 自己寵物都要提防,因為是畜生,但畜生無罪,唔需要趕盡殺絕。都係果句互相尊重!

大宅

joyce1107 發表於 22-8-10 13:07
其實我以前唔驚狗的,但我試過有一次俾隻有人養既柴犬咬,我只係拖住個女靜靜地企係隻狗隔離無做任何動作 ...

我諗隻狗其實唔喺想咬你, 喺想咬經過嗰隻狗, 你企喺隔離, 佢咬錯咗。柴犬喺比較惡的, 自己放狗的時候都會小心啲, 問準主人佢隻狗惡唔惡我先比我隻狗行埋去。 如果你驚, 咁唔好行近啲狗度, 有啲人喺有陰影, 我明白的。

珍珠宮

回覆 Sophia527 的帖子

法例冇要求大狗一定要帶口罩

大宅

回覆 Sophia527 的帖子

狗皮膚係冇汗線架,所以只可以用口散熱,如果戴口罩可能佢哋都幾辛苦,散唔到熱隨時會中暑!利申,自己冇養狗,但係好鍾意狗,但又好討厭啲冇公德心嘅狗主,同情你,怕狗冇辦法,香港冇法例要狗用口罩㗎、人哋唔避你就唯有自己要避下啦,我帶住小朋友出街自己都會避一避

大宅

loved 發表於 22-8-10 09:29
我而家住村屋,見大部份人放狗無帶,或又去到某地點就放帶,有次有人放隻獒犬無罩又無帶,又勁大隻,好嚇人 ...
完全理解,我個邊有隻會低吠聲,好恐怖
狗種:洛威那…..我都勁驚
重點:我之前俾狗咬過,其實大狗咬人可以好傷

大宅

因為我之前傷口太深,要留院3日

大宅

Zahn 發表於 22-8-10 13:19
我諗隻狗其實唔喺想咬你, 喺想咬經過嗰隻狗, 你企喺隔離, 佢咬錯咗。柴犬喺比較惡的, 自己放狗的時候都會 ...

係呀,我唔會行近,有時我女想睇狗狗,我都會叫佢問準主人先,要細細力摸,我覺得大家互相尊重啦
joyce

珍珠宮

BGCOME08 發表於 22-8-10 12:24

可能有D人見到鬼,都會係慢慢走
勁綠茶點解?

子爵府

BGCOME08 發表於 22-8-10 12:24

可能有D人見到鬼,都會係慢慢走

你比喻得好好
有啲人酒店撞鬼都大覺訓天光
每人驚嘅都唔同
大把人唔識飛嘅曱甴會驚但唔驚狗

森林世界
所有動物禽鳥自由活動
這兒到底不是森林

口罩我都覺得不一定需要
只要有同理心和其他人保持距離就ok

我先排到過一個商場
有一層係for pets
我係ground floor等人企左一陣
見大部分狗主
唔係用手推車就用專用袋
係有一個用狗帶
唔緊要
但條帶放到好長
隻狗四圍走
之後佢仲要企正電梯位
一開門出來個位驚狗就慘
真係好自私

禁止訪問

公爵府

142526 發表於 22-8-10 09:26
主人拖狗出街,成條路要讓佢哋行,狗唔識讓路,主人又若無其事咁行,D狗隨街大小便,主人係咁二淋D水就算, ...

係,成日遇到一人一狗行哂條路,仲慢慢行,我唯有行落馬路… 本身對狗冇咩感覺,但有感自私狗主愈來愈多,而家好憎狗,也好憎冇公德心嘅狗主。

侯爵府

abinayams 發表於 22-8-10 09:03
法例衹規定幾類被評爲危險品種的狗隻,或曾咬人而被判上街要戴口罩的狗隻才要,不是大狗就要戴口罩的。 ...

我很大 卻很乖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

joyce1107 發表於 22-8-10 13:30
係呀,我唔會行近,有時我女想睇狗狗,我都會叫佢問準主人先,要細細力摸,我覺得大家互相尊重啦
...

係㗎,其實狗同人一樣,每隻有不同性別,無話一定友善或一定惡
問咗主人都好,有d狗係唔鐘意小朋友,或好神經質

我唔介意人哋摸我隻狗(就算唔問),但如果佢問我自己都會小心d, 我自己捉一捉,俾佢摸身先,好坦白,我又唔係隻狗心裡條蟲,點可以100%肯定佢會唔會突然唔鐘意對方?有咩不愉快事件都唔好 (同樣地我唔會隨便出手摸人哋隻狗)

男爵府

Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。 ...

我認同你,大佬,你自己鐘意隻狗,唔代表人地都要好鐘意同唔驚
隻大狗唔咬主人,唔代表佢唔咬陌生人
所以真係唔該d主人尊重下其他人la,出街戴個罩好難咩

首頁
23456...7

尾頁

跳至