自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

香港地方細,大狗唔夠地方走動,困住好易心理變態,獸性大發。

珍珠宮

JoanC 發表於 22-8-10 09:28
你知唔知咩叫好驚呢?有啲人真係驚,見到狗哄埋嚟,你叫佢點控制到零反應?

樓主只係想帶住大狗出街嘅人 ...

啲狗真係哄埋嚟,特別女人經期時,啲狗聞到會哄埋嚟。

大宅

Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。 ...
戴返好d,我怕大狗

大宅

annakit 發表於 22-8-11 15:21
你攪錯左, 我唔係驚狗, 只係純粹討厭自私冇公德心既狗主

你地直頭喺街見到啲狗主唔同啲狗清理大小便的話, 罵啦, 唔洗客氣。但驚就要學識唔驚, 因為無可能滅絶啲狗。

子爵府

回覆 JoanC 的帖子

同意, 我都好驚狗, 不論大細都驚... 有時唔係我地想有咁大反應引人注意, 如離遠見到, 我諗百分之百驚的人會自己避開佢, 但問題係狗主冇睇實自己的狗, 佢突然間係你身邊出現, 唔通有反應都係我地錯..相反, 如係街或餐廳見到小強係到大叫果D又點計?

男爵府

前排我個度先有個廢老放狗
有幾個人無啦啦比狗咬

子爵府

回覆 florapang0426 的帖子

狗繩都要唔好放到咁長, 我屋企附近有個人放狗, 叫有用狗繩, 但條狗繩長到成條路的人都要避開佢

男爵府

大姑娘 發表於 22-8-11 15:26

係呀,始終有獸性,有血腥味會有反應

珍珠宮

大姑娘 發表於 22-8-11 15:26

就唔係經期,有啲狗係鍾意玩,好奇心重又性格外開。但係有啲愛狗人士就會怪責驚嘅人 “你唔縮,佢咪唔會哄你囉!” ,某啲狗主係重來都無諗過要拉住或是管理好自己嘅寵物,不停抱怨點解嫌棄佢可愛嘅仔女。

我唔反對養寵物,但須體諒有人係會驚,甚至討厭。有人驚而反應大,唔係綠茶,係真心驚。

珍珠宮

happygirl_001- 發表於 22-8-11 15:40
回覆 JoanC 的帖子

同意, 我都好驚狗, 不論大細都驚... 有時唔係我地想有咁大反應引人注意, 如離遠見到, ...

我都試過有次搭 lift,狗主人好好,見我驚狗,佢拉開狗就讓我搭上去先,點知一時不慎,隻狗關門前一秒衝咗入 lift,真係嚇死我、狗及佢主人。同隻狗係 lift 真好驚恐,但係我又唔可以唔帶返隻狗落去,否則佢唔知邊層走咗出去就大鑊。果次真係人生勇氣頂點,好彩隻狗無撲埋我度,只係好不安咁轉圈,我就縮埋係門邊,細細聲係咁叫佢唔好埋嚟。

首頁

尾頁

跳至