懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 katieyam 於 09-6-24 17:10 發表
我身邊好多朋友都係生女呀, 所以唔到我唔擔心, 好彩呢度多bb仔, 哈哈, 各位bb仔媽媽, 大家要同我交流多d

咁我自己身邊既朋友今期都係女多,四個得一個係仔。

更正:應該係五個得一個係仔咋。

別墅

Very sorry to hear that. Take good care of yourself!! Bless you.
原帖由 寶寶龍 於 09-6-24 14:09 發表
Hi all,

上星期去照結構, 醫生話我bb胎水好少, 個刻開始我已經好唔樂觀........最終, 起星期日, bb都離開左我喇, 由於個過程都好痛苦, 所以我都唔想多講影響大家既心情.

jkfamily, 麻煩你delete左我個名啦. 多謝 ...

別墅

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 16:16 發表
我99好care錢,但問題係d錢又唔係問佢借問佢拎,反而我62就無乜所謂,覺得我地2公婆自已選擇,真係唔明點解我99會甘諗,其實我99生我C6,咪又係o係C+生 ...

same same. 佢上次問左好耐點解唔去政府生.

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lct226 於 09-6-24 16:46 發表
@陳師奶@,
你今日都係去QE覆診呀, 你遇到咁o既人真係唔好彩喇, 但我喺'診療室'門口, 又唔見到你哋有d咁o既事發生喎, 可能係我睇漏眼啦.
我都係呀, 我約咗10:30pm, 但等咗一個半鐘, 到12:00先有得見e生, 入到去個e生 ...

我係11點發生架:-( 老公又唔係身邊:-( 下次見到d大陸大肚婆拎住d尿要小心阿 :-(

大宅

你係邊度生呀?
我都希望我對孖女質素高d啦, 咁我就唔駛咁擔心, 第時我可能會督促佢地keep fit同扮靚, 哈哈.
我聽講吉x島好似有得買成set走佬袋, 係就好啦, 唔駛煩...至於bb野我成日覺得出世先買都趕得切, haha.

原帖由 candy1127 於 09-6-24 17:02 發表

我同b仔同你對孖女同一日預產期哦~都係10月23日~
唔洗擔心咁多哦,雖然女仔真係好多哦,
依家全球黎講,係1對4哦,即係1個男仔,對4個女仔呀~
不過只要你對孖女唔差,一定有好多男人追ge~^^

我都冇咩點買野,依家仲等緊d big sa ...

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tko123 於 09-6-24 16:31 發表

你係咪指幾萬蚊個套教材
嚟套我唔打算買
但我一早買左大屋英文書
未照結構時我巳經日日讀一個故仔俾bb聽
我知佢未聽到
但我想開始train 自己的恆心
同習慣必日都讀書
現在我都26週了
我睇書話bb開始聽到外界的聲音 ...

唔使幾萬蚊 我果隻係唱下歌仔 跟下米奇講下英文咋 我見好多媽咪都讀唐詩wor 等我都去睇下先

大宅

我身邊好多朋友都係生女呀, 所以唔到我唔擔心, 好彩呢度多bb仔, 哈哈, 各位bb仔媽媽, 大家要同我交流多d

原帖由 mylovelyBB 於 09-6-24 16:55 發表

Hi, 你好!呢到暫時都係bb仔多d,所以你對孖女應該會好多選擇!

另外呢到有另一個媽咪都係陀孖b架!不過我唔記得佢陀既係囝囝定囡囡。

複式洋房

原帖由 katieyam 於 09-6-24 16:20 發表
大家好, 見到有99頁留言, 我掙扎左好耐先決定入黎, 不過我都只係睇左第一頁同埋最後兩頁既留言.

介紹下自己先, 我叫Katie, 預產期係10月23日, 會o係QE生, 應該會開刀, 砣緊既係孖女.....由於而家女多男少, 我好擔心 ...

我同b仔同你對孖女同一日預產期哦~都係10月23日~
唔洗擔心咁多哦,雖然女仔真係好多哦,
依家全球黎講,係1對4哦,即係1個男仔,對4個女仔呀~
不過只要你對孖女唔差,一定有好多男人追ge~^^

我都冇咩點買野,依家仲等緊d big sale...haha^^
10月23號係預產期,
我諗b仔應該會早少少出世,
最好37-38wks出黎啦~^^

男爵府

我第一次睇私家已經話佢知我在政府生..佢仲問我洗唔洗寫封信俾我去登記添....不過我晨早登記左,所以冇攞.....

我依家keep住1個月睇1次私家....政府又係4-5wk一次....所以平均2星期左右去睇1次醫生,咁會放心d....

當懷孕後期,睇政府cycle密d之後,我會盡量計番睇2次政府中間既時間去睇1次私家...因為我個私家(張智)又唔係貴,唔緊要啦~

我覺得私家最主要係功用係照u/s....我依家連維他命都係自己在藥房買,平d....私家都費事次次問我食晒未...哈哈~

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 katieyam 於 09-6-24 16:20 發表
大家好, 見到有99頁留言, 我掙扎左好耐先決定入黎, 不過我都只係睇左第一頁同埋最後兩頁既留言.

介紹下自己先, 我叫Katie, 預產期係10月23日, 會o係QE生, 應該會開刀, 砣緊既係孖女.....由於而家女多男少, 我好擔心 ...

Hi, 你好!呢到暫時都係bb仔多d,所以你對孖女應該會好多選擇!

另外呢到有另一個媽咪都係陀孖b架!不過我唔記得佢陀既係囝囝定囡囡。

複式洋房

原帖由 lct226 於 09-6-24 16:39 發表
我都係C+及政府兩邊睇, 但我個C+無叫我照結構時唔使返去睇, 搞到我照結構同C+同一日睇, 仲要喺C+度等咗成個鐘添, 個E生有D無良喎.

我個C+知道我有C+政府兩邊睇, 都主動話喺政府度驗血同照結構就OK, 唔使再嘥錢喺C+度又做多次~
同埋佢會將佢個期排後d, 等我唔使c+政府兩邊同時睇得咁密~

你個e生就算唔係有心無良, 都好似唔夠細心喎~

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

@陳師奶@,
你今日都係去QE覆診呀, 你遇到咁o既人真係唔好彩喇, 但我喺'診療室'門口, 又唔見到你哋有d咁o既事發生喎, 可能係我睇漏眼啦.
我都係呀, 我約咗10:30pm, 但等咗一個半鐘, 到12:00先有得見e生, 入到去個e生只係聽下阿b心跳, 就叫我下次返去再驗血, 因為我阿爸有糖尿病, 叫我下次返去抽血飲糖水, 希望無事啦.

複式洋房

我都係C+及政府兩邊睇, 但我個C+無叫我照結構時唔使返去睇, 搞到我照結構同C+同一日睇, 仲要喺C+度等咗成個鐘添, 個E生有D無良喎.

我係全程在C+ 檢查ONLY, 但係我個醫生會問吓你有冇在政府睇開, 如果政府CHECK 咗, 就唔洗duplicate, 幫媽媽慳$$

大宅

佢係咪唔知你幾時照結構呀?

我次次bk私家都係等政府安排左下次覆診日期先bk架, 自己就下d時間隔得平均d嘛.

大宅

咁又係, 都唔憂做...

不過之前見大家話余啟文係少數肯接順產既私加醫生, 都知道佢唔係向錢看.

原帖由 tko123 於 09-6-24 16:34 發表

我睇個c+
知道我係公立有得照結構嗰個月叫我唔洗返去檢查
又係話唔洗晒錢
我估d比較出名.生意多到做唔晒的醫生
係無所謂的

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

大宅

原帖由 katieyam 於 09-6-24 16:26 發表
我而家一個月去政府照一次u/s, 跟住再一個月睇一次私家(加埋即係2wk一次). 尋日去睇余啟文(第一次睇佢, 之前urgent又bk唔到佢睇左同一診所既鍾醫生), 臨尾佢同我講佢放暑假到九月, 叫我下次睇返鍾醫生. 不過佢又話政 ...

我睇個c+
知道我係公立有得照結構嗰個月叫我唔洗返去檢查
又係話唔洗晒錢
我估d比較出名.生意多到做唔晒的醫生
係無所謂的

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-6-24 16:01 發表

暫時打算keep住睇到生,大約一個月一次
不過遲些少都會問下醫生點安排好

我個私家醫生都叫我唔使睇咁密, 如果政府個邊有u/s睇個次, 佢就叫我嗰個月唔使去睇佢。
不過臨生時會再問下佢點安排。

大宅

原帖由 @陳師奶@ 於 09-6-24 15:24 發表
你地有冇買迪迪尼美乳世界阿 我而家聽會唔會太早

你係咪指幾萬蚊個套教材
嚟套我唔打算買
但我一早買左大屋英文書
未照結構時我巳經日日讀一個故仔俾bb聽
我知佢未聽到
但我想開始train 自己的恆心
同習慣必日都讀書
現在我都26週了
我睇書話bb開始聽到外界的聲音
所以巳經每日除左英文故仔仲會讀唐詩

大宅

我而家一個月去政府照一次u/s, 跟住再一個月睇一次私家(加埋即係2wk一次). 尋日去睇余啟文(第一次睇佢, 之前urgent又bk唔到佢睇左同一診所既鍾醫生), 臨尾佢同我講佢放暑假到九月, 叫我下次睇返鍾醫生. 不過佢又話政府醫生跟孖胎應該跟得緊d, 我話一個月照一次, 佢就話咁都夠架啦, 叫我唔駛咁緊張, 唔好咁快side晒老公d錢......真係估唔到而家都有d咁唔利字當頭既私家醫生

原帖由 jkfamily 於 09-6-24 16:01 發表

暫時打算keep住睇到生,大約一個月一次
不過遲些少都會問下醫生點安排好

首頁

尾頁

跳至