想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

備孕了年幾兩年都未成功,年紀亦已不輕,但又唔想做iui 或ivf有沒有好中醫可以介紹幫助生育呢?

大宅

Paulinechui 發表於 22-8-13 22:37
備孕了年幾兩年都未成功,年紀亦已不輕,但又唔想做iui 或ivf有沒有好中醫可以介紹幫助生育呢?
...

尖沙咀海洋中心倫中恩博士,
金鐘海富中心許敬侗醫生

民房

回覆 Paulinechui 的帖子

呢個係我親身經歴,在我42歲時,從未懷過孕,而且備孕咗年幾都冇乜起色,老公啲精子數量和質素又係標準中位數之下,原來香港好多男人都係咁,又因為在網上看到一些抽卵嘅經驗令我有點卻步,而且價錢都好貴,正在苦惱下我試吓google「中醫生育」,給我找到以下url,其實我本身唔係太信中醫,即管姑且一試嘅想法,同老公一齊去見黃醫師,經一淪問診探症後,她建議我和老公都要一同做針灸和吃中藥,針灸每週一次,中藥是藥粉每星期吃五劑,我哋每人都買咗一個10次療程套餐,第一個10星期療程完咗未見起色,但黃醫師有不斷鼓勵我哋要堅持同客觀分析往後的部署,例如去到什麼時候就要試ivf等等,在療程中,感覺到身體慢慢有改善,例如瞓得好左,大便順啲之類,但去到第二個10星期療程尾聲,仍然未有著落,打定輸數約期做ivf,點知臨見醫生前一天發現有咗,非常驚喜,之後的產檢都好好彩一切正常,加埋黃醫師嘅安胎藥,好順利咁誕下第一個小寶寶,順帶一提,我老公一開始備孕就有食富精多,佢不是在屈記或萬記買行貨,而係貪平係carousell買水貨吃的,只係三分一價錢,似乎都可以,而且我哋有係淘寶買一堆排卵試劑,不斷測試個排卵狀況,因為平誼所以可以好經常測試,在預計排卵前一星期已經開始隔日行房,到驗到開始排卵就日日都做,甚至早晚各一次,連續幾日這樣,個幾日我老公話日間中午時份行房佢最有能量,夜晚佢基本上都好攰冇乜力,所以我都係揀中午嘅時候請假或home office開波,係幾辛苦架,但為咗生B 冇計,雙方都唔可以偷懶的,其實以上種種我都唔肯定邊樣才是最關鍵,但唯有所有嘢都做盡佢,結果努力係有回報的,姊妹們加油吧

https://topick.hket.com/article/2386851/%E5%A4%AB%E5%A6%BB%E6%B0%A3%E8%A1%80%E5%BC%B1%E8%84%BE%E8%83%83%E8%99%9B%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E7%94%9F%E8%82%B2%E5%8A%9B%E3%80%80%E4%B8%AD%E9%86%AB%E6%95%99%E9%A3%9F%E7%99%82%E8%AA%BF%E7%90%86%E5%8A%A9%E5%A2%9E%E5%8F%97%E5%AD%95%E6%A9%9F%E6%9C%83%E3%80%90%E5%85%A7%E9%99%84%E9%A3%9F%E7%99%82%E3%80%91

禁止訪問

複式洋房

屯門有個幾好,如果你方便,可以PM你

民房

回覆 demetri 的帖子

要啊,麻煩pm我🙏😄

大宅

Paulinechui 發表於 22-8-13 22:37
...

試過女中醫錢醫師

別墅

demetri 發表於 22-8-15 17:18
屯門有個幾好,如果你方便,可以PM你

可以pm 我嗎?謝謝

民房

回覆 YING135246 的帖子

已pm妳,祝妳一切順順利利,早日願望達成成,努力加油

複式洋房

我試過蘇安莎中醫診所個孫醫師
佢好好人,又細心