自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Yeung456 發表於 22-8-17 12:59
每晚食飯 , 都係講自己以前幾窮幾可憐 , 幾唔開心既經歷 , 非當祥細咁講 , 係重重覆覆 , 同埋會講發生既不 ...

同我媽一樣

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

可能有抑鬱傾向,不如帶佢睇下醫生

水晶宮

回覆樓主:

同佢講吾好嘅野已經過去了,而加就有福高了。

男爵府

其實會唔會有腦退化?
我婆婆岩岩有腦退化大家都唔知, 亦唔為意, 只知次次同佢飲茶, 唔係講舊時, 就講佢個同住新抱幾唔好幾唔岩 (有D事已經係十幾年前, D孫仲好細既時候), 同佢講, 過左去架喇. 唔好諗啦. 講第二D, 問佢其他佢答答下又會無啦啦講講下又講返起果D野. 我媽果時都好忟. 次次見面都咁負面, 又東家長西家短. 係咁話你唔好再講, 好煩呀. 唔同你飲茶架. (當然只係嚇下佢). 但唔講呢D佢無話題答得上咀...
到慢慢佢D症狀出黎, 話人偷佢野, 俾左D野佢話人地未俾. 食左飯又話未食. 舅父佢地帶佢去 check, 真係有腦退化..

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我好怕人講舊屎同放負,講起碼廿年前既過去...真係好浪費時間同埋冇資訊性。

义開話題 唔係停佢唔到

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

由得佢講就係幫佢。你有時轉話題,簡單回應就夠。

琥珀宮

每晚食飯 , 都係講自己以前幾窮幾可憐 , 幾唔開心既經歷 , 非當祥細咁講 , 係重重覆覆 , 同埋會講發生既不 ...

係咪腦退化

男爵府

叉開話題,打斷佢對話。講番d開心野。例如今日街市執到平嘢咁

男爵府

講無所謂不過唔好影響我,唔好話以前細路執衫又無鞋,小朋友去上堂又話讀書靠自己唔洗錢,買對鞋比細路又話要買大三碼,一句句折墮飛埋嚟
立即走 正常返先搵我

伯爵府

虎到金來勳章

Ononluk 發表於 22-8-17 15:32
我相信呢個世界有部啲人沉迷於做悲劇主角,妳越提醒佢嘅幸福,佢就越唔滿足,佢目的就係全世界都覺得佢最慘 ...

你講得好岩,我阿媽就係咁,永遠要做悲劇女主角,佢係最慘,全世界欠左佢,所有人有負於佢,你勸佢,佢就話你話佢錯,幫住其他人,總之,佢做咩都係為我地好,係我地唔領佢情,對佢唔好。佢唔會同其他人呻,所有人負佢既野,只係同我講,我都同佢講,有咩野米直接同佢地講,我聽到好煩,當然,佢亦係其他人面前會數我啦。所以,對住佢係堅辛苦

男爵府

冇得攪嫁
你叫佢去搵社工
或者心理醫生/輔導
佢似有情緒病,對以前嘅事放唔開
你唔係專業人士你都幫佢唔到
如果陪伴同聆聽係有用就唔會對你講足咁多年啦

長期落去
不知不覺
佢會影響埋你嘅情緒
因為負面情緒會傳染

如果佢改唔到,解唔開個心結,你係幫佢唔到
佢永遠覺得得自已悲情嘅女主角
活係自己世界

男爵府

牛年勳章

回覆 Gorgor0612 的帖子

我身邊都有一個,電視播緊住天台無冷氣,
吹熱風。
某人就話:佢細個風扇都無幾慘,
禁熱都係咁訓教。
你們咪算好幸福囉,重唔識得感恩。

水晶宮

我會當故事咁聽,跟住話你好叻,咁艱難都捱得過。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

由佢講,當佢唱歌,佢都係志在講吓

伯爵府

其實你媽咪個情況好普遍,我媽以前都係咁,成日話我老豆以前對佢好差, 講到又喊又盛,我地有時真係會叫停佢架,直至呢兩年我老豆入咗安老院無再一齊住,加上我媽又開始腦退化,而家就無再提了!

公爵府

回覆樓主:

其實聆聽真係好重要,唔開心屈住起心無人可傾,真係好辛苦,如果講完佢會舒服D就由得佢。
想佢將來無遺憾咁走,就盡量諗方法令佢生活得開心D,開心到足夠令佢忘記以前既唔開心。

伯爵府

只可以借隻耳出嚟。好多老人家都係咁。就算你話佢都冇用,佢都會繼續,但佢會感到更慘更寂寞。
理解下老人家以前年代生活比慘事多。
而家年長又冇細藝又冇乜人可以傾訴。又冇乜新話題同人講,就只可以重覆舊事自己呻下。
再老啲,可能有腦退化重覆又重覆怎至寃枉人。
比啲活動佢,買下報紙雜誌比佢睇下

珍珠宮

k_wong7 發表於 22-8-17 18:46
你講得好岩,我阿媽就係咁,永遠要做悲劇女主角,佢係最慘,全世界欠左佢,所有人有負於佢,你勸佢,佢就 ...

下次大佢,支持佢整個復仇大計,正所謂有仇必報,有咩怨恨唔好帶落棺材,仇人死咗都要搞佢靈位!
無勇氣報仇就叫佢收皮,唔好再怨!

珍珠宮

Ftmagic 發表於 22-8-17 18:48
冇得攪嫁
你叫佢去搵社工
或者心理醫生/輔導

專業人士未必有用嘅,除非當事人理性上意識到係自己有問題,否則所有錯都係人地嘅錯,天嘅錯,對專業人士意見選擇性偏聽。

公爵府

回覆樓主:

我媽都係咁,大把女人都係咁

首頁

尾頁

跳至