自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

講到綜援, 房委會等等問題...大家火都黎...但係大家知道嗎, 這些政策是誰下令的???

他就是史上任期最長(1971年11月19日 – 1982年5月8日, 10年4個半月)的總督--麥理浩勳爵!!

除了上述兩項"敗政"之外, 他也成立廉政公署, 發展新市鎮, 推出居者有其屋, 興建地下鐵路, 設立區議會, 承認香港粵語為官方語言之一, 九年免費教育, 建立郊野公園, 訂立勞工條例, 加強社區康文設備......
他更在1979年初, 上北京見鄧小平, 商討香港前途問題!!

為了自己的聲望和地位, 初上任的他不理會反對聲音, 加強建設與社會福利政策, 頭兩年增加支出預算50%, 為了營造他10年任期內"Rule, Britannia!"的風光~~~
任期內還只是個GBE, 回家鄉後女皇就送了他一個KT(薊花勳章--榮譽制度中第二高的), 並為貴族院議員!!

2000年5月27日逝世

他泉下有知, 逝世9年後的今天, 香港人把他的政策全部批評得像垃圾一樣, 唔知會唔會回來找曾蔭權這個舊忠僕吹下水~~~

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

就係佢批准 HK 做越南難民第一收容港.

珍珠宮

我覺得綜援原意係好的, 只係現在負責審批的人買左d新移民怕, 係唔係都批, 所以咪搞成咁囉!!

既然現實已經有所改變, 綜援已經不再係一個保護網, 而係一班好食懶飛既人既靠山, 咁我地係咪應該改變一下審批準則, 例如領取綜援家庭只限制在頭4名成員, 之後生幾多個都不能夠領取呢? 因為生bb係你自己決定的事, 正如保險都唔會保婦女懷孕後的產檢, 因為懷孕不是意外, 你唔做, or做足安全就唔會有啦!
仲有例如非居港7年不能領取, 父母非港人不能領取(一出世, 都未住夠7年就想領取? 要記得, 養育子女的責任係父母身上, 而唔係政府甚至廣大交稅市民身上!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

真係多得佢唔少......

原帖由 wendykaka 於 09-6-12 00:46 發表

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我相信原意係好既, 只係發展到依家變左質啫!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢個薊花勳章真係貴, 香港人世世代代都有份夾錢送比佢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wendykaka 於 09-6-12 00:46 發表

珍珠宮

原帖由 sing200x 於 09-6-12 00:39 發表
除了上述兩項"敗政"之外, 他也成立廉政公署, 發展新市鎮, 推出居者有其屋, 興建地下鐵路, 設立區議會, 承認香港粵語為官方語言之一, 九年免費教育, 建立郊野公園, 訂立勞工條例, 加強社區康文設備......

得罪講句,你話佢"做錯" 2 樣,但你又 list 到佢做左咁多好野,而話佢係"千古罪人",真係好唔公平 lor
佢離開香港 20 年,你都可以攞番佢設立o既政策話佢要負責,公道何在
而且,佢設立綜援都唔係錯,依家有人濫用,都唔關佢事
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢建立綜援制度時嘅香港人係好勤力, 肯做一定有份工比你, 所以當時拎得綜援嘅都應該係真正有需要嘅人。

當然, 佢可以乜都唔做, 咁我地就可以冇 ( 或好遲至有 )ICAC, 地鐵, 香港粵語為官方語言之一, 九年免費教育, 建立郊野公園, 訂立勞工條例, 加強社區康文設備......

**

原帖由 sing200x 於 09-6-12 00:39 發表
講到綜援, 房委會等等問題...大家火都黎...但係大家知道嗎, 這些政策是誰下令的???

他就是史上任期最長(1971年11月19日 – 1982年5月8日, 10年4個半月)的總督--麥理浩勳爵!!

除了上述兩項"敗政"之外, 他也成立廉政 ...

大宅

ICAC 都係佢在任時成立的! 如果唔係香港那裡有相對地較廉潔的社會. 又那會有那麼多外國資金流入香港來造就經濟起飛???

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實有啲例應改唔改, 改咗一了百了冇得比哦啲人呃綜援。 成日就講個別case, 當年係個別case,到了今天就不是個別case。

原帖由 小寶貝兒 於 09-6-12 01:34 發表
我覺得綜援原意係好的, 只係現在負責審批的人買左d新移民怕, 係唔係都批, 所以咪搞成咁囉!!

既然現實已經有所改變, 綜援已經不再係一個保護網, 而係一班好食懶飛既人既靠山, 咁我地係咪應該改變一下審批準則, 例如 ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 小寶貝兒 於 09-6-12 01:34 發表

既然現實已經有所改變, 綜援已經不再係一個保護網, 而係一班好食懶飛既人既靠山, 咁我地係咪應該改變一下審批準則, 例如 ...

x2

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

除了上述兩項"敗政"之外, 他也成立廉政 ...

如果唔係有人濫用, 呢兩項其實係德政黎..

先唔講綜援, 只講 housing authority, 剩係 landscape, 都有 個 AD (associate director), 佢以下又有一串人..... 要怪就怪開位果個

禁止訪問

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 臭八婆 於 09-6-12 10:06 發表
幾時有話過麥理浩係千古罪人丫,呢句係魯平鬧彭定康千古罪人丫,當年拎綜果d十個有九個真係要人幫架,唔學得而家呢班怪獸係又呃唔係又呃,呃呃埋埋拎去打麻雀買名牌北上才泵骨包二奶架 ...

agree:;pppp: :;pppp: :;pppp:

珍珠宮

畀面勳章

綜援原意係正確

以前用綜援係好醜架, 拎綜援唔會話比人知, 而家....成日出黎要求加乜加物.......x 佢, 老馮要我地養佢呢班大蟲

綜援條例都出左幾十年啦, 咩法例過時都可以提出修訂, 但無議員敢做敢提出爭取改例, 怕得罪呢班綜援新力大軍隊

珍珠宮

所以往年我地交幾千蚊稅都唔會攞6299個免稅額黎用, 覺得交左稅, 係盡一個好公民既義務, 但呢班蛀米大虫越黎越過份, 所以今年就用左6299個額, 慳返一萬幾千愛黎做善事唔好?!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

綜援原意係好,係依家多左D攞婆攞佬一家大細走落嚟既乞兒啫

係香港人細細個屋企就教"唔好做社會既寄生蟲",

係嗰 D 食開"大鑊飯"細細個就有"做又36,唔做又36"既
慨念 濫用綜援囉! :;pppp:

佢地教出既下一代都有呢個思想...

首頁

尾頁

跳至