自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔想申請呢個貸款, 但在櫃員機入咗手續費之後, 部機無出到收據, 因為係網上填表要有ref.no. 先得。我仔已經去銀行問過, 佢地只比返一封信我仔, 上面只交待係邊部櫃員機轉錢到學資處, 但都無所需的ref. no. 提供, 請問呢啲情況大家有無試過? 我又應該點做? 打極學資處都無人接電話, 無助中。。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

穩陣就去櫃台入多次,檔之前既跌左好過。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

opclk99 發表於 22-8-26 19:23
再打电話吧,
過左office hr會由1823 人手聽,
佢地解答唔到會通知學资處負责主任,

我仔話直接上長沙灣問, 咁樣應該會係最快。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

alfreday 發表於 22-8-26 19:30
穩陣就去櫃台入多次,檔之前既跌左好過。

係喎, 可以話跌左, 咁去銀行攞咗封信。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

複式洋房

opclk99 發表於 22-8-27 19:35
边洗上去呀,
除非你好得閒Lor,
學資同職津同一dept.

複式洋房

Jayden軒軒 發表於 23-8-8 07:55

複式洋房

Jayden軒軒 發表於 23-8-8 07:55

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jayden軒軒 發表於 23-8-8 08:37
但我媽用我名幫個女買開保險,個價值有9萬,係咪申請唔到資助

大專資助都分好多款,有需要資產審查,有唔需要(反正政府貸款就算要利息都唔會金)
記得留意住申請deadline ,唔同貸款都有唔同方式,如教資會學位,錢係直接幫你交俾大學交學費,而Asso就係俾錢學生,學生交學費
https://www.wfsfaa.gov.hk/tc/index.htm

不過anyway, 唔駛怕交唔切錢。只要你已向學資署申請,就算仲未收到錢,你都可以同院校講延期交學費,無問題的

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-8-8 10:13
大專資助都分好多款,有需要資產審查,有唔需要(反正政府貸款就算要利息都唔會金)
記得留意住申請deadli ...

教資會學位,係咪即係交42000一年嗰啲?如果係,但我仔嗰時係要自己交學費㗎喎,唔係直接過數學校的。

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

mwhcandy 發表於 22-8-26 19:09
我仔想申請呢個貸款, 但在櫃員機入咗手續費之後, 部機無出到收據, 因為係網上填表要有ref.no. 先得。我仔已 ...

封信可以的,ref no. 其實即係當時轉數部ATM no. 同時間,銀行出嘅證明信上係有齊收據資料

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

newlifenewholy 發表於 23-8-8 10:40
教資會學位,係咪即係交42000一年嗰啲?如果係,但我仔嗰時係要自己交學費㗎喎,唔係直接過數學校的。
...

Sor可能第一年有唔同
我女讀緊,係直接交俾學校的。好肯定,因為今年原來文件寄失咗,學資署一路無交學費,攪到差d俾人取消學藉(阿女有收email但好老定諗住學資署咪會交,結果係要不停email來往但最後都無事)

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-8-8 11:04
Sor可能第一年有唔同
我女讀緊,係直接交俾學校的。好肯定,因為今年原來文件寄失咗,學資署一路無交學費 ...

咁奇,我仔讀4年都係自己交,我女今年Y2都係自己交㗎喎!會唔會唔同大學政策唔同?

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 23-8-8 10:13

唔該晒

複式洋房

複式洋房

原來我申請NLSFT係直接幫我交學費,但我已交第一期學費,咁係咪只需借第二期學費呢,有無得選擇入落戶口。定我申請錯野。如我申請全額,會唔會退番第一期學費比我

複式洋房

Jayden軒軒 發表於 23-9-29 01:45
原來我申請NLSFT係直接幫我交學費,但我已交第一期學費,咁係咪只需借第二期學費呢,有無得選擇入落戶口。 ...

終於有答案了,原本我以為已交第一期學費而佢係直接入錢學校,我只填了申請第二學期學費,佢地今日打黎要補交資料,先知可以申請全額貸款,多出既學校會退番比學生,所以現在再要寫聲明更改貸款額。

子爵府

虎到金來勳章

Jayden軒軒 發表於 23-10-13 21:31
終於有答案了,原本我以為已交第一期學費而佢係直接入錢學校,我只填了申請第二學期學費,佢地今日打黎要 ...

唔洗擔心啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊