自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

熱血金章

daijuju 發表於 22-8-27 20:49
香港都大把人全家老嫩移民英國攞公屋福利免費讀書搶學位攞津貼喎,fb bno移民group YouTube etc大把攻略啦 ...

個個bnoger,去大英,都係話為仔女好,貪仔女讀津校免費,無一例外。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

sandypanyu 發表於 22-8-27 21:12
這個係真,大把人以這種方式申請配偶和仔女来香港,以受養人申請,可以工作讀書,仲快過夫妻團聚(單程起 ...

我有個親戚又係咁下星期落嚟,之後又係申請受養人及子女來港。唉,香港有金咩,個個湧嚟。住滿7年拿永居。請問怎樣計?佢地諗住上上落,咁仲可申請做永久居民?

男爵府

廢柴孖條 發表於 22-8-27 20:11
內地媽(即小朋友媽)有身份證,但而家想申請埋婆婆來,但婆婆仲有個仔,得咩?
...

如係獨生子女就可以申請父母落來,但要年過60歲。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

嚟多啲,香港好多錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔攞雙程証啦,梗係攞商務証啦,方便好多既。(啲內地人係咁同我講既
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

係大陸,分分鐘使吓錢,證明阿婆得自己一個,埋可以個女申請佢落嚟囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 22-8-27 20:14
又係想隻lun隻落黎,香港真係咁好咩?

黎到香港變0資產
話之你大陸有幾十層樓收租幾百萬saving
黎到香港照樣可以有公屋有綜援
Cls 政策

伯爵府

Ritzmary 發表於 22-8-27 21:07
大陸好多假文件,假老豆老母,假仔女

係,讀中學果陣,有個新移民同學同佢細佬妹唔同姓,之後先知原來佢超咗齡,佢父母只可帶一個超齡子女,佢就申請唔到落香港,跟住佢父母使錢,將佢唔知俾邊個香港人當女,買個假身份,就申請到。不過宜家大陸都好電腦化,係唔係仲做到就唔知。
可能俾人問得多,見後嚟佢改返自己父母個姓。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

somehow 發表於 22-8-27 23:00
係,讀中學果陣,有個新移民同學同佢細佬妹唔同姓,之後先知原來佢超咗齡,佢父母只可帶一個超齡子女,佢 ...

約30年前,我有個朋友同佢個妹報稱係孖女落黎香港既,但事實佢地差兩年,仲唔多似樣添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

單程證審批權其實係內地,其實要申請真係無話唔得。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好複雜
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

littlefunpig 發表於 22-8-27 22:55
黎到香港變0資產
話之你大陸有幾十層樓收租幾百萬saving
黎到香港照樣可以有公屋有綜援

拎完又可以耐唔耐上返大陸享受人生,話之你地

男爵府

廢柴孖條 發表於 22-8-27 20:11
內地媽(即小朋友媽)有身份證,但而家想申請埋婆婆來,但婆婆仲有個仔,得咩?
...

唔得,要60歲以上,獨生子女才可以,佢另外有仔就唔得啦

男爵府

廢柴孖條 發表於 22-8-27 20:12
但對方 (即婆婆)仲有個內地兒子喎!
廣東之前系唔得 現在唔知

大宅

又明日大嶼,又郊野公園,起幾多公屋都無用,大把大陸人排住隊落嚟,起嚟都唔係比香港住

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

daijuju 發表於 22-8-27 20:49
香港都大把人全家老嫩移民英國攞公屋福利免費讀書搶學位攞津貼喎,fb bno移民group YouTube etc大把攻略啦 ...

BNO 係無公屋、津貼 etc 福利。係香港先咁大方。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

m_notabo 發表於 22-8-27 21:47
我有個親戚又係咁下星期落嚟,之後又係申請受養人及子女來港。唉,香港有金咩,個個湧嚟。住滿7年拿永居。 ...

一到步就可以申請福利,有人養,算唔算有金

珍珠宮

比紅包咪得咯

子爵府

回覆 pillarfung 的帖子

我唸佢佢意思係因為不是獨生,即是婆婆仲有人可以照顧或供養,所以冇得咁申請。

首頁
12345...7

尾頁

跳至