自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

每日150個,香港政府一直冇自決權,完全由內地話事,冇得改變

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 22-9-25 09:45
老公嗰邊有至少十幾個深圳戶口既親戚,都落左香港喎,佢地個個有深圳有幾層地鐵附近既、南山既樓喎。
...

最近同佢地飲茶,仲有幾個準備落黎,但因疫情,暫未落啫。佢地話香港大把福利,好易有喎﹗

仲有,香港老人金,唔使佢地做野就有,到時香港攞老人金,內地又攞社保,兩邊收,好好喎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

廢柴孖條 發表於 22-8-27 19:57
事源有位男親戚佢有2個小朋友,老婆內地人已取身份證,而家個太太話要離婚,女方要申請內地媽媽(即婆婆) ...

唔可以,申請唔到,除非佢係獨生子女,但都要婆婆65歲以上先得

男爵府

chingnc 發表於 22-9-25 09:33
X2 又話d大陸人好有錢,唔稀罕黎香港
X3

珍珠宮

玩具勳章

jj7723 發表於 22-9-25 09:47
每日150個,香港政府一直冇自決權,完全由內地話事,冇得改變

咪係,講咩一國兩制,回歸甘多年,總數成140萬,香港多左既人口咪多得佢地囉,人地輸入人才,香港就要d大陸都唔要既低端人口,學歷低工作能力低,淨識痴飲痴食,上電視r著數,面皮厚過地殼

子爵府

my005 發表於 22-9-25 09:45
老公嗰邊有至少十幾個深圳戶口既親戚,都落左香港喎,佢地個個有深圳有幾層地鐵附近既、南山既樓喎。
...

佢地係咪原居民?不過呢個政策好似係2012年之前來港定居果d 係唔使放棄大陸的戶籍,但新申請的個案好似係要放棄的。

男爵府

單程證,內地批,總有辦法

男爵府

my005 發表於 22-9-25 09:49
最近同佢地飲茶,仲有幾個準備落黎,但因疫情,暫未落啫。佢地話香港大把福利,好易有喎﹗

仲有,香港老 ...

我有大陸親戚退休有退休金,退左之後申請永久居民身分證(佢老婆有香港身分證)到時退休金,香港老人金一齊攞,人又唔使嚟,真係爽!佢同佢老婆冇交過一蚊稅比香港,但之後兩個都有老人金攞

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HL7646 發表於 22-9-26 00:16
佢地係咪原居民?不過呢個政策好似係2012年之前來港定居果d 係唔使放棄大陸的戶籍,但新申請的個案好似係 ...

梗係要放棄深圳戶籍啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

Lilywongwong 發表於 22-9-26 00:40
我有大陸親戚退休有退休金,退左之後申請永久居民身分證(佢老婆有香港身分證)到時退休金,香港老人金一 ...

係呀,佢哋就係話兩邊攞,响香港唔使付出咩野,一夠年紀就有錢派,爽喎。

男爵府

my005 發表於 22-9-26 00:51
係呀,佢哋就係話兩邊攞,响香港唔使付出咩野,一夠年紀就有錢派,爽喎。
...

係,退休放棄大陸戶籍冇損失,又唔使喺香港住先攞到老人金,贏晒

子爵府

my005 發表於 22-9-25 09:49

仲有,香港老 ...

唔明點解可以食2家茶禮

子爵府

Lilywongwong 發表於 22-9-26 01:10
係,退休放棄大陸戶籍冇損失,又唔使喺香港住先攞到老人金,贏晒

反而香港人上大陸買樓,做資產轉移的,就會查到

男爵府

sandypanyu 發表於 22-8-27 21:12
這個係真,大把人以這種方式申請配偶和仔女来香港,以受養人申請,可以工作讀書,仲快過夫妻團聚(單程起 ...

想問下知唔知,香港男人申請曾經申請個內地老婆來港,但當時為左內地層樓,當批左來香港時就拒絶左來港,上年係大陸生左個女,聽講佢會搞個女來讀書,依家個老婆又話想搞來香港,但以我所知好似拒絶過一次就冇得再嚟,有冇聽過啊?

子爵府

BGCOME08 發表於 22-8-27 20:14
又係想隻lun隻落黎,香港真係咁好咩?

香港福利好,一家大細落嚟拎綜援,唔洗做有錢洗有屋住,几好

子爵府

chingnc 發表於 22-9-25 17:39

咪係,講咩一國兩制,回歸甘多年,總數成140萬,香港多左既 ...

要多謝個班口口聲聲為香港好嘅政棍

子爵府

回覆樓主:

所以我只贊成退稅,唔贊成派消費券,綜援雙糧個啲 ,香港打工仔都唔係人人有雙糧

珍珠宮

玩具勳章

schricky 發表於 22-9-26 06:50
所以我只贊成退稅,唔贊成派消費券,綜援雙糧個啲 ,香港打工仔都唔係人人有雙糧
...

X2

大宅

香港政府永遠扮睇唔到,
一班內地新移民就日日黎香港嫁老坑生一堆仔女拎盡社會福利增加香港負擔

大宅

香港政府永遠扮睇唔到,
一班內地新移民就日日黎香港嫁老坑生一堆仔女拎盡社會福利增加香港負擔

首頁

尾頁

跳至