自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家有一名長期病患長者,同住只有細佬同孫仔都確診了,爸爸現在有病徵(咳,發燒)怎樣可以快啲取新冠口服藥物比老人家?
感謝(emoji)

子爵府

oichai 發表於 22-8-31 14:49
家有一名長期病患長者,同住只有細佬同孫仔都確診了,爸爸現在有病徵(咳,發燒)怎樣可以快啲取新冠口服藥 ...

https://www2.ha.org.hk/hago/features/appointment-related/book-dc

應該預約遙距診症/指定診所,可以拎到藥。可以為他人預約。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

家有一名長期病患長者,同住只有細佬同孫仔都確診了,爸爸現在有病徵(咳,發燒)怎樣可以快啲取新冠口服藥 ...

指定診所
https://www2.ha.org.hk/hago/features/appointment-related/book-dc

抗疫的士
https://www.info.gov.hk/gia/general/202202/16/P2022021600593.htm

居家抗疫+社署物資熱線,請參考下圖
attach0/tmp/phpMJgfNy
attach1/tmp/phpwK64CQ

la_source    發表於 22-8-31 14:54

大宅

mamee 發表於 22-8-31 14:52

應該預約遙距診症/指定診所,可以拎 ...

是否一定要確診才可取藥?

公爵府

oichai 發表於 22-8-31 14:53

申報後有參考編號,聯絡熱線職員提供參考編號,安排轉介社署職員取物資包括藥物、食物、日常用品(包括成人紙尿片、漂白水等,如有社署會盡量配給),長期病患如缺日常藥物即斷藥,拎在覆診時藥單、身份證幫他到指定診所或門診藥房配藥,建議先行聯絡指家診所或門診藥房預約。

我確診時就這樣處理。

子爵府

oichai 發表於 22-8-31 14:53

如果未確診,可能未得。
張單張寫,密切接觸者有病徽,就梗係做快測(做多幾次)情況嚴重去急症室,但要講清楚係密切接觸者、家居檢疫中;不如你打去熱線問。

attach1_sign/tmp/php5cmkoV

侯爵府

快測有2線己經可以book抗疫的士
同指定診所
我28号一確診平台上報吾到
我留言左比衛生處
下午已經即刻去睇指定診所同坐抗疫的士來回
快D book去睇左E生先確診個D全部拎左藥先安心D
特別幼童同老人家,變化會好大要小心D好D

侯爵府

呢隻口服我好見效食第二次己經完全吾洗食退燒止痛
喉嚨亦系好輕微
今日確診第五日隔離第四日我已經一條線啦
成個人好精神只是有咳同痰 嗰D我唸要好返去睇中E清尾
attach0/tmp/phpV1VCiX

panda361    發表於 22-9-2 17:07

侯爵府

在提一提你
D診所一定要用 ha go apps book
電話永遠打吾通架

大宅

mrs.so 發表於 22-8-31 14:58

申報後有參考編號,聯絡熱線職員提供參考編號,安排轉介社署 ...

多謝提供,爸爸已經確診,到了附近診所睇醫生及取新冠藥。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

oichai 發表於 22-8-31 19:46

祝早日康復
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

長期病患長者,60+
1。先吃止痛片。
2。如有連花。2小時后可以吃。

3。為長者 book,call 指定 free taxi 指定 診所。看醫生,取藥。
4。吃新冠藥。

預約親身到指定診所,醫院管理局手機應用程式「HA Go」」內的「預約指定診所」功能,

https://www.youtube.com/watch?v=H3XHxtcxixs

現亦已提供預約由醫管局醫生提供嘅視像診症服務,確診者足不出戶就可以看醫生,而醫生會按病人需要處方藥物,我們亦會安排送藥到戶。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

babytszkin 發表於 22-8-31 16:47

呢隻口服我好見效食第二次己經完全吾洗食退燒止痛

呢隻藥係咪病徵嚴重先會處方?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

jimliu713 發表於 22-8-31 20:15

係,我睇醫生佢話我唔嚴重唔洗食,好彩食連花幫到手

公爵府

好快無事,安康!

伯爵府

回覆樓主:

港怡醫院明起為60歲或以上新冠長者提供遙距會診服務

我之前睇新聞見到

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%AF%E6%80%A1%E9%86%AB%E9%99%A2%E6%98%8E%E8%B5%B7%E7%82%BA60%E6%AD%B2%E6%88%96%E4%BB%A5%E4%B8%8A%E6%96%B0%E5%86%A0%E9%95%B7%E8%80%85%E6%8F%90%E4%BE%9B%E9%81%99%E8%B7%9D%E6%9C%83%E8%A8%BA%E6%9C%8D%E5%8B%99-034453463.html

侯爵府

我病徵好輕 不過因為我長期有病患所以E生要我食

大宅

唔係,係視乎病者年齡和有冇長期病患,尤其老人家,輕症都會開。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

take care

侯爵府

竇漪房 發表於 22-8-31 20:43
係,我睇醫生佢話我唔嚴重唔洗食,好彩食連花幫到手

tks, 你係咪已康復?恭喜出關! 我仲要捱多幾日

首頁

尾頁

跳至