自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔啱啱開始做freelance,唔多經驗,第一次遇到要簽保密協議嘅公司,請問多唔多見?佢唔夠18,家長都簽署埋,我啲要留意啲咩?

珍珠宮

簽NDA好常見,只要唔好多口多手將人地嘅野散岀去,一般無咩事

btw,簽果時你地應該有睇份野,知道你地responsibilities 喎

禁止訪問

大宅

Guaguamaman 發表於 22-9-2 17:09
亞仔啱啱開始做freelance,唔多經驗,第一次遇到要簽保密協議嘅公司,請問多唔多見?佢唔夠18,家長都簽署 ...
我其中一份有簽
唔好多口喺社交媒體/同人講公司嘅嘢

水晶宮

畀面勳章

freelance都好多種,我做寫嘢嘅,從來無簽過,根本無需要保密
除非你份freelance要接觸機密野

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Guaguamaman 發表於 22-9-2 17:09
亞仔啱啱開始做freelance,唔多經驗,第一次遇到要簽保密協議嘅公司,請問多唔多見?佢唔夠18,家長都簽署 ...

循例果句簽NDA前要完全清楚明白條款好簽。我習慣每一頁會簽名,最後一頁係正式簽名,其餘頁面簽我個名既intinals。你真係肯定亞仔唔會爆料出去至幫佢簽。洩漏資料唔止指公開講公司名,有時個job 要send 俾第三者去做一部份,甚至save 文件上cloud 自用,我會刪走晒個客既資料先,交貨前至加番d資料。

大宅

多謝大家回覆我🙏

翡翠宮

畀面勳章

好多公司都要簽,我做content provider,雖然係普通野,但未出街前都算係公司機密,又怕人一稿幾投,所以我都有簽。

日日是好日

首頁

尾頁

跳至