自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

breadcheung 發表於 22-9-4 16:15
點解退休必留港?因為醫療?

人年紀大了就需要非常方便嘅生活環境
醫療係一個考慮,但老鄉嘅口味都係老人家嘅心結

水晶宮

fenghai238 發表於 22-9-4 09:36
以今日普通人生活情況來看,如果有得揀大家會覺得留係香港生活好D定去美國生活好呢?
...

如果墓地是香水定美國好? 美國有mummy

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-9-4 16:19
以前個美國都唔同而家比極端右翼同白左搞到亂哂個美國啦

確實有2年幾冇回去,朋友/舊同事/舊鄰居一直保持溝通,冇聽到有太大改變。但同意整個社會風氣自從特沒普上場後變得非常緊張、極端,確實唔理想。
你現在住美國邊個州?會唔會係住緊嘅區問題?盡量離開down town、China town會好啲

子爵府

虎到金來勳章

當然係香港好!
美國人人都可以有槍,出街死咗都唔知咩事

琥珀宮

回覆樓主:

網傳美國有個20歲女子,自細住4500平方呎大屋,不愁衣食,到18歲時,父母送佢一間約千幾呎住宅,叫佢獨立生活,佢感到不快,狀告父母,罪名係未得佢同意而生佢落嚟,而更意外係竟然勝訴,判決父母每月賠償$5000美元。

如果此案係真嘅,作為後生一定好想係美國生活,為人父母就一定唔會想係美國生活。

而我係美國東西岸合共逗留10幾日,西岸LA、三藩市還好,好運地在冬天遇上難得的晴天,東岸紐約感覺好差,企在Times Square,有種孤獨感;食物不合心水,好快就思港,係香港才感到自由舒泰,茶記係我杯茶,離不開。希望疫情完結,可以返內地住。

公爵府

如果你係美國白人咪美國好囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章

breadcheung 發表於 22-9-4 12:46
我反而覺得喺香港住要有錢先生活得好,但喺美國覺就算窮極都有間屋,有兩架車,最多間屋細d,架車舊d
...

美國好多無家者訓街喎

https://youtu.be/BCy8aLlHQH8

子爵府

(Samantha) 發表於 22-9-4 12:10
你唔係已經有答案喇咩?!!
你內容係.... 美國
地方大-好

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

由細到大係香港, 一定覺得香港好

侯爵府

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 22-9-4 16:53
網傳美國有個20歲女子,自細住4500平方呎大屋,不愁衣食,到18歲時,父母送佢一間約千幾呎住宅,叫佢獨立生 ...

同你差吾多, 當年响英國讀書、又去過歐洲澳山遊學, 好了解自己吾會移民! 我最鍾意食, 無得嘆杯茶記奶茶、 去麵檔食碗水餃雲吞麵, 實好吾開心!

男爵府

有槍已經唔會覺得好

琥珀宮

畀面勳章

breadcheung 發表於 22-9-4 14:44
你去過美國親身住過未啊?定係全部憑空想像或睇新聞之類啊?不過是但啦,你話美國衰就衰啦,唔想同你坳
...

雖然未長住過,但都去過澳洲同美國各一個月做 training,在LA 都算最有錢既城市,都勁多 homeless, 通街都有幕僚,唔通係幻覺?其他地方未住過,但更差既地方通街 drug abusers 瞓街係假片嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

breadcheung 發表於 22-9-3 22:46
我反而覺得喺香港住要有錢先生活得好,但喺美國覺就算窮極都有間屋,有兩架車,最多間屋細d,架車舊d
...

但你間屋都每年要俾property tax, 要維修,除草鏟雪,車都要換油,都係錢,咁都係trade off. 不過我住咗美國十幾年,住中型城市,已經慣左呢邊生活,如果叫我在香港住我都唔會慣了,畢竟生活樂趣同節奏太唔同。

治安絕對係睇你住邊,我住呢度我旅行試過有包裹送來在我門口放了兩星期都冇問題,反而驚風吹走啫。

大宅

SandyKL 發表於 22-9-4 16:53
網傳美國有個20歲女子,自細住4500平方呎大屋,不愁衣食,到18歲時,父母送佢一間約千幾呎住宅,叫佢獨立生 ...

LA 天氣就好D,好少落雪,間中去玩同短期工作就覺Ok,長期生活就有保留,始終習慣香港方便。

大宅

TMC3012 發表於 22-9-4 18:58
由細到大係香港, 一定覺得香港好

係呀!可能習慣左。疫情前,一年可以計劃下兩三次長途美國歐洲玩十幾日或一個月放下假。中間又可去下東南亞,日本,台湾,大陸各大城市玩下。但要長期生活,又要從頭摸索,真係唔知好定唔好。所以,問問大家諗法。家人梗係想你過去一齊有個照應。

大宅

rayrayus 發表於 22-9-4 19:24
但你間屋都每年要俾property tax, 要維修,除草鏟雪,車都要換油,都係錢,咁都係trade off. 不過我住咗美 ...

家人都係咁講,成日話為左下一代。。。。

大宅

mizuho 發表於 22-9-4 15:25
香港、美國、大陸都各自住咗十幾年
從自己個人而言,唔同年紀唔同需要,各自有特色、優缺點。
美國也好、中 ...

都有你咁既諗法,唔知政治情況,有諗過係國內住同退休

公爵府

回覆樓主:

好個人,我媽一直叫我帶兩個小朋友番去讀書,我老豆叫我家下唔好番去,太歧視,怕兩個孫俾人蝦

大宅

leng1999 發表於 22-9-4 16:21
生活就永遠都系香港至好 旅行就外國好 :wah ...

x2有同感

大宅

S_family 發表於 22-9-4 19:50
好個人,我媽一直叫我帶兩個小朋友番去讀書,我老豆叫我家下唔好番去,太歧視,怕兩個孫俾人蝦
...

又係架 睇你好唔好彩

首頁
45678...11

尾頁

跳至