自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港細路就逼針, 其他地方入黎針都唔洗打

有內地旅客在社交平台分享,在沒接種新冠疫苗、亦沒豁免證明下,抵港後獲發「臨時疫苗通行證」。醫務衞生局回應稱,由海外入境香港人士,必須已接種至少兩劑新冠疫苗,但相關規定並不適用於從內地、澳門及台灣入境人士。在現行安排下,須接受強制檢疫人士,可在口岸獲發「臨時疫苗通行證」;而經「回港易」、「來港易」等從內地或澳門入境香港人士,則可到18間指定郵政局領取。局方稱,由於新冠疫苗在內地及香港以外地區已廣泛接種,當局正考慮統一在郵政局及入境口岸獲發「臨時疫苗通行證」的要求,稍後將公布詳情。 醫務衞生局解釋,由於從香港以外地區抵港的人士,可能未能在相關地區接種「疫苗通行證」要求的第3劑疫苗,因此當局在今年5月推出「臨時疫苗通行證」,為未完成接種所需劑量的旅客提供過渡安排。局方又指,不論「疫苗通行證」下是否有其他的安排,所有進入指明處所的人士,應盡早按專家建議完成接種新冠疫苗。

該深圳女居民於8月中在「小紅書」以「8.18深圳到香港,沒打針也可以到處去」為題發文,指經「來港易」抵港可獲豁免強制檢疫(即零天強制檢疫期),而雖然自己「一針疫苗都沒打」、在內地也沒有「豁免證明」,但來港第二天到郵局辦理了「臨時通行證」後,安心出行手機應用程式就會自動生成「藍碼」,有效期180天,期間可以正常到所有公共場所及堂食,開心直呼「本來以為去迪士尼的計劃要泡湯,現在可以去啦耶」。

帖文隨即引來網民熱議,紛紛追問為何她沒有接種疫苗仍可以獲發臨時疫苗通行證,也有網民感謝樓主分享經驗,「太好了,我是想回香港打疫苗,所以(在內地)一直沒接種疫苗,之前還擔心回去(香港)後起碼一兩個月哪裏都去不了」。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

吓 台灣都係咁搞笑

男爵府

TMC3012 發表於 22-9-13 09:32
吓 台灣都係咁搞笑
有咩問題, 台灣屬於中國

男爵府

chriswongbaby 發表於 22-9-13 09:29
香港細路就逼針, 其他地方入黎針都唔洗打

但一劑疫苗都唔使打就真係好奇怪

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

原來大陸,澳門,台灣唔駛打兩針㗎?!政府唔係成日 up「外防輸入」咩?
「外」原來係「外」地...
唔係香港以「外」地方

子爵府

香港無三針要失自由、外地入黎無針任玩任食

男爵府

回覆樓主:

侯爵府

內地入來唔駛隔又唔駛打針, 香港人返內地又搞餐死....

水晶宮

回覆樓主:

所以我之前講過,根本香港呢700萬人,只係白老鼠,數據係比上面參考。

男爵府

Kittymummy 發表於 22-9-13 09:46
所以我之前講過,根本香港呢700萬人,只係白老鼠,數據係比上面參考。
...

我覺得內地都未必要強迫香港咁樣行,係本地官員唔夠膽話事

水晶宮

clarasun 發表於 22-9-13 09:49

恰香港人已經唔係新鮮事,呢屆比上屆更嚴重。市民自求多福啦

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

嚴內寬外

伯爵府

咁應該 香港入境人士
亦應該無需接種疫苗

大宅

回覆 chriswongbaby 的帖子

So? 內地澳門比較台灣疫情完全唔同woh?唔係應該科學地睇疫情嘛?

侯爵府

clarasun 發表於 22-9-13 09:49

不斷矮化香港。
成日用確診同死亡數字來數香港不是。根本依家香港行的路才是開放的路, 才是正確的路。
但香港班官完全無視香港依家的優勢, 自己唔游水同人比游水, 但明明自己係跑步能手, 又唔去同人比跑步.
都唔知點去形容呢屆班子.

男爵府

Skytree1000 發表於 22-9-13 09:53
咁應該 香港入境人士
亦應該無需接種疫苗
有內地旅客無打針獲發「臨時疫苗通」 醫衞局:考慮統一要求

有內地旅客在社交平台分享,在沒接種新冠疫苗、亦沒豁免證明下,抵港後獲發「臨時疫苗通行證」。醫務衞生局回應稱,由海外入境香港人士,必須已接種至少兩劑新冠疫苗,但相關規定並不適用於從內地、澳門及台灣入境人士。在現行安排下,須接受強制檢疫人士,可在口岸獲發「臨時疫苗通行證」;而經「回港易」、「來港易」等從內地或澳門入境香港人士,則可到18間指定郵政局領取。局方稱,由於新冠疫苗在內地及香港以外地區已廣泛接種,當局正考慮統一在郵政局及入境口岸獲發「臨時疫苗通行證」的要求,稍後將公佈詳情。

醫務衞生局解釋,由於從香港以外地區抵港的人士,可能未能在相關地區接種「疫苗通行證」要求的第3劑疫苗,因此當局在今年5月推出「臨時疫苗通行證」,為未完成接種所需劑量的旅客提供過渡安排。局方又指,不論「疫苗通行證」下是否有其他的安排,所有進入指明處所的人士,應盡早按專家建議完成接種新冠疫苗。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2456504

象牙宮

回覆樓主:

白痴,國內爆緊啦…國內唔會中咩…可能落緊黎中左添啦!唔明點解可以唔打針,國內無疫苗咩

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

大陸日又核夜又核咪一樣有case,台灣唔會好過香港卦,佢地可以唔使打針入表列處所,香港攞張醫生紙都難,又拉又鎖,離譜,李特首出句聲啦,班子裡d人甘做野架

珍珠宮

回覆樓主:

打唔打針都唔係重點,有無打針都一樣會傳播同受感染,重點係雙標得離譜
放寛遊客,但限制香港本地市民,谷針谷到5歲幼童
奇在有人信正苦谷針同玩疫苗通行證係保護緊香港市民

首頁

尾頁

跳至