自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Janicema328 發表於 22-9-14 12:21
史納莎10歲大,最近飲水多左,去廁所頻密左,咁岩莎莎年紀大,本身都有定期帶去獸醫到做body check,上個星 ...

買余仁生蟲草比狗狗食,對腎貓腎狗好。每日1/3粒,每5日停2日。我隻貓16歲,初初發現腎三期,我地無食腎糧,無打皮下水,靠蟲草丸和餵水,現時返回二期尾和三期初。每次返去覆診,醫生都話水最緊要。

別墅

Elaine1128 發表於 22-9-15 20:13
買余仁生蟲草比狗狗食,對腎貓腎狗好。每日1/3粒,每5日停2日。我隻貓16歲,初初發現腎三期,我地無食腎糧 ...

多謝建議,我試下先

別墅

叮妹 發表於 22-9-15 19:49
E生話早晚都要打,但我見針痛佢之餘包水又凍狗狗震哂,我就打少一次,有食藥又轉RC,營養膏,一年後响屋企 ...

我都諗過,如果莎莎走左,我都唔會再養了,因為我覺得自己唔會忘記到佢

大宅

Janicema328 發表於 22-9-15 17:57
之前聽過呢個牌子,係咪白色袋果隻?

Yes,
可以寵物店/上網買到,
我見到佢facebook話petshow會有sample派,
你可以去advance個booth睇下

https://www.facebook.com/Advance ... sts/504144295048798
attach1/tmp/phpLgWo93

大宅

回覆樓主:

我兩隻狗狗都係去年因為腎病走,不過佢嘅年紀都大,一隻19歲,確診慢性腎衰竭三年走,一隻15歲,確診慢性腎衰竭再加膀胱癌一年走,我同佢哋每日打皮下水,食腎興,蟲草,日日煮嘢食比佢哋食,佢哋臨走之前都叫做好肯食嘢。

男爵府

如果唔肯食腎糧,就要加d鮮食俾佢,要引起佢食慾

男爵府

我隻狗狗14歲,最近發現初胰臟同腎指數不好,現在食緊腎興,醫生開的處方罐頭糧唔肯食,請問你們煮什麼鮮食給狗狗呢?

珍珠宮

其實幾多歲開始要每年驗身?

別墅

三國1 發表於 22-9-17 03:28
其實幾多歲開始要每年驗身?

應該係睇狗狗狀況 因狗而異
我就大約8歲就同佢年年驗

珍珠宮

sugarlee1278 發表於 22-9-17 19:33
應該係睇狗狗狀況 因狗而異
我就大約8歲就同佢年年驗
我仔9歲,我諗真係要年年驗下,你有冇好嘅獸醫介紹(九龍區),我睇極都冇一個獸醫覺得好好,除了睇腳同眼就搵到好醫生

別墅

處方糧唔岩可以試其他牌子/濕糧。最緊要毛孩肯食,坊間好多寵物糧其實仲好添

伯爵府

食生肉啦

好多open mind既獸醫接受左生肉, 都發覺腎貓腎狗食生肉對指數效果最好

腎興、蟲草、azodyl , 仲有隻綠色好大粒果隻rubenal(呢個千祈唔好比動物食, 又餵得辛苦, 又無用, 又浪費錢)
呢d都無用架

supplyment除左Ipakitine降磷有用
其他都係浪費錢

我直接講, 都係浪費錢, 令動物辛苦

生肉, 效果比kd 、 renal 糧效果好, 係有實證, 而家hill's 新出d腎糧都想學生肉去加高蛋白質(記住係要優質蛋白,而非加重腎臟負荷既垃圾蛋白質), 但效果都不如理想

肯洗錢既話就正正經經買高品質生肉比佢食啦
佢又食得開心, 又舒服(唔洗force feel) , 唔洗食咁多垃圾supplyment
主人又無咁辛苦(要force feel)

但皮下水就一定要打(如果佢情況較差, 或者飲水不足的話)

其他supplyment都係垃圾, 我直接可以講

p.s. 腎貓腎狗專家

大宅

tracyccyeung 發表於 22-9-15 10:25
我隻毛孩腎病3期, 轉左Advance Dog Renal,
係獸E研發既處方糧
確診時毛孩各方面指數偏差, 獸E本身話狗狗得 ...

我家小狗一樣,腎病,二期。
現在食緊advance腎病糧,成份好適合腎病狗狗。
初初有腎病時,小狗連跑既力氣都無。
轉服處方糧後,病情延緩左好多,無惡化得咁快。
可以網上買送上門,疫情期間不用外出高風險地區。

大宅

kwokdicken 發表於 22-9-19 10:57
食生肉啦

好多open mind既獸醫接受左生肉, 都發覺腎貓腎狗食生肉對指數效果最好

請問自己蒸雞胸,西蘭花,南瓜,蕃薯可否代替生肉呢?

伯爵府

sammitoffee 發表於 22-9-19 18:39
請問自己蒸雞胸,西蘭花,南瓜,蕃薯可否代替生肉呢?

肉愈煮得耐/高溫, 蛋白質會變愈差, (反之植物蛋白煮會令蛋白愈易吸收, 但腎狗最好唔好食太多植物蛋白, 要以動物蛋白為主)
蒸到熟, 唔好蒸太耐

西蘭花,南瓜,蕃薯剛好都高鉀, 唔好一齊配同食太多,
可以食下紅蘿蔔, 木耳, 白菜

但蔬菜最好切細D,
狗無人咁能夠消化蔬菜

但係要補充返
腎貓狗食生肉定鮮食都係基於蛋白質學派理

呢個唔係個個獸醫BUY, 如果肉既比例高, 腎指數個BUN同creatine可能會唔靚
因為傳統上獸醫對腎狗腎貓係主張低蛋白低磷(低磷就一定無錯無論咩學派)
主張狗蛋白質應該18%以下, 貓30或25%以下

但蛋白質學派認為蛋白質加重腎臟負荷係錯誤觀念
腎猫狗減低蛋白質量不僅對腎病無好處, 更加會增加身體蛋白質流失, 令健康變差
(不過留意返呢度係講高品質既蛋白質, 主要以肉類蛋白質, 植物蛋白質一般視為劣質蛋白質)

主要理論提倡者係獸醫Kenneth C. Bovee, DVM, MMedSe
https://www.researchgate.net/publication/242735524_Mythology_of_Protein_Restriction_for_Dogs_with_Reduced_Renal_Function

基本上而家個方向一定程度上SUPPORT佢既講法
而HILL'S D 新處方糧都SELL 高品質蛋白質

但呢個都睇唔同獸醫睇法
如果保守D既做法就係肉類唔好超過整餐既25% (重量)
由1/4肉, 其餘蔬菜同澱粉組成

不過無論如何, 低磷食物呢個就一定無錯

由於呢方法有唔同學派
唔同獸醫既睇法都唔同, 有D獸醫好重視指數, 好嚴格要求主人遵循低磷低蛋白
有D獸醫主張就新D, BUY生肉
亦有D獸醫係兩者中間

呢方面並未有一個絕對正確既結論

要睇你信邊一派, 同埋, 你係BUY睇指數, 定睇生活品質,
例如好多主人覺得, 如果日日辛苦FORCE FEED食腎糧, 指數靚又有乜用

而BUN係咪咁重要, 呢方法開始比較有唔同睇法

我負責任同你講返先, 我呢度提供一D唔同理論既睇法
最終都係睇主人, BUY 邊一套, 或者主人同獸醫商量之後既決定

伯爵府

仲有活性碳口復藥製劑, 都有比較多臨床SUPPORT
有kremezin,covalzin呢兩種藥物, 或者SUPPLYMENT既叫Nefguard, 可以同獸醫討論下使用

不過活性碳係吸附藥, 要用其他藥分開食

大宅

kwokdicken 發表於 22-9-19 20:02
仲有活性碳口復藥製劑, 都有比較多臨床SUPPORT
有kremezin,covalzin呢兩種藥物, 或者SUPPLYMENT既叫Nefguar ...

謝謝你詳細解釋

大宅

ifung39 發表於 22-9-17 01:54
我隻狗狗14歲,最近發現初胰臟同腎指數不好,現在食緊腎興,醫生開的處方罐頭糧唔肯食,請問你們煮什麼鮮食 ...

有冇試過買其他牌子處方糧,
黎緊pet show,
去一轉睇下有無sample試下

禁止訪問

複式洋房

tracywin 發表於 22-9-19 18:02
我家小狗一樣,腎病,二期。
現在食緊advance腎病糧,成份好適合腎病狗狗。
初初有腎病時,小狗連跑既力氣 ...

上網買處方糧需要E生紙

首頁

尾頁

跳至