論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

外傭體檢, 係唔包括精神健康
今次不幸事件, 我唔敢講個外傭黎之前已經有問題
但, 我地要請一個陌生人入屋
僱主押下的, 是一家的安全
再驚再擔心, 我都一定要行呢條路
但, 竟然在呢方面一d保障都冇

之前曾有case, 外傭虐兒, 因為間屋得個bb同工人
律政署可以"証據不足"的理由而不起訴
今次, 又係一間屋, 兩個人
到底律政署又會點做.....

漏洞處處的外傭條例, 政府仍不願面對
到底, 外傭僱主仲可以做d咩以求自保?

好希望有電視台可以做d特輯
唔好只係睇d工人有幾慘
僱主的無奈, 又有幾多人知到?

大宅

好媽媽勳章

我們能否以這次事件, 促請政府正視現行的外庸條例,對我們僱主的不公平. 請政府重新修訂獨立的外庸條例.

複式洋房

我就係驚呢D野, 所以唔敢請overseas.
剛剛就簽左個本地印印.

複式洋房

對呀, 一早應該作出檢討. 已經那麼多 BB 受害了, 現在還填上了人命, 政府是否要盡早做返 d 野呢?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

儍起上黎,overseas同本地都一樣

原帖由 owl_2046 於 09-6-12 14:54 發表
我就係驚呢D野, 所以唔敢請overseas.
剛剛就簽左個本地印印.

大宅

我依家都唔係甘敢話佢地, 因為我有2個工人係屋.....

伯爵府

最慘係
個單身僱主已經慘死啦
重在網上俾人猜測係唔係
年紀大未嫁
所以性格有問題
對個工人唔好
遭致殺身之禍

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知我哋阿張見終局長係咪又話哩啲只係個別事例呢?:;pppp:哩啲事情, 就好似虐兒案一樣, 一單也嫌太多, 到底我哋香港外傭傭主要受到幾多傷害, 政府先會正視外傭問題呢?

大宅

香港僱主賠賠賠!

外傭變態, 僱主防不勝防.
以往賓賓印印令僱主賠上金錢, 賠上家中老幼健康, 今次還賠上性命!
納稅人(咪又係我地)為港府還賠上處理此事的人力物力, 金錢。審判,甚至坐牢費用, 損失龐大!
向菲國追討!!!!
哈!佢地上次要陶傑公開道歉, 今次佢地又會否向港人公開道歉呢? 一個自尊感咁強,但又要輸出外勞的國家!

禁止訪問

伯爵府

原帖由 傻BB 於 09-6-12 17:45 發表
如果曾特首老婆俾工人斬死, 政府咪會正視外傭問題囉~

我地應該用"BK外傭僱主義工隊"名義寫請願信比政府/議員,要求採取措施保障外傭僱主及家人生命安全

我見報紙講到死狀好恐怖!

珍珠宮

我地已經係羊古啦!! 衣家有人仲要比人擋到成副[羊]咁.........

可唔可以比我講句粗口呀?

王國會長

王國會長

如果外傭有精神病真係冇得預防

原帖由 sweetcouple 於 09-6-12 17:32 發表

就算性格幾唔好都好, 唔駛殺人o者....

況且, 單身僱主, 有得幾多workload呀.....就算要煮飯熨衫洗衫, 都只係一人份量, 仲要僱主日頭返工有咁多時間俾佢做野, 應該好free同做得好開心先係啦.........

even個僱主 ...

別墅

其實政府吸取呢個教訓,應該諗下點樣可以避免不適合做傭工嘅人(包括:精神病、公主病等)來香港呃飯食,香港僱主比得咁多錢請人,點解無條件選擇D有經驗、有口碑嘅工人呢?

大宅

唉有啲工人可能会learn from this incident扮傻等僱主唔敢話佢or博炒添

大宅

非常非常同意!
一個人住有得幾多嘢做呢
就算個僱主性格幾唔好,都只是佢一個老細啫,總好過有d又阿公、又阿婆、又先生、又太太幾個老細咪仲難服侍,況且佢仲有返工,實際一日有幾多時間對住。如果咁都唔忍得,有壓力,咁咪大把香港人要殺咗自己個老細。

都唔明點解仲要幫住d外僱........

原帖由 sweetcouple 於 09-6-12 17:32 發表

就算性格幾唔好都好, 唔駛殺人o者....

況且, 單身僱主, 有得幾多workload呀.....就算要煮飯熨衫洗衫, 都只係一人份量, 仲要僱主日頭返工有咁多時間俾佢做野, 應該好free同做得好開心先係啦.........

even個僱主 ...

複式洋房

原帖由 AC2002 於 09-6-12 17:41 發表
外傭變態, 僱主防不勝防.
以往賓賓印印令僱主賠上金錢, 賠上家中老幼健康, 今次還賠上性命!
納稅人(咪又係我地)為港府還賠上處理此事的人力物力, 金錢。審判,甚至坐牢費用, 損失龐大!
向菲國追討!!!!
哈!佢地上次要 ...

Sure la we want our protect!!!

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典形容,這是港人 30多年聘用菲傭歷史中,一宗個別又非常不普通的事件。他指新來港女傭與僱主一般需要三個月融合期,若外傭經常與僱主爭吵,僱主應即時以一個月薪金代通知金將外傭開除。將外傭開除。

但是可否大家有一個試用期, 一個月一日通知, 滿一個月7日, 滿三個月才一個月!!

我地都要公平! 公正!!

:-D  ;-)  :-P  :-)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 09-6-12 13:44 發表
外傭體檢, 係唔包括精神健康
今次不幸事件, 我唔敢講個外傭黎之前已經有問題
但, 我地要請一個陌生人入屋
僱主押下的, 是一家的安全
再驚再擔心, 我都一定要行呢條路
但, 竟然在呢方面一d保障都冇

之前曾有case, 外 ...

頭先同記者講左,希望可以為死者講番句公道說話,順便講埋外傭體檢單野.

洋房

羅軍典講野都好有問題, 話大家如夾不來就應補$送個工人走, 咁如果D工人扮野, 咪要不停咁貼$踢佢地走?????

首頁

尾頁

跳至