自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

紅酒 發表於 22-9-25 12:42
人已在醫院,明天有醫生睇,
不如等見咗醫生,睇下點講點醫,
才安排下一步,如已擴散,

係、會等見醫生
我真係好擔心
多謝大家關心

象牙宮

Candy_C 發表於 22-9-25 11:10
大家好,哥哥突然發現腎癌擴散至肺和
血管,想請問有布私家醫生介紹?我好
擔心哥哥情況,想盡全力醫治!祝 ...

腎癌細胞特別容易經由血液轉移到肺、肝、骨、腦等重要器官。

1。腎癌徵狀不明顯擴散後難控制 新療法激活免疫系統延長存活期

2。中醫針灸及"長期調理" 免疫系統。延長存活期

3。家人照顧營養,生活,運動。必要的。中藥調理扭轉體質抗癌
針灸和物理治療紓緩。 癌症康復後,需要長期調理,以改善生活質素及減低復發

一环扣一环

正面: 
罹腎細胞癌16年他努力治療仍在教書|其他癌症 - 元氣網
https://health.udn.com/health/story/6015/2834882

【腎癌】免疫標靶夾攻晚期腎癌有效率可提升至60% ... - 明報健康網
https://health.mingpao.com/%E8%85%8E%E7%99%8C-
%E5%85%8D%E7%96%AB%E6%A8%99%E9%9D%B6%E5%A4%BE%E6%94%BB%E6%99%9A%E6%9C%9F%E8%85%8E%E7%99%8C-%E6%9C%89%E6%95%88%E7%8E%87%E5%8F%AF%E6%8F%90%E5%8D%87%E8%87%B360-%E9%97%9C%E6%96%BC/
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

牛年勳章

Candy_C 發表於 22-9-25 12:46
係、會等見醫生
我真係好擔心
多謝大家關心

明白家人有病會好擔心,
所以有好多方案要諗定,
而家疫情見醫生要安排,
最好事先想定要問咩,
免得到時心亂,
首要知道病情如何?去到第幾期?
會如何治療?電、化、標巴、手術?
治療幾耐?存活期?
如不幸晚期,可以點做?
繼續治療是否對病人合適?
不治療會否轉介 舒緩科,
等病人有咁辛苦離開。

子爵府

回覆 Candy_C 的帖子

幫推,祝平安早日康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

祝早日康復
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

你可以試吓呢個: 有醫得, 極力推薦: 郭文偉醫生 · Dr. Que Bon We, Manuel. 男醫生 西醫、泌尿外科、私人執業 · 診所地址. 香港銅鑼灣怡和街28號恆生銅鑼灣大廈17樓B-C室

子爵府

Candy_C 發表於 22-9-25 12:39
成日咳

希望你哥哥的病會好轉.

伯爵府

sochui 發表於 22-9-25 12:21
驗尿有無用

早期驗唔到

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

FB有啲group好多病友同家屬都會上去share,可以入group睇吓

attach1_sign/tmp/phpIq3OTH

珍珠宮

祝平安,早日康復

子爵府

Candy_C 發表於 22-9-25 11:56
聽日先有腫瘤科醫生睇
而家入左醫院
我想睇下有冇人可分享下

林萬斐腎科醫生,好細心

水晶宮

紅酒 發表於 22-9-25 11:44
原來的醫生點講,用咩方法治療?
如果入血,是不是好快擴散?

其實入咗血就會好快游走全身,跟住就bye bye,我daddy就係咁

象牙宮

回覆樓主:

祝福

珍珠宮

annie133 發表於 22-9-25 12:20
有咳已經唔好跡象,要平時驗身, 貴少少個d,有照超聲波先有機會早D check到腎癌,但通常D人會話「我都冇野 ...

係呀,人到中年真係要照吓腹部超聲波,千幾蚊唔貴又無幅射

男爵府

yeemeif 發表於 22-9-26 20:41
係呀,人到中年真係要照吓腹部超聲波,千幾蚊唔貴又無幅射

有幅射吧 我個醫生叫3-5年照一次好了

水晶宮

koalalee88 發表於 22-9-26 20:44

超聲波無幅射

伯爵府

Candy_C 發表於 22-9-25 11:56
聽日先有腫瘤科醫生睇
而家入左醫院
我想睇下有冇人可分享下

祝您哥哥早日康復加油

男爵府

祝早日康復,全家身體健康

複式洋房

Candy_C 發表於 22-9-25 11:10
大家好,哥哥突然發現腎癌擴散至肺和
血管,想請問有布私家醫生介紹?我好
擔心哥哥情況,想盡全力醫治!祝 ...

是否RCC?
請問做過甚麼檢查?

是否已經做PET?
會否需要做

C11 Acetate + F18 FDG的dual tracer PET/CT
不過好似話FDG如果用來看RCC的轉移都看得到
因為FDG會經腎臟從尿液排出,個腎本身都會有好多FDG uptake,而C11 acetate好似不會經尿液排出
C11半衰期比F18短好多,C11 Acetate uptake時間只有10分鐘,
所以可以先打一次C11 Acetate照一次PET再緊隨著打FDG照第二次PET
但都是醫生決定!
做dual tracer好似要2萬幾,如果只是FDG PET就應該1萬樓下都有機會做到(經公立醫院轉介)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012103/
我google查下
Metastatic RCC is one of the most lethal urologic cancers. Up to one-third of patients with newly diagnosed RCC have metastatic diseases (21). Even after nephrectomy of a locally confined disease, more than 30% of the patients develop metastases, most commonly to the lung, bone, skin, liver, and brain (21). Effective staging of RCC, therefore, is crucial for the management of patients.
RCC最常轉移至 肺, 骨, 皮膚, 肝, 腦

至於血
請問是否發現有thrombosis
In patients with underlying primary malignancy, there is a high incidence of thrombosis, which can develop from venous thromboembolism (VTE) or more rarely, tumor thrombus. VTE is a common occurrence in cancer, managed with anticoagulant therapy, while tumor thrombosis requires aggressive multimodality therapeutics. Tumor thrombosis most commonly develops in solid tumors, such as RCC and hepatocellular carcinoma, adjacent to large veins as an extension of the malignancy and/or tumor infiltration (29).

另外請問政府照CT照了邊部分? (如果有form上面有寫)

Thorax+Abdomen+Pelvis? Urogram?
是照胸腔電腦掃描時見到個腎有事嗎?
照CT Thorax應該是有機會包到少少腎

珍珠宮

koalalee88 發表於 22-9-26 20:44

超聲波無幅射㗎

首頁

尾頁

跳至