論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個菲姐4x歲,大過我,入屋啱啱第5年,人工$5300。第一年嘅表現我比90分佢,之後每年減10分
主要係佢做嘢每方面都好普通,煮飯求其,洗野唔乾淨,湊我仔亦普通,雖然錫我個仔但因為佢想快手完成工作所以縱到我仔自理好差
最近愈來愈想炒佢係因為呢個人本身性格bossy 又玻璃心,少少野都唔話得,會直接無視我,我超憎呢樣野。另外佢傾電話愈來愈變本加厲,以前係夜晚入咗房先傾,依家日又傾夜又傾仲愈來愈大聲。前排仲衰到洗碗時放個電話喺面前睇YouTube, 不過佢竟然唔知咁樣好燒data (佢自己買電話卡), 所以幾日後就冇再睇…
待續…

大宅

啱啱今日,我老公每星期都會睇佢D買餸單有時會問下佢豬肉用咗咁多錢係買咗D咩嘢之類。點知佢竟然爆喊,話忍咗好耐覺得我哋咁樣問佢係assume緊佢cheat, 我O咗咀點解佢咁大反應,D錢我出我梗係關注點用啦。然後佢又順勢講埋,朝早湊完我仔學嘢然後緊接住中午送去幼稚園太tight schedule搞到佢好攰同埋好晏食嘢,仲要challenge 佢用錢所以好唔開心。Rush我係認同嘅,但實情係我地從來冇過問佢點安排時間同埋冇規限佢幾時食飯食D咩嘢,佢成日用買餸錢買自己零食我哋從冇say no, 況且好多細路都係咁嘅schedule, 乜真係好難為咩?
我都未講佢日日下午最少有2個鐘入房休息,係唔係所有工人到第5年都係咁?

大宅

我比佢D黑面同埋悔氣態度成日都搞到好唔開心,亦都諗過我對佢係咪真係咁差咁唔considerate, 但自問平時永遠對佢好聲好氣亦都比好大自由度佢,相反佢比我感覺係睇死我冇咗佢唔得。確實係我family budget 上唔容許我辭職湊仔,一諗到呢度就覺得萬般無奈

複式洋房

換人啦,費事忍傷自己身

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

換人啦,好來好去

民房

bikat 發表於 22-9-27 03:41
我比佢D黑面同埋悔氣態度成日都搞到好唔開心,亦都諗過我對佢係咪真係咁差咁唔considerate, 但自問平時永遠 ...

其實我認為直接換人就係最好嘅選擇,冇謂請個人激親自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我未睇曬,只見你問佢d錢用咗响邊佢已經咁表現可以炒了!

男爵府

我換咗個衰工人,而家天都光晒。

伯爵府

回覆樓主:

我經驗係唔會請年紀大過自己
菲自尊心強,晚背話佢心唔服
同埋佢地冇儲蓄習慣
一諗到夠5年你炒佢會取到佢心目中覺得好大舊錢,一般都好心急想先取,態度會變差,冇禮,你忍到就忍,忍唔到炒佢佢就收錢,呢個局面可以話係佢佔上風,我當年都忍左好耐,同佢講野馬上擰轉背當聽唔到,行近佢,佢就即彈開10尺問你咩事,賠足比佢早走算了。

大宅

慢慢搵到個新嘅就郁佢.

子爵府

回覆樓主:

炒啦,激親自己唔抵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

甘差仲可以用到第5年? 換人

大宅

竇漪房 發表於 22-9-27 20:23
我未睇曬,只見你問佢d錢用咗响邊佢已經咁表現可以炒了!

請問揾左幾耐?我都想抄左個衰工人,但而家好以等好耐先有,唔想等咁耐?可以點?

男爵府

而家已經好過之前, 海外菲都係3個月左右就到港, 你係炒佢咪人照請, 新姐姐到就比錢佢即走

大宅

小冰雪冰 發表於 22-11-11 00:19
請問揾左幾耐?我都想抄左個衰工人,但而家好以等好耐先有,唔想等咁耐?可以點?

而家已經唔耐啦,又唔洗隔離酒店,快啲請啦

男爵府

我個菲又係同樓主個差唔多,問佢買咗乜嘢,好似我challenge 佢咁,其實我哋連街市手寫單都唔使佢提供,每日大約用呢個數我哋就唔會過問,但係一問又好似好委屈咁,其實委屈嗰個會唔會係我多啲?

首頁

尾頁

跳至