嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教下大家行緊BLW的媽媽係岩岩開始多數要食咩先?或者有冇食譜可以參考下(emoji)(emoji)謝謝

複式洋房

mommykaka 發表於 22-9-27 17:55
想請教下大家行緊BLW的媽媽係岩岩開始多數要食咩先?或者有冇食譜可以參考下(emoji)(emoji)謝謝
...

大約6個月開始Blw的話,剛開始都係單一食材,煮法一開頭都比較簡單,未需要食譜住,例如:(直接切大塊手指形狀:牛油果/香蕉 蒸熟:蘋果/梨 水煮:菜心/西蘭花 焗爐:蕃薯/翠肉瓜)食材其實冇限,但以上都係比較易練習同低敏食材。(當然1歲前唔建議有糖/鹽/添加劑/蜜糖,只要天然食材大部份煮熟都可以)

個人經驗我會先由最淡味食材開始,有助幼兒味蕾發展: 菜心》西蘭花〉牛油果》香蕉 〉蒸蘋果 》蒸梨 等等

複式洋房

boni 發表於 22-11-5 13:36
大約6個月開始Blw的話,剛開始都係單一食材,煮法一開頭都比較簡單,未需要食譜住,例如:(直接切大塊手 ...

(菜心係指菜心莖 搵粗一點 bb比較易拎住)

(emoji)(emoji)一開始目標都係俾bb練習+搵到合適時間表為主, 唔係真正食落肚。1歲前食飽都係以飲奶為主,所以最緊要俾bb多練習(emoji)(emoji)

練習左一段時間後,媽媽可以開始煮簡單食譜,我地常煮:例如bb pancake, bb muffin , bb蛋餅, 蒸雞,蒸肉餅,焗羊架,焗豬脾等等
都係唔複雜,用洋蔥薑蔥等調味,就簡單煮到,另外建議用好少好少 牛油果油/橄欖油去煮 預防bb加固後便秘。

( 我家3個bb, 人奶+濕敏b, 都係由6個月開始Blw,現在1.5/3/4.5歲 都係可以自己食飯 Blw真係先苦後甜嘅方法 , 所以比較多心得可以分享(emoji))

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊