自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

代朋友問 - 剛滿月既bb可唔可以食"魚肝油丸"呢??? 如果唔可以,究竟幾大個先至可以食呢???

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

of course not lar!! wait till 1 years old lar!!

珍珠宮

原帖由 stella789 於 09-6-12 14:21 發表
代朋友問 - 剛滿月既bb可唔可以食"魚肝油丸"呢??? 如果唔可以,究竟幾大個先至可以食呢???

咁細 bb 只可以飲奶

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

of couse NO la ,
please don't try it
if possible ask doctor first

大宅

咁細個根本唔需要啦...
起碼一歲後先啦!

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

唔得架...俾保嬰丹佢食就得...
如果餵人奶,個亞媽食孕婦魚油丸間接俾bb就得囉..

珍珠宮

原帖由 小楷 於 09-6-12 14:33 發表
但係我 D 同事個個都話有比佢地 D BB 食魚肝油喎, 放落奶度比 BB 一齊飲, 佢地話依家大咗 (3-8 歲) 好記性又讀書叻, 原來唔得咩?

魚肝油成份通常係 vit A, D, 鈣,你話咩成份令小朋友好記性,讀書叻呢 心理作用多 D
如果你話魚油有 Omega 3 就還有少少可能...但功效係幾多真係難以考究....
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

侯爵府

"魚肝油丸" 100% 唔得!

侯爵府

原帖由 小楷 於 09-6-12 14:49 發表

好彩唧, 我諗住生 BB 時會比佢食架, 真係多謝 BK 媽咪話我知

"魚肝油丸" 或者 "肝油丸" 都係100% 唔得! 要到最小一歲! 但最好都係餵液體一種, 唔好吞丸!

"魚油丸" 就半歲後可以試小份量! 但同
"魚肝油" 一樣, 餵液體一種, 唔好吞丸!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔得, BB咁細, 腸胃, 同其他器官都未發育好架........飲奶就夠架啦.....

我媽咪話, 有好多野要等BB過1歲先可以食架

男爵府

太細啦, 唔建議食

大宅

thank you晒咁多位靚媽咪先

我囡囡而家差唔多17個月大,不過我都無比佢食魚肝油丸呢d野。我有個國內朋友,佢岩岩生左個女滿月,佢打電話黎問我可唔可以比佢食,事關琴日帶bb去國內健康院檢查,旁邊有好幾個媽咪話比bb食好喎,但係我就唔建議佢比bb食啦,所以咪問下各位靚媽囉!!!

Anyway....thanks!!!

侯爵府

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:28 發表
thank you晒咁多位靚媽咪先

我囡囡而家差唔多17個月大,不過我都無比佢食魚肝油丸呢d野。我有個國內朋友,佢岩岩生左個女滿月,佢打電話黎問我可唔可以比佢食,事關琴日帶bb去國內健康院檢查,旁邊有好幾個媽咪話比 ...

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪...

大宅

[quote]原帖由 lyhv 於 09-6-12 15:37 發表

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪... [/quote

咁嚴重????

侯爵府

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:40 發表
[quote]原帖由 lyhv 於 09-6-12 15:37 發表

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪... [/quote

咁嚴重???? ...

我就係見大家都只是話"唔建議", 得我話100%唔食得, 感到大家都未必意識到個嚴重性! 你可以上網打 "魚肝油丸 bb 中毒"等字眼check check!

珍珠宮

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:40 發表

咁嚴重???? ...

樓上提過, 器官未完全發育,
eg, 太多維他命a會令肝負荷太大, 結果.....(touchwood)

大宅

不要單說可以或不可以, 你認為剛出生bb的膽是否已成熟去消化那些油利利的魚油嗎? 如你覺得可以的, 那就食吧! 但沒相信沒人認為剛出生bb可以的.

首頁

尾頁

跳至