自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

代朋友問 - 剛滿月既bb可唔可以食"魚肝油丸"呢??? 如果唔可以,究竟幾大個先至可以食呢???

男爵府

大陸人都係比較相信..

比得越多, 小孩越優秀...

唔係有偏見, 我大陸好多同事都會有呢個情況..

有個老公係台灣人, 佢老婆聽人講,bb出得2隻牙,(13mths)係唔夠鈣...

死都要佢老公買"鈣水"小朋友飲...

另一個, 未夠6個月, 問我比咩魚肝油bb食...

子爵府

我是路過的,只是想把正確的資料及認識告知大家,希望BK以生活智慧及給予會員吸收資訊的機會,而不刪除以下小資訊:

普遍的魚肝油是從魚的排泄器官中抽取,只含維他命A及維他命D,此等營養可從紅蘿蔔及陽光中就能吸收到,不用吃補充品。

我們建議毋須特別吃用魚肝油,因為在營養富足的社會裡,這些營養都是很容易從日常食物中吸收到的。

一般人飲食正常,會很容易過量服用維他命A 、D及甚至鈣,若長期及大量攝取魚肝油會囤積體內,亦會增加肝、腎額外的負擔,不易排出而引致中毒。

但優質魚油丸是遠遠比魚肝油純淨,內含人體不可或缺的營養,這些Omega-3脂肪酸營養卻是不容易從日常食物中吸收到,因為在市面上吃到的三文魚或吞拿魚,雖含豐富營養的Omega-3脂肪酸,但大魚長時期浸淫於大海,內裡的毒素也多了,所以通過吃魚而吸收Omega-3就變得有危險了。

而魚油丸產品是透過高科技從新鮮的深海魚肉中抽取超純淨和濃縮魚油,去除毒素、海洋污染物及重金屬等有害物質,並含有豐富的營養價值,是安全可信賴的健康營養補充劑。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小楷 於 09-6-12 16:15 發表

咁又太浪費了, 大人食都得嘛mouth:mouth:" />

係囉, 送俾我o麻!

侯爵府

原帖由 stella789 於 09-6-12 16:13 發表

之所以我個朋友佢打電話黎問我,而我又唔係咁肯定,就問下大家意見囉!!

其實當時我立即回答左"唔好",佢老公知道我都唔建議,就二話不說"dum"左包魚肝油丸啦!!! ...

但下次要話埋俾人知會中毒, 因為如果就咁話"唔建議", d家長未必會知道個嚴重性, 到最後受唔住身邊d人講或廣告嘅影響食左就隨時會死人!

禁止訪問

大宅

原帖由 小楷 於 09-6-12 16:02 發表

唉...話比你知 & 我知食得果 D 媽咪唔知咩心態, 又話自己仔女都係咁食, 食咗又有咩好...有咩好咁....比 BB 食 & 用嘅嘢, 真係要問多 D 人清楚 D 先好決定 ...

之所以我個朋友佢打電話黎問我,而我又唔係咁肯定,就問下大家意見囉!!

其實當時我立即回答左"唔好",佢老公知道我都唔建議,就二話不說"dum"左包魚肝油丸啦!!!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 小楷 於 09-6-12 14:33 發表
但係我 D 同事個個都話有比佢地 D BB 食魚肝油喎, 放落奶度比 BB 一齊飲, 佢地話依家大咗 (3-8 歲) 好記性又讀書叻, 原來唔得咩?

唔得架
BB咁細, 器官發育未完全, 佢嘅功能未成, 點可以比d人工製食品佢架~~~~?????
千萬唔好心急催谷小朋友.....

禁止訪問

大宅

不要單說可以或不可以, 你認為剛出生bb的膽是否已成熟去消化那些油利利的魚油嗎? 如你覺得可以的, 那就食吧! 但沒相信沒人認為剛出生bb可以的.

珍珠宮

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:40 發表
[quote]原帖由 lyhv 於 09-6-12 15:37 發表

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪... [/quote

咁嚴重???? ...

樓上提過, 器官未完全發育,
eg, 太多維他命a會令肝負荷太大, 結果.....(touchwood)

侯爵府

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:40 發表
[quote]原帖由 lyhv 於 09-6-12 15:37 發表

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪... [/quote

咁嚴重???? ...

我就係見大家都只是話"唔建議", 得我話100%唔食得, 感到大家都未必意識到個嚴重性! 你可以上網打 "魚肝油丸 bb 中毒"等字眼check check!

大宅

咁嚴重????

侯爵府

原帖由 stella789 於 09-6-12 15:28 發表
thank you晒咁多位靚媽咪先

我囡囡而家差唔多17個月大,不過我都無比佢食魚肝油丸呢d野。我有個國內朋友,佢岩岩生左個女滿月,佢打電話黎問我可唔可以比佢食,事關琴日帶bb去國內健康院檢查,旁邊有好幾個媽咪話比 ...

同你朋友講bb食魚肝油丸會中毒, 如果佢唔鍾意個女嘅, 咪...

大宅

thank you晒咁多位靚媽咪先

我囡囡而家差唔多17個月大,不過我都無比佢食魚肝油丸呢d野。我有個國內朋友,佢岩岩生左個女滿月,佢打電話黎問我可唔可以比佢食,事關琴日帶bb去國內健康院檢查,旁邊有好幾個媽咪話比bb食好喎,但係我就唔建議佢比bb食啦,所以咪問下各位靚媽囉!!!

Anyway....thanks!!!

男爵府

太細啦, 唔建議食

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔得, BB咁細, 腸胃, 同其他器官都未發育好架........飲奶就夠架啦.....

我媽咪話, 有好多野要等BB過1歲先可以食架

侯爵府

原帖由 小楷 於 09-6-12 14:49 發表

好彩唧, 我諗住生 BB 時會比佢食架, 真係多謝 BK 媽咪話我知

"魚肝油丸" 或者 "肝油丸" 都係100% 唔得! 要到最小一歲! 但最好都係餵液體一種, 唔好吞丸!

"魚油丸" 就半歲後可以試小份量! 但同
"魚肝油" 一樣, 餵液體一種, 唔好吞丸!

侯爵府

"魚肝油丸" 100% 唔得!

首頁

尾頁

跳至