自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

呢個正苦橫行無忌!人治凌駕於599L!
attach1/tmp/phppm7vv6
attach2/tmp/phpYQT7fp

大宅

mywl 發表於 22-10-4 08:02

佢嘅認知同大部份市民不同,最好佢申報利益,七位醫生之中有多少人聘請佢做辯護律師?

goldpiglet    發表於 22-10-5 07:06
E_gold8806    發表於 22-10-4 22:37

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

吓,合理懷疑好正常喎,你見d病人排哂長龍等攞免針紙,身體差極有限啦。

我同事有腎病等換腎,醫生都唔開免針紙俾佢啦,唔通香港有咁多人健康仲差過呢d長期病患的人?

piklam1    發表於 22-10-5 15:11
la_source    發表於 22-10-5 09:45
goldpiglet    發表於 22-10-5 07:07
SiuBBee    發表於 22-10-4 10:05
Rose^^    發表於 22-10-4 09:27

珊瑚宮

回覆樓主:

取消免針紙,其他醫生, 醫學會都無嘈過
律師有醫護專業資格, 可以代表發言?

goldpiglet    發表於 22-10-5 07:07
SiuBBee    發表於 22-10-4 10:05

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

近月發覺又有班人、又要分花港府及香港人。

尤其班黃醫生~

大宅

sunnymama2 發表於 22-10-4 08:34
吓,合理懷疑好正常喎,你見d病人排哂長龍等攞免針紙,身體差極有限啦。

我同事有腎病等換腎,醫生都唔開 ...

咁樣就應該可以閧針紙啦!搞到個個醫生唔咁開針紙比真係有需要嘅人,有良心的醫生開針紙就話有問題

子爵府

回覆樓主:

如果係由個7個醫生開嘅免針字,作廢都好合理,而且亦有比時間佢地去拎過另一張,如果當初拎到個張係有理據,其他醫生一樣會開的,但如果只係2分鐘個種,咁就

伯爵府

一睇就知佢係反疫苗人士,如果一個被懷疑非禮學生既老師比警察拉咗,即刻停止佢職務好正常,唔通畀佢繼續教學直至審判完畢? 一張被懷疑 係偽造文件,即刻停止使用 好合理

珍珠宮

江議員,你選前話會跟進咗23條立法喎,跟咗未呀?同埋點解你唔跟大隊反對歐洲份《關於香港侵犯基本自由》決議嘅?究竟你係咩立場架?

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B1%9F%E7%8E%89%E6%AD%A1

政綱中,江玉歡提及會督促港府盡快就《基本法23條》立法,以及引進「祖國先進基建科技」以提升工程進度及質素。

歐洲時間2022年1月20日,歐洲議會大比數通過《關於香港侵犯基本自由》決議,強烈譴責香港人權狀況惡化,要求港府釋放所政治犯,並撤銷和平示威者的檢控。88個建制派立法會議員聯署強烈譴責歐洲議會,但唯欠本身屬於建制派的江玉歡。江指歐洲議會決議內容稍為長篇,提及不少之前的聲明和文件,需要時間仔細閱讀歐洲議會的決議,自己已在閱讀後草擬了一份英文回應,不過江仍被質疑不理解建制派實際操作,離群不跟大隊展示立場。

水晶宮

2024年龍年勳章

寧枉無縱, 況且唔係馬上失效, 真的有實際健康問題而不能接種, 而又搵過呢7個醫生其中之一的, 有足夠時間拎証明去另一醫生度簽發.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

盧Pet, 所作所為,
天理不容
倒轉諗
邊個敢肯定每個人岩打咁新既針?
邊個敢肯定打落去,唔會誘發其他疾病?
我好相信,
大部份攞免針紙的人,
無晒辦法,先隔幾個月去攞紙
張紙唔係永久
隔3個月, 一陣又要攞
唔係本身有好大顧慮
都唔會咁啦,
唔通個有特別僻好,
好鐘意見醫生搞一輪咩!

阿Pet 幾時俾天收?

hungng    發表於 22-10-4 20:00

珍珠宮

林哲玄高永文與多個醫護組織 譴責濫發新冠疫苗「免針紙」

侯爵府

法律放過休獸小朋友時不兒戲嗎

男爵府

我見到有人真係打前血壓好唔正常,等左一下都無好轉,醫生就寫紙俾佢遲啲打,我覺得呢啲係正常;排長龍入去睇醫生兩分鐘內拎到免針紙,呢啲叫好唔正常

Prosperous    發表於 22-10-4 20:19

珍珠宮

daijuju 發表於 22-10-4 08:50
林哲玄高永文與多個醫護組織 譴責濫發新冠疫苗「免針紙」

立法會醫療衛生界議員林哲玄醫生聯同高永文醫生、醫護誠信同行、香港中華醫學會、香港西醫工會、香港私人執業專科醫生協會、香港醫學組織聯會、惠通團隊、香港牙醫學會、香港專業人士協會和大灣區醫療協進會,昨日(21日)聯合發布聲明譴責濫發《新冠疫苗接種醫學豁免書》,並呼籲未完成接種的市民盡快接種疫苗,保護自己、家人,也為安全重啟社會民生經濟、逐步撤銷出入境限制提供可行基礎。

聲明全文如下:

我們強烈譴責濫發《新冠疫苗接種醫學豁免證明書》的行為,並對有指醫生牽涉在內而深感不安及關注;該等行為嚴重背離醫護人員應有的道德和責任,犯事者不應擁有行醫資格。

新冠病毒疫情肆虐香港3年,導致9000多名市民不幸去世、家庭痛失至親,超過百萬港人染疫,抗疫措施也無可避免地嚴重影響民生經濟。幾年來醫護人員鞠躬盡瘁、走在抗疫最前線與市民並肩作戰抵禦病毒,染病者數以萬計。

接種疫苗是對抗疫情的最重要方法:本地數據清楚顯示疫苗有效大幅降低重症率和死亡率;全球研究也充分證明疫苗十分安全有效。香港兩種疫苗的禁忌症基本上沒有重疊,同時不適合接種兩種疫苗的人士少之又少。

高接種率將為安全重啟社會和逐步撤銷出入境限制提供可行基礎。為了自己、家人以及社會,我們積極呼籲沒有接種和未完成接種新冠疫苗的市民切勿猶豫,盡快安排接種新冠疫苗!

子爵府

tamacat89 發表於 22-10-4 08:49
盧Pet, 所作所為,
天理不容
倒轉諗

咁肉緊做乜

Prosperous    發表於 22-10-4 20:19

珍珠宮

回覆樓主:

如果一個月開十張八張
病人睇了多年有診症紀錄
無人會質疑
生客幾分鐘就有確實可疑
濫發就要嚴懲

piklam1    發表於 22-10-5 15:17
hungng    發表於 22-10-4 20:00

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

已進入司法程序小出聲為妙,如果唔係犯上妨礙司法公正, 由其依位議員, 身為律師以身犯法
文責自負

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

nownow 發表於 22-10-4 08:41
咁樣就應該可以閧針紙啦!搞到個個醫生唔咁開針紙比真係有需要嘅人,有良心的醫生開針紙就話有問題
...

我同事打左3針,冇問題喎 。我同事初期都驚,但醫特同佢講,越係長期病患就越要打,唔適合打針的係嗰d免疫系統出現問題嗰d。

你睇番之前死亡個案,好多較年輕的死者係長期病患,包括腎病,早期佢地冇打針,如果有打,相信死亡率可以更低。

講番免疫系統有問題嗰d,香港有幾多人有免疫系統有問題,醫生係神醫嗎?見病人2分鐘唔駛就可以批免針紙,唔仲唔駛合理懷疑?

仲有嗰d排隊排幾粒鐘嗰d, 真係唔排都唔知佢地身體好!

子爵府

香港已不是傾向寧縱勿枉, 而係傾向係先罰後查。

不喜歡可移民

hungng    發表於 22-10-4 20:01

首頁
12345...10

尾頁

跳至