自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地學校會否因爲小朋友成績好,就推一堆資優活動同課程比你?

係我眼中,資優係唔使點讀都可以滿分,講一句就可以理解晒。
自己好清楚小朋友唔係資優,只係好努力同勤力。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

資優唔一定績優
如果資優但成績平平,學校又的確好難推薦(基本都攪唔掂/無心機,仲點增潤)
所以推薦位就俾d肯讀書嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

兩樣野來... 當然有人會兩樣兼備...

珍珠宮

會呀,級20學校推薦參加香港資優學院。否則自行申請。啲校內資優計劃都係睇學生成績和比賽成績選拔。

當然級頭呢啲智力一定好啦,又勤力又自律。但係唔係你講果啲天才就不清楚。不過我覺得唔重要吧。

子爵府

zitamamama 發表於 22-10-4 16:09

係我眼中,資優係唔使點讀都可以滿分,講一 ...

我家小朋友是數學成績一般(不是级頭), 但學校經常派他參加奧數比賽, 而且獲得銀或銅牌(跟全级數學第一名一樣), 不是一次比賽, 而是幾次不同比賽結果都是這樣.

所以我覺得他在數學方面係資優, 但不是成績優.

珍珠宮

回覆樓主:

只係一個名稱,唔需要太執著,鐘意就參加,唔鐘意都可以拒絕,最緊要唔好比小朋友有個錯覺,覺得自己叻人哋好多,我識個一個小朋友,低年班時係精英班都覺得自己比人哋叻,但心理壓力太大,變咗唔輸得,要去見心理學家。

大宅

我小學識得一個資優係咁,有次考試,見佢只答最難嗰兩題,其餘題目無答。我問佢點解唔答上面容易嗰d題目,佢話嗰d太易,根本無挑戰性。最後佢成份卷得20分,佢係成績差,但真係資優。最後呢位同學仔讀左半個學期就飛走左。

翡翠宮

牛年勳章

年年資優學苑/中大等都有資優課程,學校方便揀學生通常搵top 5-10%,只可以話學校對資優既定位同真正資優唔同,資優唔等於績優,績優又唔一定係資優。

男爵府

資優係某方面叻d ,唔一定整體成績好,囡小學見過幾個話check左資優,但人際關係麻麻地,情緒同人相處有問題,要見社工。

珍珠宮

學校想大包圍啫,你想報咪報,唔想報冇人迫到你報

子爵府

拔尖補底,
其實中間果班最慘,無人理,亦無輔助

珍珠宮

讀寫障嘅人都可以係資優,成績表長期滿江紅

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

學校年年都發通告比全校學生, 有興趣可自行報名參加香港資優學院的課程。

呢間學院似商業機構多d

大宅

回覆 野原美冴 的帖子

香港資優教育學苑是由教育局資助的非牟利機構。入面嘅課程,學苑學生係唔使畀學費。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

資優唔一定係成績全滿分。
同事個仔.F.1,學校已教佢F.4.F5嘅maths.逢星期六就去資優班,有教電腦程式……
佢有無温書就唔知,不過佢媽話佢小學中,英Dict.都唔洗温。
佢chat group 9成係外國人。讀普通B1中學。

公爵府

2024年龍年勳章

資優學生理解能力較強,容易吸收兼會考得好,所以普遍就同成績掛鉤編入資優,如果你覺得安排唔妥,要向學校反映。

珍珠宮

回覆樓主:

都係名一個姐, 我地英數級10就有。 爭d既咪叫補底班,增潤班囉。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

只係表示小朋友有能力handle 資優學院既課程,都唔等於係資優生,唔使太緊張

子爵府

C.Humphrey 發表於 22-10-4 18:39
年年資優學苑/中大等都有資優課程,學校方便揀學生通常搵top 5-10%,只可以話學校對資優既定位同真正資優唔 ...

咁中大課程好唔好?唔係真係資優走去讀,怕小朋友跟唔上。
照前面講,資優唔一定成績好,咁學校定位咪錯咗。

珍珠宮

野原美冴 發表於 22-10-4 18:56
學校年年都發通告比全校學生, 有興趣可自行報名參加香港資優學院的課程。

呢間學院似商業機構多d ...

係囉,人人有份
好明顯知道我仔吾係資優

首頁

尾頁

跳至