自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

feifei_baby 發表於 22-10-23 23:22
我女下年都升中,target 跨區,講真,我住九龍,返港島同同區差唔多,有啲甚至過海快啲
...

我細路升中時要在兩間中學之間選擇,
一間在彩虹半山,
一間在港島西,
當時計過時間,
只不過只係相差5-10分鐘,
如果有地鐵直達,
港島都唔會差好遠。

大宅

回覆樓主:

識人跨區用個半小時讀一間band 2 直資, 唔知呢啲人咩嘢心態

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女中學時由新界去港島返學。佢自己揀自己考到,我地就比佢去讀。

佢自己揀就唔會覺得辛苦。

公爵府

ggsbb 發表於 22-10-24 07:33
我細路升中時要在兩間中學之間選擇,
一間在彩虹半山,
一間在港島西,

我覺得用等車+車程+步程去衡量會比跨唔誇區適合啲,我揀學校prefer 港鐵直達,唔想個女搭巴士,最怕巴士脫班、班次疏,隨時想減班就減班,但我呢邊同區學校多數只能搭巴士

水晶宮

值得的學校係值得跨區讀。

除非住11,12,34優質校網,否則如小朋友考到好學校,跨區都要比佢讀。

侯爵府

中學咁大個,誇都冇所謂啦。
小學都咁多人誇。
我女小學我聽過同學係住馬鞍山去東區津校返學,學校係就係一線但要誇咁遠,我就覺得不值了。不過佢父母車,可以係車瞓下。

男爵府

其實有時同區仲耐,
姨甥住屯門,讀書個陣由屋企個輕鐵站,搭到學校個輕鐵站都要40-45分鐘

但如果搭西鐵,45分鐘應該可以去到紅磡。

伯爵府

想生BB熱投

mandy952 發表於 22-10-23 22:41

除非入唔到本區,否則冇需要咁做

當你知人脈網絡係千金難買之後,未必會咁講。
神校同非神校,係唔一樣的。
I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

dandan2006 發表於 22-10-23 22:28
有無jm嘅中學仔女,係跨區返學,會唔會好辛苦,例如要早起返學,放學遲返屋企,參加埋課外活動,可能會好晏 ...

讀神校就誇,再唔係就搬。你話band 1c band 2 band 3 果啲就真係不用諗誇區嘅。
I am Agent P

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 22-10-23 23:02
但最後入左OU呢

証明讀咩學校都係高低,唔駛咁介意,我大同都係讀b3學校,咪一樣入到3大
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我女要,所以買樓時要搵MTR沿線。
每日來回2小時

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

囝跨區,35分鐘地鐵車程,學校近地鐵站。
相比同區返學的朋友,學校唔近地鐵站,每日都要用15分鐘等上van 仔到學校附近,其實大家返學所需時間是差不多的。
最緊要是學校是合適。

子爵府

jordas320 發表於 22-10-24 01:25
我喺中西區返學,記得以前同學有d住長洲,南丫島,荃灣,天未光就要起身返學,好慘。而家呢代交通方便左, ...

我仔幼稚園(般咸道)嘅同學,有的住長洲、荃灣…..返上晝班,真心覺得遠。

子爵府

cattz288 發表於 22-10-24 08:14
証明讀咩學校都係高低,唔駛咁介意,我大同都係讀b3學校,咪一樣入到3大
...

好勵志

大宅

有無jm嘅中學仔女,係跨區返學,會唔會好辛苦,例如要早起返學,放學遲返屋企,參加埋課外活動,可能會好晏 ...

係會辛苦左,。我大果個跨區,辛苦左六年,但佢學識獨立,過去中學六年全港九新界學校活動考試都不用我帶,我會輕鬆左,佢控制時間同分配時間能力強,中學時好多活動自動自覺主動參加,上到大學更加又返學,活動同幫人補習,直到大學畢業工作,揾工,全部自己搞掂。

依家細果個近屋企,少少依賴,但我都要佢學習獨立,所有活動自己決定參加與否,自己負責,仲未唔知效果如何,努力中!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

princesssarah 發表於 22-10-24 08:23
好勵志

我好懷疑佢媽當年都係揀最近屋企學校就算 我fd幫女填升小表又係求其到填晒10大想入既學校就算,好彩佢女又夠叻,差唔多有叩既都有offer
放下自在

琥珀宮

cattz288 發表於 22-10-24 08:14
...

係,唔使咁過份吹捧名校,情願近d,多d時間休息

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔當年升中要跨區返學,早上得兩班特別車,6點起身,6:30出門,慣咗就冇問題
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

飛哥與發仔 發表於 22-10-24 07:36
識人跨區用個半小時讀一間band 2 直資, 唔知呢啲人咩嘢心態

一程個半鐘? 好辛苦喎

公爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 22-10-23 22:41

除非入唔到本區,否則冇需要咁做

同區band 1點同全港band 1比? 大埔有邊間band 1可以好過女拔?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁
23456...8

尾頁

跳至