論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問現時是否仍有特殊安排,可以不出境,visa可以續住1年先?

男爵府

Rilakkuma312 發表於 22-10-24 11:55
請問現時是否仍有特殊安排,可以不出境,visa可以續住1年先?

同問!

大宅

都封關多年,好多姐姐都想回鄉放假!

伯爵府

好媽媽勳章

Rilakkuma312 發表於 22-10-24 11:55

我最近幫姐姐續約,新visa只批工作一年,一年內必須出境一次

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

可以, 每次續一年, defer home leave
放下自在

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

標叔叔 發表於 22-11-5 19:56

如果姐姐冇出過境而你同她簽咗合約,完了第一年,可以申請延 ...

請問要點樣申請?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

cattz288 發表於 22-10-29 15:47
可以, 每次續一年, defer home leave

係咪要填定新合約?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

babychocolate 發表於 22-11-8 13:29

係咪要填定新合約?

係續約先要新合約,如果extend visa就唔駛
放下自在

大宅

cattz288 發表於 22-11-8 13:34
係續約先要新合約,如果extend visa就唔駛
請問之前合約已續約,但當時沒有出境,visa是批了1年,出年1月尾到期。
現在想extend visa, 請問可以怎樣做🙏🙏

象牙宮

newflower 發表於 22-11-23 18:56
請問之前合約已續約,但當時沒有出境,visa是批了1年,出年1月尾到期。
現在想extend visa, 請問可以怎樣做 ...

最早可以expiry兩個月前,用入境處link做extension,差唔多可以整喇,form上網填,加upload兩份文件
放下自在

大宅

cattz288 發表於 22-11-23 19:16
最早可以expiry兩個月前,用入境處link做extension,差唔多可以整喇,form上網填,加upload兩份文件
...

謝謝你,請問現工人姐姐自己去入境處攞簽證嗎?
另外請問upload什麼文件。

象牙宮

newflower 發表於 22-11-23 19:20
謝謝你,請問現工人姐姐自己去入境處攞簽證嗎?
另外請問upload什麼文件。

唔駛喇,全上網搞掂,交完錢,自己dl visa

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/visas/fdh/smartrenewal.html

侯爵府

回覆 cattz288 的帖子

請問係咪VISA 到期前7日至可以申請? 我網上申請係咁寫,但係又話10個工作日至批,咁咪有幾日冇簽証? 打電話又話未能接聽!

象牙宮

Chole 發表於 22-11-25 13:49
回覆 cattz288 的帖子

請問係咪VISA 到期前7日至可以申請? 我網上申請係咁寫,但係又話10個工作日至批, ...

唔係啊,visa expiry前兩個月內就可以申請,太遲唔可以用網上架
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 22-11-25 14:00
唔係啊,visa expiry前兩個月內就可以申請,太遲唔可以用網上架

多謝你回覆!

請問你係續約還是攪VISA extension ?我係2022 1月續約嘅,只有1年VISA ,姐姐又唔想放假返鄉下,所以要申請延期。

象牙宮

Chole 發表於 22-11-25 14:04

多謝你回覆!

同你差唔多,佢21年12月續, 但我想佢農曆年先放假,所以都要嘥多230做左extension先返鄉
放下自在

首頁

尾頁

跳至