親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無朋友仔農曆新年會去福岡旅行,三年無去旅行唔知點plan(emoji),大家可分享下嗎?

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我都想去,機票好貴

別墅

minniemouse131 發表於 22-11-3 10:53
我都想去,機票好貴

我都覺得貴,但見3年無去過旅行,就唔理咁多(emoji)見到cx出左直航即買,但買完機票未plan行程(emoji)今次我第4次去福岡,所以有d地方唔想重覆去。

大宅

其實都係個幾種玩法....一係福岡市內行下食下, 一係買pass搭車去周邊地區, 熊本大分長崎鹿兒島宮崎, 或者北上去山口廣島

如果你時間足夠, 甚至可以搭飛機去日本其他地方, 冇話飛福岡就一定要玩九洲既, 你轉機去北海道可能仲好玩

別墅

melonlemon 發表於 22-11-3 12:02
其實都係個幾種玩法....一係福岡市內行下食下, 一係買pass搭車去周邊地區, 熊本大分長崎鹿兒島宮崎, 或者北 ...

我去7日都係諗住hea下食下野,本想去鹿兒島,但機票好full又貴。現在來回都係福岡,所以唔敢玩太遠。我最期待都係浸溫泉。因為我同埋仔仔去,12歲。呢d年齡唔知帶佢去玩咩(emoji)細個就一定去水族館,動物園,大公園,每日一個景點都夠玩。但今次唔知係咪太耐無去,完全無哂idea(emoji)我已經好努力扒文(emoji)

伯爵府

hunghungbb 發表於 22-11-3 11:53
我都覺得貴,但見3年無去過旅行,就唔理咁多(emoji)見到cx出左直航即買,但買完機票未plan行程(emoji)今次 ...
機票你買幾錢? 你去過4次咁多,真係要向你請教

別墅

minniemouse131 發表於 22-11-3 12:29
機票你買幾錢? 你去過4次咁多,真係要向你請教

唔好咁講,大家分享下,我今次係第4次去,去過3次。之前2次同朋友仔去,我跟住去唔洗自己plan(emoji)第三次去就係疫情前2020年1月新年,果次就一家3口去,自己plan行程。我地自駕遊,比較hea.我覺得九洲路程比較遠,所以每日一個點就算(emoji)

伯爵府

hunghungbb 發表於 22-11-3 12:38
唔好咁講,大家分享下,我今次係第4次去,去過3次。之前2次同朋友仔去,我跟住去唔洗自己plan(emoji)第三 ...

我第一次去,諗住一家人去,兩個仔都好大,唔知啱唔啱佢哋玩,睇景多又怕佢哋悶,動物園/公園又怕太低B,諗住去7日,所以都唔會去周邊太遠,請問有甚麼提議? 不過暫時都未諗掂機票,4個,搭HKE都4萬,好甘

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 12:07
我去7日都係諗住hea下食下野,本想去鹿兒島,但機票好full又貴。現在來回都係福岡,所以唔敢玩太遠。我最 ...

依個時間去九洲其實冇咩大既event或者風景必睇,都係去D大路野,例如福岡新既巨型高達,男仔通常都中意

7日,去頭去尾得5日,如果唔揸車,就係跟住個pass範圍去玩

慳錢就買北九洲pass,向右行熊本阿蘇別府由布院,或向左行熊本長崎豪斯登堡雄武溫泉佐賀

筆直夠既話買全九洲pass,直接落鹿兒島宮崎,搭新幹線好快

我自己都幾中意鹿兒島,去過2次,櫻島火山係幾特別,畢竟世界上冇咩幾多個活火山既交通係咁方便,搭船上櫻島周圍行下影下相浸下足湯又一日;去高千穗牧場揸下牛奶整下牛油又一日,再去埋指宿熱沙浴,7日好快過

別墅

melonlemon 發表於 22-11-3 13:45
依個時間去九洲其實冇咩大既event或者風景必睇,都係去D大路野,例如福岡新既巨型高達,男仔通常都中意

7 ...

其實我好想去鹿兒島,因為未去過。但請問我福岡去鹿兒島坐JR大約幾耐,因為我前後得5日,我驚會太趕。我地會自駕但揸車落鹿兒島又太遠了

別墅

minniemouse131 發表於 22-11-3 13:42
我第一次去,諗住一家人去,兩個仔都好大,唔知啱唔啱佢哋玩,睇景多又怕佢哋悶,動物園/公園又怕太低B, ...

如果第一次去都有好多地方可以去,動物園可以坐籠車餵動物,我覺得幾好玩。去由布院浸溫泉,去唐戶食魷魚刺身,坐船船底可以睇魚。去海邊食燒蠔。行下街,行outlet,其實7日都差不多。我上次去埋黑川浸溫泉,順便去埋豪斯登堡玩左一日。melonlemon都提議左好多地方,你都可以參考(emoji)其實我由0+3果日開始睇機票,見hke7千@1個,未計其他野,我買唔落手,跟住我每日好似睇股票咁,睇下有無優惠啦!一日比一日貴,hke都成萬蚊。上星期無意間係cx到見到終於出福岡直航,所以即買。現在大約萬2@1個。其實現在同hke差不多價錢,咁我唔洗揀廉航啦(emoji)

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 13:52
其實我好想去鹿兒島,因為未去過。但請問我福岡去鹿兒島坐JR大約幾耐,因為我前後得5日,我驚會太趕。我地 ...

新幹線由博多去鹿兒島,1小時50分就到啦,去到鹿兒島再租車,一D都唔趕

別墅

melonlemon 發表於 22-11-3 14:04
新幹線由博多去鹿兒島,1小時50分就到啦,去到鹿兒島再租車,一D都唔趕
...

多謝你,咁我會主力睇下鹿兒島,但我驚無酒店,book左1間26號黑川溫泉(emoji)如果我22號落機直接坐新幹線去鹿兒島,26號回黑川,夠唔夠玩呢?

伯爵府

hunghungbb 發表於 22-11-3 14:02
如果第一次去都有好多地方可以去,動物園可以坐籠車餵動物,我覺得幾好玩。去由布院浸溫泉,去唐戶食魷魚 ...
多謝你嘅提議,HKE真係好貴,$1萬仲要未計行李,不如坐CX,貴少少,但已包23KG/人,另外想問新年去福岡會唔會好凍,想自駕

伯爵府

hunghungbb 發表於 22-11-3 13:52
其實我好想去鹿兒島,因為未去過。但請問我福岡去鹿兒島坐JR大約幾耐,因為我前後得5日,我驚會太趕。我地 ...
鹿兒島我去過,好休閒,同老人家去,好適合,自駕好方便,必食鰻魚飯,必住"旅行人山莊"

別墅

minniemouse131 發表於 22-11-3 14:08
多謝你嘅提議,HKE真係好貴,$1萬仲要未計行李,不如坐CX,貴少少,但已包23KG/人,另外想問新年去福岡會唔 ...

機票果到我就係咁諗,橫掂都係貴,洗咩坐廉航(自我感覺良好)(emoji)我每次去福岡都係新年時間,我又唔覺好涷,但我每次都係自駕,我湊住個仔覺得自駕方便d。加上日本室內周圍都係暖氣,又唔多係室外。除左我上次去牧場囉。不過大多都係室內。

別墅

minniemouse131 發表於 22-11-3 14:10
鹿兒島我去過,好休閒,同老人家去,好適合,自駕好方便,必食鰻魚飯,必住"旅行人山莊"
...

係啦!現在我仔大個左,唔洗下下搵地方玩。我老公同個仔都鐘意食野和浸溫泉。都係hea遊(emoji)放假唔想去旅行都咁趕急,想放鬆下

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 14:07
多謝你,咁我會主力睇下鹿兒島,但我驚無酒店,book左1間26號黑川溫泉(emoji)如果我22號落機直接坐新幹線 ...

我覺得夠, 鹿兒島大景點唔多,櫻島預一日,指宿一日(或者2日1夜),霧島我覺得去唔去都得
但我會想去埋宮崎鵜戶神宮同鬼之洗衫板,睇你黑川係咪一定要去,否則鹿兒島+宮崎個行程會特別D

別墅

melonlemon 發表於 22-11-3 14:25
我覺得夠, 鹿兒島大景點唔多,櫻島預一日,指宿一日(或者2日1夜),霧島我覺得去唔去都得
但我會想去埋宮崎 ...

明白,其實上次去完黑川都幾鐘意,所以諗住book左先。如果有新地方去而又有溫泉浸既,黑川我可以放棄(emoji)

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 14:27
明白,其實上次去完黑川都幾鐘意,所以諗住book左先。如果有新地方去而又有溫泉浸既,黑川我可以放棄(emoj ...

指宿就係溫泉區+熱沙浴
通常熱沙浴完會跟手浸埋溫泉

首頁

尾頁

跳至