跳至

首頁

尾頁

別墅

BB4個月飲7安奶,工人話BB唔夠wor, 加唔加好?會唔會太多?
準備讀k1

複式洋房

我b依家都係4個月大..
佢依家飲緊200ml奶..我都覺得佢好似唔係幾夠!!不過佢實在重得太多啦..佢出世2.43kg..依家4個月重7.61kg~
所以我唔敢比太多佢飲啦~有時早餐先會比多40ml佢飲..如果唔係,平時我就餐同餐中間比定d水佢飲~

大宅

原帖由 chili_li 於 09-6-12 20:35 發表
BB4個月飲7安奶,工人話BB唔夠wor, 加唔加好?會唔會太多?

7安99,都唔算太多,好多bb都飲更7安9,不過4個月真係唔好+比佢喇,飽得滯驚佢會嘔,我都覺得餐與餐之間比d水水bb仲好!!

洋房

Hello,我bb都係2月出世...出世個陣6磅10,
現在16.5磅..但佢都係飲4-5安!!

大宅

我BB出世時3.61KG, 依家4個多月, 佢之前飲緊6安,我都諗住加半安,因為佢唔夠飽呀,早咗扭食奶,4個月去打針時磅就有7.8KG,醫生話佢食得幾好,叫我6個月先俾糊仔佢食,你地會唔會呀?

禁止訪問

大宅

因為我BB係婆婆湊, 婆婆話6個月先俾佢食都唔怕,所以我都係6個月先俾佢食~~

原帖由 FANNYLAI 於 09-6-15 21:10 發表
mc6828
我都諗緊幾時食??

大宅

我阿B出世果陣8磅
但而家都係食4安左右咋
都重得幾好架....有成17磅多D
比多佢都唔會食喎......反而佢表現出對其他食物有興趣但又唔係幾敢食0甘樣

另外我想比天然食物比佢
果D買返黎既米糊果D...我無諗住餵喔

用戶要求終止服務

我而家都係開5安比個女食,3個鐘一餐~

別墅

我開5安, 4個鐘一餐, 多數食唔晒, 好細食

不過佢兩個半月開始厭奶, 醫生教我三個月開始餵粥仔...咁而家日日keep住20-22安奶+5匙米糊...都keep左一個月了...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我囡囡剛夠4個月,一日五餐(隔四個鐘)140ml (唔夠五安)... 醫生叫我唔好加奶量,因為我囡囡好吸收,依家已經8kg,排係生長線o既頭幾位...

大宅

我bb全人奶,一日5餐,每餐7安,清晒
bb四個月o個日已經有8.21kg

洋房

我BB出世好輕 (2.65kg), 4個月磅時有 6.9kg, 重得都應ok, 而家4個半月啦.

佢4個鐘一餐, 份量唔係好定, 多數每次都係130-150ml (奶粉), 但係有時又食到200-220ml (人奶). 不過佢成日都食手手, 又好似唔飽咁. 但每次又食得唔多! 又唔想縮短時間3個鐘比佢食啦.

但係見佢都重得Ok, 咁就算啦, keep返4個鐘一次, 佢食到幾多就幾多啦!

我都買左米糊俾佢, 諗佢呢2日開始俾佢試啦

首頁

尾頁

跳至