自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人食過依隻鐵丸係咪真係有效?
你地食幾耐?

因為平時成日都見大家係食政府紅色細細粒O個款
我依隻係政府醫院先開到, 或出去的私家都會開到

大家食完有咩評價

侯爵府

msyenyen 發表於 22-11-11 22:48
你地食幾耐?

我啦
感覺良好
私家開畀我
及後自己出去藥房買

大宅

回覆 ohmygosh 的帖子

你貧血幾多度?
我血色素8.3
岩岩我試左4日
希望升返上去

貧血令我好多唔舒服

侯爵府

msyenyen 發表於 22-11-12 16:41

你貧血幾多度?

主要睇你貧血原因, 會唔會有入有出
有啲人食呢隻一個月血色素上到1點
我貧血係因為肌瘤個個月同我放血, 血色素都係8左右
食鐵丸補到的, M時同我放番晒走, 所以血色素冇加到, 不過都冇減

侯爵府

我食左好多年鐵丸, 從來冇被診斷為貧血, 但因為我少食肉, 所以當 supplement, 會隔幾日先食一粒, 食過 Amway, 醫丸細細粒果隻, 相信都有效。

因為我會定期捐血, 捐之前一兩星期會密啲, 隔日食, 捐血要求血紅素要有 11.5 - 16.5 度, 我通常都係 12 度左右, 唔算特別高。但上次捐血派左兩樽鐵丸, 係加左維他命 C 的, 原來會幫助吸收鐵質, 姑娘仲教要空肚食。

果次之後, 我都係隔日或三幾日食, 捐血站果啲食晒, 我就食返自己果啲, 但會加多粒維 C 同空肚食。前日去捐血, 我今次唔記得食返多啲鐵丸, 只係捐血果朝食左粒, 仲好担心會捐唔到, 但今次血紅素竟然有 13 點幾, 姑娘都話我個讀素幾好, 可以捐大包的 (當然都要睇埋體重)。

你試下加維他命 C 同空肚食, 睇下有冇幫助。

大宅

naicha 發表於 22-11-12 16:45
我貧血係因為肌瘤個個月同我放血, ...

我估同你情況一樣, 我1月先有得政府覆診婦科
上次覆診, 佢話我有2cm 水朗, 同內膜有d厚, 因為就黎m, 醫生都正常
(因當時就黎m, 咁岩第一次覆診照子宮超聲波
感覺檢查唔係好準咁,)

我睇自己d驗血報告好似樓梯級咁
我lee 1年食鐵丸食到好辛苦,
食下停下
腸胃問題
最近再試好似好左d, 諗住keep

我唔飲得中藥太補所以中醫補血我唔係成日飲

26/9/2022 (8.3)9/9/2022(8.2)21/7/2022(8.9)28/6/2022 (9.3)18/1/2022 (10.6)30/12/2021(10.4)21/10/2021 (9.8)12/8/2021 (9.1)8/1/2021 (10.5)18/9/2018(11)

大宅

Prosperous 發表於 22-11-12 16:57
我食左好多年鐵丸, 從來冇被診斷為貧血, 但因為我少食肉, 所以當 supplement, 會隔幾日先食一粒, 食過 Amwa ...

依lee隻我會食多粒有維c既糖,
我努力緊.
我日日食1粒,

大宅

我d血色素:

26/9/2022 (8.3)9/9/2022(8.2)
21/7/2022(8.9)
28/6/2022 (9.3)
18/1/2022 (10.6)
30/12/2021(10.4)
21/10/2021 (9.8)
12/8/2021 (9.1)
8/1/2021 (10.5)
18/9/2018(11)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

msyenyen 發表於 22-11-12 16:41

你貧血幾多度?

我近年低過10,平時無唔舒服。
但今年體檢指數跌到7.7,經期無特別流多。

我去咗睇醫生食呢款鐵丸一個月,早晚一粒,
覆診前抽血,交便便(怕隱性出血),

指數上返到10.1,好彩便便無問題。
醫生話二個月再抽血驗,如果無特別唔舒服又吸收就當supplement 食。

呢款可以長期食

大宅

依半年m黎血塊比之前多左
成日好多jelly狀流出來
但係我都係m7日
多血都係2-4日, 其他日都係少少
我未試過有瘤,
所以我都唔知係咪關事
有d朋友有肌瘤都唔會貧血

大宅

回覆 Sallyb1a 的帖子

你既貧血原因係咩?原來1個月可以血升到
醫生叫我食1粒
我諗緊係咪真係夠,
見個盒話1日1-3次都可以
我又唔敢食多粒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

msyenyen 發表於 22-11-12 17:57
回覆 Sallyb1a 的帖子

你既貧血原因係咩?原來1個月可以血升到

醫生話腸無出血就安心,好多情況會貧血,尤其經期血流失太多補充唔到。

我即時戒凍飲,早d瞓覺。感覺好左d。

當時早晚食一粒,好彩吸收到。
依家指數10.1醫生話有進步就安心。
食多一排指數正常可以隔開食。

侯爵府

msyenyen 發表於 22-11-12 17:51
我d血色素:

26/9/2022 (8.3)9/9/2022(8.2)

果時我驗到貧血, 醫生話最重要係睇吓內部有冇出血, 之後先查到有肌瘤 (睇生在咩位, 唔係人人都會M時血崩)。我啲M量係慢慢增多自己唔覺, 直到後來真係血崩要食止血丸。後來做咗割瘤手術半年, 血色素慢慢由6.6(最差)返番11.5

大宅

naicha 發表於 22-11-12 18:36
果時我驗到貧血, 醫生話最重要係睇吓內部有冇出血, 之後先查到有肌瘤 (睇生在咩位, 唔係人人都會M時血崩) ...

割瘤 係咪一定要做?
你好大cm?

伯爵府

你地食幾耐?

我食緊、三個月上咗兩度.一日一粒100mg

伯爵府

Prosperous 發表於 22-11-12 16:57
我食左好多年鐵丸, 從來冇被診斷為貧血, 但因為我少食肉, 所以當 supplement, 會隔幾日先食一粒, 食過 Amwa ...

你每日食幾多mg?

侯爵府

amazing 發表於 22-11-12 18:51
你每日食幾多mg?
你食 1 日 100 mg, 係咪算高劑量?

我自己食開果隻, 一粒只有 10mg 鐵, 其他成份主要係葉酸, 建議份量係一日1-3 粒, 但我只會食 1 粒。捐血站派果隻就 50mg, 我捐完血果幾日會日日食, 之後都係隔日。

大宅

今日第4日
頭3日都冇咩,
今日食完好快就胃唔舒服

永遠食唔過一星期
依家個腸胃唔舒服啦

伯爵府

Xmas吸收勳章

你地食幾耐?

我食緊,ok 呀,period 後頭暈暈就會食幾日, 診所開俾我嘅,食完自己去屈臣氏買

大宅

你地食幾耐?

我食親政府嗰隻細細粒鐵丸,食親都疴有時仲嘔,前幾排去問萬X藥劑師,佢介紹我食呢隻朱古力味鐵丸,叫我每次淨係食半粒,我跟佢咁食又冇屙冇嘔冇頭暈,真好

首頁

尾頁

跳至