自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

christyheihei 發表於 22-11-14 16:32
請問下你哋心態係點?會唔會克服左佢?定係唔會去任何旅行?

驚,沖上天嗰下真係驚架

侯爵府

hunghungbb 發表於 22-11-14 17:49
我幾年前貪平,坐hke,去程識揀第一行坐,完全無事,回程miss左揀位,點知坐機尾,全程震過猫王。自此之後 ...

朋友話,廉航遇到氣流,風暴雲,如唔係太危險會照飛入去。
所以我盡量唔搭。
不過我坐ana同國泰都試過遇風球同季侯風,架機拉上拉落,完全食唔落野。

伯爵府

回覆樓主:

我都驚,可能我中學第一次坐飛機就覺得唔舒服(作嘔),又遇過幾次氣流。之後坐飛機前一定食暈浪丸同去定廁所(緊張)
食少少野,唔好太飽
上到飛機盡量唔坐窗口位,起飛前再三確定已經扣好安全帶,起飛時捉住扶手,到上空時就睇劇聽歌分散注意力

伯爵府

phchan 發表於 22-11-14 17:14
我上機前食藥,等自己一上機就瞓,會好些

係呀,起碼安心咗啲先

子爵府

我都十分驚
因為試過遇上氣流,pat pat離開坐椅,一直上下上下搖,行李櫃門會自動打開,有少部分行李跌下⋯
但⋯都有去過三幾次旅行!
一直坐都有D驚

公爵府

去美國坐直航,去西雅圖,坐CX,超級驚。坐16個鐘,個腦亂諗野,食又食吾到,訓又訓吾到,個人好忟。

侯爵府

she007 發表於 22-11-14 19:04
我都有研究,hke得兩排位,我唔會坐,一般機係300多個位,3排,坐a380應該最穩,但機少,去台灣日本冇呢種 ...

我低b,覺得A380咁大隻,會唔會太重仲易跌落嚟

侯爵府

phchan 發表於 22-11-14 19:08
好好瞓,我飛英國都係靠這些藥
(我本身有鼻敏感)

可唔可以介紹吓呀

侯爵府

she007 發表於 22-11-14 19:10
其實我都好驚,我做功課至會去,俾啲tips 你
1.去 YouTube 睇多啲人地拍架機準備起飛的影片,感受下
2.查下 ...

我有呀,呢排狂睇,搵pilot live, 搵空姐既一天呀,我係唔敢睇氣流既片。飛行原理我都搵過,又唔係好多相關資料,可能我唔識search 我都同意好多時係因為唔了解所以搞到自己焦慮

侯爵府

pomanlife 發表於 22-11-14 19:24
驚,沖上天嗰下真係驚架

係呀,佢加速,我心跳又加速

侯爵府

華妹妹 發表於 22-11-14 19:25
所以我盡量唔搭。
不過我坐ana同國泰都試過遇風 ...

其實咩月份飛可以減低呢啲情況呢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

christyheihei 發表於 22-11-14 20:35
係呀,佢加速,我心跳又加速

原來有人同我一樣,特別攀升緊時好驚佢跌落黎

彩鑽殿

christyheihei 發表於 22-11-14 20:30
我低b,覺得A380咁大隻,會唔會太重仲易跌落嚟

乜唔係大機先穩定咩?

嗰啲幾百人既777比細機定啲喎

侯爵府

Sweetbabymom 發表於 22-11-14 19:27
我都驚,可能我中學第一次坐飛機就覺得唔舒服(作嘔),又遇過幾次氣流。之後坐飛機前一定食暈浪丸同去定廁 ...

次次上機都戰戰兢兢,真係好羨慕果d一臉唔在乎嘅乘客

侯爵府

Cat108 發表於 22-11-14 19:38
我都十分驚
因為試過遇上氣流,pat pat離開坐椅,一直上下上下搖,行李櫃門會自動打開,有少部分行李跌下⋯ ...

呢啲經歷真係會留陰影

彩鑽殿

華妹妹 發表於 22-11-14 19:25
所以我盡量唔搭。
不過我坐ana同國泰都試過遇風 ...

ANA係東京返黎都試過又大雨又強氣流,成部機震晒

侯爵府

Bibibut 發表於 22-11-14 19:53
去美國坐直航,去西雅圖,坐CX,超級驚。坐16個鐘,個腦亂諗野,食又食吾到,訓又訓吾到,個人好忟。
...

你講得岩,個人唔知點解會好燥,但係坐CX唔係算定咩?同埋你坐度16個鐘簡直係偶像

侯爵府

christyheihei 發表於 22-11-14 20:36
其實咩月份飛可以減低呢啲情況呢

我覺得夏天機會大d,風季,同埋比較多雷暴。
我知有時晴天都可以有機尾亂流同晴空亂流,但我有朋友做空姐10幾年,都未遇到好誇張既氣流,佢話就算遇到好勁氣流都唔會墮機,但會好似跳樓機咁,如果冇扣安全帶就好危險,所以佢過做乘客最好無時無刻扣好。

大宅

講真真係會有少少驚,試過兩次有氣流,真係會驚嫁

侯爵府

pomanlife 發表於 22-11-14 20:39
ANA係東京返黎都試過又大雨又強氣流,成部機震晒

係呀,我記錯,我係坐日航大機,飛6次都好定。
ana一次東京番香港全程震
好羨慕有人係完全唔當一回事,仲好舒服咁睇報紙食飛機餐

首頁
12345...9

尾頁

跳至