自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

睇落宋宛穎好過黃嘉雯, 黃做校長小三, 個樣好老, 又無乜演技, 上次宋做司儀都幾淡定, 係唔係流嘢? 替她們谷人氣!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 1116_00862_001.html

同是港姐冠軍的黃嘉雯和宋宛穎鬧出不和傳聞!她們被爆在台慶排舞時發生爭拗,自此面左左兼零交流。有指黃嘉雯一直眼紅宋宛穎得寵,皆因後者當選後即獲公司力捧,更破例未卸任就有機會北上拍真人騷掘金,最近黃嘉雯做「小三校長」成功彈出,即忍不住在宿敵面前大發雌威!

黃嘉雯與宋宛穎聯同一班港姐出身的藝人,在無綫台慶夜表演大型歌舞揭開序幕,日前眾人齊集排舞室排練,據知她們有兩場舞,一場拿着雨傘,一場手執搖鼓,其中一場錄影,另一場則作現場表演,嘉雯與宋宛穎同被安排企在前排靚位。疑似幕後工作人員向本報爆料,指兩人排舞時意見不合,當眾嘈交,令現場氣氛變僵,之後她們零交流,互不瞅睬。

生日會同場似搭枱

2019年港姐冠軍黃嘉雯,比宋宛穎早兩屆當選,感情普通。爆料人指嘉雯當選後發展一般,雖然有劇拍,亦有參演綜藝節目,但表現不見突出。她眼見宋宛穎當選後火速被委派做台慶大騷司儀,還未卸任又獲安排北上拍攝為期3個月的真人騷,加上「台柱」鄭裕玲約滿後離開無綫,知道公司計劃將宋宛穎打造成金牌司儀,有望成為鄭裕玲的接班人,大家同是港姐冠軍,卻同人不同命,心裏滿不是味兒!

深得高層器重的宋宛穎於本周末台慶夜除表演大型歌舞外,亦是當晚20位司儀之一,可見她的上位機會比過去幾屆的港姐高幾班。消息指今年5月,嘉雯、宋宛穎與2018年港姐冠軍陳曉華一齊出席圈中公關界友人生日會,當時已有「心病」的兩人,全晚話不投機,像陌生人般「搭枱」。大合照時,兩人也拒絕一齊坐,當時陳曉華才感覺異樣,之後她走近攬實宋宛穎合照,將嘉雯冷落一旁。

而嘉雯當選後拍過幾套劇,但發揮不多,早前終憑贏盡口碑及收視的台慶劇《下流上車族》飾演「小三校長」成功引起話題,總算吐氣揚眉。日前她與宋宛穎排舞時碰頭,期間因小事而鬧意見不合,可能嘉雯恃住最近人氣飆升,一反以前鵪鶉個性,跟宋宛穎嘈了幾句,在旁人士也為之側目,之後兩人都面黑黑不作聲,互當透明。

「有新代表作係好事」

昨日嘉雯繼續為台慶排舞,讀書年代曾參加舞蹈學會的她表示很喜歡舞台:「嗰晚我有3個表演,兩個序幕演出,係即排即拍預先錄影,但呢隻舞對我嚟講比較難,我排咗10日。」談到她有份演出的《下》劇結局周收視報捷,她開心表示:「冇諗過咁大回響,前幾日行山有小朋友認得我叫我校長,同我影相,返到公司大家都叫我校長。(冇人記得你係港姐冠軍?)咁先至好,有新嘅代表作係好事。」她期望公司開續集,自己再次參演。對於她與宋宛穎傳不和,截稿前兩人未有回覆。

伯爵府

宋個樣甜美的,黃28歲似33、34歲

翡翠宮

回覆樓主:

我比較鍾意黃嘉雯,從來唔覺得宋靚

ic34    發表於 22-11-18 14:27
aidan08    發表於 22-11-17 09:23
girlbear    發表於 22-11-16 12:40
la_source    發表於 22-11-16 09:54
trendy007    發表於 22-11-16 07:58
十一哥    發表於 22-11-16 07:52

珍珠宮

我鐘意黃嘉雯多過宋!
宋果屆亞軍靚宋好多添!

十一哥    發表於 22-11-16 07:52

男爵府

回覆樓主:

好唔鍾意黃嘉雯,好八婆樣

MARCHYAN    發表於 22-11-17 11:01
eva

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

evavong 發表於 22-11-16 05:09

我覺得兩個都8婆,兩個都唔靚

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

宋唔止俾屋企班軍師培訓入娛樂圈,佢應該好識討高層歡心,選港姐擦鞋擦得非常亮麗,去飯局又搭住620 膊頭,抵佢上到位。

POD    發表於 22-11-16 10:37

子爵府

mickeyeva 發表於 22-11-16 00:48
睇落宋宛穎好過黃嘉雯, 黃做校長小三, 個樣好老, 又無乜演技, 上次宋做司儀都幾淡定, 係唔係流嘢? 替她們谷 ...

唔講真係唔知黃係港姐冠軍,睇左流行都市咁耐,一直以為佢係落選港姐
我唔知佢嗰屆有邊個,但黃個樣就好普通,做節目成日發夢咁覺得佢唔太投入
宋好大隻好男人樣,我就麻麻,不過做司儀佢又ok既

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 22-11-16 07:46
唔講真係唔知黃係港姐冠軍,睇左流行都市咁耐,一直以為佢係落選港姐
我唔知佢嗰屆有邊個,但黃個樣就好普 ...

我都唔知佢係冠軍,我只係聽到大王成日叫佢香港小姐
不過睇完下流上車族,我發覺唔單止唔靚,而且仲有d似男人…

水晶宮

回覆樓主:

咁無聊嘅新聞!
不過2個都唔太靚,宋仲好大隻,對2個都無特別感覺!

水晶宮

畀面勳章

小manman 發表於 22-11-16 02:29
我比較鍾意黃嘉雯,從來唔覺得宋靚

珍珠宮

宋講野店口音幾好聽
已經返內地做司儀
tbb又司儀荒實有得發圍

珍珠宮

mickeyeva 發表於 22-11-16 00:48
睇落宋宛穎好過黃嘉雯, 黃做校長小三, 個樣好老, 又無乜演技, 上次宋做司儀都幾淡定, 係唔係流嘢? 替她們谷 ...

兩個都麻麻

侯爵府

2024年龍年勳章

黃靚啲,身形好啲,宋選嗰陣幾好,但選完出嚟大隻咗同C奶樣咗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

黃嘉雯幾靚

不過宋宛穎堂姨係文雪兒、元秋,喺演藝圈都算有啲地位

我唔信佢哋有爭拗,似造新聞多啲

原文網址: 宋宛穎出身自選美世家 婆婆原來是粵劇名伶優雅有氣質 | 香港01 https://www.hk01.com/article/830 ... utm_medium=referral

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

兩個都老相

珍珠宮

evavong 發表於 22-11-16 05:09

這就是重點, 之前黃嘉雯演出機會唔多,表面真係感覺係好八婆

那時覺得當選後沒有演出機會,我以為係黃嘉雯唔稀罕,冇諗過原來公司冇畀機會佢,唔講真係唔知。 因為黃嘉雯比人感覺佢有錢,應該唔自在演出機會。

反而宋婉穎表面畀人感覺親民啲,當然唔知真唔真啦

侯爵府

pinky-peach 發表於 22-11-16 01:11
宋個樣甜美的,黃28歲似33、34歲

33、34都講少左
佢個樣好老、好師奶
40都似

男爵府

牛年勳章

兩個都比真實年齡成熟

公爵府

2024年龍年勳章

黃28歲, 宋23歲

講樣就一定係黃靚~
係輸蝕個年紀, 唔上唔落~