自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

洋房

各位前輩好小兒來年升讀小一,原先收到SFA offer,已經準備好戰鬥mode 心態,但今日又好好彩收到高主教offer,上網搵完資料又決定唔到,所以大膽開個post取經,希望為小朋友做個好嘅開始。

(一家住九龍區,兩公婆都文職多時間;小兒比較文靜聽話,算唔上資優但有小聰明,唔主動但叫佢就會做)

多謝各位前輩,師兄師姐解難🙏🙏🙏🙏😭

伯爵府

回覆樓主:

sfa sure

洋房

回覆 邱悠月 的帖子

多謝前輩賜教,可以詳述下原因?感激

男爵府

RC
升中有保障

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

sfa成績好, 讀書氣氛好, 升中派位唔錯!而且你哋住九龍區,喺交通上慳好多時間, 小朋友上中學小學有很多課外活動!

翡翠宮

牛年勳章

家長預咗時間陪讀,有信心考得前插班名龍校,升中想更想層樓,超前學習1-2年,揀SFA。
如果想輕鬆少少,升中唔想煩而RC中學已滿足,揀RC。如果呈分考得前可以大膽啲,RC校網可抽獎QC,識人兩兄弟都係咁入咗。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

個人經驗學校適唔適合小朋友同教學方法呢d真係入咗去讀先至知,升中更加多變數同有不同資訊加諗法,小朋友依家仲細,肯聽話,雖然唔主動但叫都會埋位,但係大大下,考試測驗就有機會踢都唔郁⋯經驗之談係好多嘢明明plan好都不似預期咁發生,所以講乜都係假,重新選擇我會揀一間近屋企嘅學校,起碼未來6年唔使好早起身,咁已經係一個好好嘅開始!

ccysj01    發表於 22-11-16 14:26

琥珀宮

SFA
- SFA 係九龍。RC要過海,返小學好麻煩,校車難搵
- SFA 讀到中游,升中都好過RC,就算要考入RC應該唔難

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

住九龍區,我揀SFA! 你讀完SFA這類重學術的學校,將來不難考到RC甚至比它更好的小學。

水晶宮

要衡量RC值唔值得過海去讀,時間出出入入一日無幾個鐘,住九龍讀SFA好呀

侯爵府

SFA, 英文底子打得好一生受用

利: SFA畢業生

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

RC同SFA比較?不是同級數喎?!你講真架?

複式洋房

一定係sfa

侯爵府

SFA英文課程(特別)好
中文亦深
GS及Science英教
(以往)學校功課少,易安排時間
3測3考年代畢業生(現只有3考),一早習慣哂考測,從小培養好溫書習慣.操行及品格要求高(嚴校)

升中入band 1
基本上零適應.
(某啲學校可有雙位數同學陪升中)

洋房

多謝各位分享。

其實居住地點雖然要考慮,但可以解決到:
校車可以7點10分左右上車,同我返SFA 7點30分左右返到學校,準備時間差不多;

另外學術方面,根據上網搵資料,如果話SFA 係A+,RC都會有A-到B+。但係計劃遠少少,RC就會有保底B1B 中學,又有返灣仔校網,相信呢個亦係咁多人爭RC嘅原因。

當然我地亦好鍾意SFA學術水平高,正所謂學到係佢自己嘅,語文亦都一生受用,只不過亦要考慮到,如果小兒上到去讀唔到,到時又無一間有水準嘅龍校收返,就好無安全感。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

SFA sure
你讀唔掂SFA仲可以插返入RC
但係你讀完RC就唔代表你入到SFA

伯爵府

讀sfa之後要入b1中學冇難度,sfa同學都好乖,呀仔今年f6,同sfa小學同學仍然好老友,成日黎我屋企,我都好錫佢地

男爵府

joejoe116 發表於 22-11-16 01:44
各位前輩好小兒來年升讀小一,原先收到SFA offer,已經準備好戰鬥mode 心態,但今日又好好彩收到高主教offe ...

RC , 因為你中學唔使再煩,有直屬中學。如果你想再進取d, 到時可以考灣仔區出名既男校中學,SFA , 附近環境麻麻地,其實我身邊識好多讀SFA 既人,讀讀下到跳船,因為考到其他名津,學術上我唔覺得RC 好淺,當然到5-6 年級會比較多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

木土土 發表於 22-11-16 08:41
SFA
- SFA 係九龍。RC要過海,返小學好麻煩,校車難搵
- SFA 讀到中游,升中都好過RC,就算要考入RC應該唔 ...

Deleted

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

joejoe116 發表於 22-11-16 09:30
多謝各位分享。

其實居住地點雖然要考慮,但可以解決到:

除咗學術,其實兩間學校有唔同特質,SFA 勁 chur 成績,RC 全人發展較全面,功課量比 SFA 少,時間可以用喺想培育嘅其他方面。
不過我嘅認知已經好多年前,你比較埋學術以外嘅嘢,會更加了解邊間學校適合你小朋友。

首頁
12345...12

尾頁

跳至