自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 hfl2000 的帖子

我地唸住買完,業主名轉我細佬個名,
吾知得吾得

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

grantman 發表於 22-11-18 11:17

甘得人驚,甘我同我屋企人講左先,吾該晒 !

父追子物業 庭上「互當透明」
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120705/00176_030.html
法庭:與兒爭樓 老翁勝訴
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120725/00176_085.html
google搵到個案例俾你睇,聯權長命契都唔係絕對保障到你細佬。
總之無論長命契抑或平安紙,你後後母作為你爸法定配偶(係你爸既受養人),佢係有權打官司爭產,幾大勝訴就唔知,但你哋一定有排煩。
租者置其屋/用綠表買二手公居屋,可唔可以單你細佬一個名,我就唔肯定,但我聽返來就話戶主一定要係業主之一,建議你打去房署問清楚。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Kitty1230 發表於 22-11-18 13:05
回覆 grantman 的帖子

如果婚後才立遺囑

遺囑並唔係絕對,後後母可以用受養人條例去打官司爭產(法庭有權命令撥出死者遺產給予受養人”合理經濟給養”)。
至於有幾多勝訴就唔知,要睇法官點判,法官可能會考慮個阿爸係咪病危神智不清?有冇可能一蚊遺產都唔留俾配偶?而判佢勝訴,但都係嗰句,無論勝訴幾多都肯定有排煩。

複式洋房

多謝晒,我地會好好參考,我牙妹話決定吾買住,
留啲錢俾爸爸養病先,
其實如果吾好後後母搞三搞四,
又驚她趕我細佬走,
我細佬真係寧遠大屋換細屋,
讓俾真正有需要的人士
而我地都想

男爵府

回覆 grantman 的帖子

吾買的話 , 注定你細佬輸左9成
吾好咁天真 , 唸住個大陸女人吾會攪三攪四

攪走你細佬 , 再留番間公屋比佢親生仔

大陸人手段好高 , 防不勝防

自求多福吧

複式洋房

回覆 Kitty1230 的帖子

多謝回覆,我地會詳細考慮買吾買,但樓上所說,買左後後母都有機會爭到,
所以我地亦都吾想倉卒去買,
我地唸住咨詢有關專業人士先

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

諗起當年祥嫂,兆尊一家爭產風波, 都係嗰句, 合法妻子有權得到一切, 子女係唔可以過問一句, 好仔不論爺田地, 亦費事跟車太貼

水晶宮

grantman 發表於 22-11-19 13:48

多謝回覆,我地會詳細考慮買吾買,但樓上所說,買左後後母都有機會爭到,

你不如當你後母會爭硬的了。

你哋就算自己名外面成功買到樓仔,都不好咁高調,否則比佢哋以為你哋係爸爸度吸錢,你仲煩呀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

grantman 發表於 22-11-17 02:11
你好,本人已分戶,與本人無關,但與細佬有關,細佬還與爸爸共住。事情是這樣的,本人爸爸年已老邁(過了七 ...
公屋.........永遠住落去?

男爵府

樓主, 有無睇東張西望呀?
原來公屋加名要戶主簽名作實
吾係一結婚even戶主過身後後母自動入戶籍架
你double confirm下房署好

大宅

巴圖魯 發表於 22-11-18 12:10
可用細佬單名買的
戶主不一定要是未來業主

正解,樓主解決左未?

大宅

grantman 發表於 22-11-19 13:48

你指後母點爭 買時可以轉做細佬名
房署網上都有寫
供又你細佬供既話 唔係好明你擔心乜野
其實你地可以直接問主任手續係點

首頁

尾頁

跳至