0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係在職媽咪,日日早出晚歸,但夜晚都會餵最後餐奶同氹bb訓教,返左工3個月,之前明明都好地地,呢一個星期開始唔肯比我氹訓教,我一抱就喊得勁大聲,一過手去99度就即刻收聲,我真係好唔開心,嬲到即刻入廁所喊。我想試下自己氹bb訓教,99一聽到bb喊即刻9秒9沖過黎話比反佢抱,已經為左呢樣野喊左幾日,覺得bb唔需要我。咁我諗梗可能bb扭眼訓啦,咁我決定每日6點起身餵佢第1餐奶,餵左幾日都好地地,今朝餵佢完全唔肯比我餵又係咁喊,跟住99又黎話比佢餵,我真係覺得佢連最後親子時間都要剝奪埋我,我本身已經諗住半年後轉工有多d時間陪bb,我依家突然有衝動想即刻就辭職,我接受唔到bb唔要我,我覺得自己留喺屋企唔知有咩意義,又大喊左一輪,更加有一刻好想自己就咁走左去。我覺得我再咁落去就黎要抑鬱。就連爸爸抱佢佢都會笑,但我抱佢佢就唔笑,明明係我生,點解好似變左我先係陌生人,好驚bb以後都會唔要媽咪。

別墅

首先心情要放鬆先,冷靜反再處理呢個問題。
明白你嘅心情,如果辭職都唔會造成經濟問題的話,我都會選擇先辭職,等BB大啲或者返學過幾年再出去做嘢。因為成長只有一次。
但係我強烈建議你在辭職之前,將辭職嘅決定和你冇得親子嘅問題同你老公毫無保留講曬成出嚟。

話唔定你老公知道問題所在,會同你奶奶講,你奶奶調整咗之後,你會多咗親子餵奶時間,情況可能改善,咁可以唔洗辭職住。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

你同奶奶係咪一齊住?如果一齊住,如果你辭咗職便全職湊BB,咁就會造成另一個問題,你們全日都會爭湊BB,問題會仲大。

如果唔係同住的話,咁你變咗全職媽媽,咁奶奶就唔需要再過來,你就可以自己湊番,咁就解決問題。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

回覆樓主:

無論辭職與唔辭職都好,重點係商量時千其唔好鬧交,平靜地好好的向老公反映自己唔開心嘅地方,傷心嘅地方,希望老公可以體諒和希望得到佢嘅幫助。

希望你快啲開心返

男爵府

ohhippo 發表於 22-11-17 12:15
你同奶奶係咪一齊住?如果一齊住,如果你辭咗職便全職湊BB,咁就會造成另一個問題,你們全日都會爭湊BB,問 ...

呢位媽媽心水好清呀,講得好啱呀…..一齊住會衍生好多問題,諗清楚呀

子爵府

回覆樓主:

我BB 4個月大 產假長所以自己湊返
其實自己湊 個BB認住自己都幾辛苦
有咩事喊都係搵自己
有時想行開下 沖個涼 出下街都未必得

我當然明你果種覺得同BB疏離嘅感覺係難受
不過我又試圖換個角度講等你諗清楚

BB一喊得耐 有時真係會喊唔停
的確需要一個可以安撫到佢嘅人去抱住
所以唔可以話你奶奶做錯或搶左個BB
你試下慢慢接觸或同BB相處令佢習慣返你

我BB開始認人果時 我奶奶一抱佢就喊
我奶奶都好傷心 後來係我抱住佢
等我奶奶同佢傾計 慢慢熟左再交俾佢抱

大宅

吾會吾認你放心,我老公以前好小陪個仔,我都以為會吾彩佢老豆,結果識講野個陣日日痴住佢老豆有乜事都拖住個老豆,我日日湊都無咁痴

大宅

lily123094 發表於 22-11-17 07:15
我係在職媽咪,日日早出晚歸,但夜晚都會餵最後餐奶同氹bb訓教,返左工3個月,之前明明都好地地,呢一個星 ...

我會直接同99講囉。我99成日抱我個女,我直接同佢講,俾我抱一陣先,陣間再俾你。
唔緊要啦,慢慢再培養,最緊要99一行過你,你就要識拒絕佢。
同埋試吓戒要人氹訓覺,到晚上,我直接掉個囡係床上,熄燈,關門,佢自己會扭下扭下就訓左。

別墅

加油

男爵府

2024年龍年勳章

育兒路好漫長,唔使因為咁就氣餒或辭職做FTM. 如果家中經濟無問題你就梗係可以辭職,但如果想生活好啲,經濟輕鬆啲,咁就要權衡利弊。BB慢慢長大都必定會認得你,最緊要你係要喺佢開始入學前就陪佢多啲,爭取返親子時間,小朋友長大就會分到邊啲人係照顧者,邊啲人係父母。唔一定要痴到你實一實先叫做親子情,而係作為一個母親你要思考點樣陪伴佢成長,提供安穩嘅生活環境同充足嘅情感互動先係最緊要,亦都係有利於佢嘅成長條件。

大宅

回覆樓主:

其實我恨心d講句 我細個頭一兩年係姨媽照顧 相信我應該個陣好中意姨媽 不過我大左都係痴媽咪

水晶宮

我細囡歲半,我大部份時間都比咗大囡同返工
一歲前間中埋身/餵奶樽/換片/沖涼我都會做
一歲後第二個工人嚟埋我就好多嘢都無做,基本上得夜晚瞓覺係同佢瞓(tum 佢瞓都唔係我), 每日玩一陣抱一陣。
Weekend 我都有工人的
所以其實我比細囡嘅時間好少
但係呢,而家歲半,佢會痴我會扭我抱會認得我,經常媽媽的叫住我,我出門口返工會喊
所以我覺得bb 係唔會認唔到媽媽的

大宅

happystich 發表於 22-11-18 21:45
我BB 4個月大 產假長所以自己湊返
其實自己湊 個BB認住自己都幾辛苦
有咩事喊都係搵自己

係呀,我細仔細個好癡我,我連去個廁所,飲啖水都喊到拆天,我不知幾想佢唔認我,真係好困身,而家大啲,冇咁癡,都跟爸爸,放心,你BB而家細個,大啲你同佢玩多啲就癡你多啲。

大宅

lily123094 發表於 22-11-17 07:15
我係在職媽咪,日日早出晚歸,但夜晚都會餵最後餐奶同氹bb訓教,返左工3個月,之前明明都好地地,呢一個星 ...

一切都以媽媽的心理狀況去決定,畢竟bb成長路很漫長。經濟許可的話就做ftm陪bb到入學再找工作。

bb還小,不太會表達最喜歡誰。我bb的爸爸早出晚歸,但最得bb歡心反而係爸爸,真係世事無絕對。

首頁

尾頁

跳至