自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡由K2 開始學芭蕾舞,多年來跟過三間機構,轉到最後呢間我覺得老師和同學仔的表現都唔錯,機構無咩問題。
阿囡想繼續學跳舞,但奈何唔鍾意拉筋唔拉筋就跳得唔叻,每個動作都做得差過同學,人地做到一字馬佢只做到V字,所以被人笑;另外其他同學由細細個已經開始一齊學,佢呢一年半載先加入,埋唔到堆,好唔開心喊住咁話要轉機構⋯

我:轉機構無用架,你都已經唔係初級,去到其他機構嘅同學仔都一樣已經跳左好多年;何況你嘅問題係跳得差比人笑,去到邊都係咁架啦!
囡(喊住咁講):係呢到啲小朋友先係咁…其他地方啲小朋友唔係咁…

大宅

我:其他地方即係邊到呀?你學校牙?你去到每一個地方都要知道自己嘅定位,你喺學校考全級頭幾名嗰啲叫「上把位」,你有好成績嘅前提下,唔使做任何野其他同學都會主動走黎同你傾計做朋友,就算有小瑕疵老師都唔會鬧你,你咪感覺良好囉;你喺芭蕾舞學校,跳得唔好即係處於「下把位」,你要性格良好例如會幫人鼓勵人讚美人,主動做好自己先會令其他人有興趣同你相處做朋友,做得唔好老師對你惡啲想你進步都好正常,如果你又唔叻性格又唔好,邊個會想同你一組呢?
囡:有人跳得仲差過我都有朋友,佢性格都唔係特別好….

大宅

我:咁你有無同人講過「跳舞叻有咩咁巴閉,我間小學勁過你,我啲英文叻過你」?
囡:…….
我:群體活動自然有比較,做得比人差就會傷自尊心有hard feeling,又有同人相處的問題;你彈琴都唔係特別好,只係同老師一對一先無出事。你想改善呢個情況,你除左每星期跳舞嗰兩個鐘之外,要付出更多時間拉筋,現階段唔好講話要叻過人,至少要做到同其他同學同等水平先,如果唔係你都唔會有運行。
囡:拉筋搞到我隻腳好痛,仲有我聽到啲小朋友講自己平時喺屋企都無拉筋…….
我:你想唔拉筋就做到人地啲動作,我幫你唔到。

大宅

其實我地學芭蕾舞嘅目標係希望體態優美同生活中有些動態的活動,唔期望比賽表演有獎攞…其實值唔值得堅持落去呢?我地係雙職父母平日放工返到屋企係夜晚九點十點嗰隻,放假有時間都用黎跟功課溫習,陪佢拉筋係好奢侈,又要處理佢啲情緒真心攰….
另外跳舞學校的同學由唔friend 變做friend 好高難度,阿囡佢對跳舞係OK,但同學們又好影響佢嘅情緒,各位JM 認為好唔好真係轉過另一間機構重新開始呢?如果唔轉,阿囡可以有咩行動去建立大家友誼呢?
最後想請教下究竟點練習先可以跳舞跳得叻啲
請多多指教

伯爵府

2024年龍年勳章

好睇小朋友性格, 由其準備進入青春期, 最緊要保持良好關係。
芭蕾舞純粹係興趣, 定本身有其他用途? 興趣既咪最緊要係學得開心, 有其他用途就放多少少心機同小朋友解釋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一字馬係跳舞最基本功! 做唔好轉咩機構都無用,莫講話有無天份 唔肯拉根唔會做到,唔關其他嘢事! 不如睇下佢係咪真係有興趣繼續學! 學跳舞拉筋係無得避,叻唔叻某程度係天份,我囡囡都有學跳舞,學左7年唔係特別叻,我就目的比佢活動下增加自信! 至於同學關係唔係好互動 因停左好耐實体課! 女仔堆又麻煩D嘅! 停實體課令考試兩個grade原本分兩年 嘅跳舞考試只相隔一個月就考,太趕啦!最後我比囡囡決定再繼續定停,佢決定唔繼續,我尊重佢決定! 反正當時又忙呈分試!So far 無咩後悔,因為比佢學跳舞嘅目的已經達到!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

正如好多時都有家長反映小朋友中意學琴彃琴, 但又唔中意綀琴
好多小朋友只係期望自己可以做到表演者, 但又唔肯付出
轉幾多個老師幾多間機構都解決唔到根本問題
作為媽媽你解釋比個女知得好清楚呀, 比個讚你
如果唔係有特別用途, 希望將來搵到飯吃, 咁就考慮下到底學唔學或轉學其他野
小學生放學後/假日時間好珍貴, 唔好浪費錢同時間

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔好太介懷跳舞堂識唔識到朋友,好多基本上一早已經認識,之後先一齊報學跳舞!所以唔熟未必關你囡囡事! 佢响學校有無人缘問題?不必太介懷

琥珀宮

回覆樓主:

你阿女捱唔到苦,跳舞唔啱佢,芭蕾舞係最辛苦嘅舞,佢仲要計較與同學夾唔夾,睇得出佢冇天份又唔想付出,及早轉其他興趣班吧!

睇樓主你咁教佢,話小學叻過人,英文好過人,佢仲難出去同其他人相處,睇嚟佢比較自我,所以才被其他同學孤立。

P.S. 阿女同你阿女一樣,K.2開始學芭蕾舞,一直係同一機構度跳,今年20歲,考至A1,向A2進發。多年來冇投訴同芭蕾舞同學相處,但有話老師係咁執佢錯處,我話佢老師肯執佢即佢有潛質,唔掂果啲老師都費時執,依家幫老師做兼職助教。

大宅

hkgra 發表於 22-11-18 11:55
好睇小朋友性格, 由其準備進入青春期, 最緊要保持良好關係。
芭蕾舞純粹係興趣, 定本身有其他用途? 興趣既 ...

係啦,就係無咩大用途,
阿囡覺得跳舞啲姐姐好靚,
我就覺得比佢郁下唔好成日縮喺屋企做補充,
本身諗住無咩壞處,估唔到搞到咁唔開心

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 soyan0409 的帖子

甘如果只為興趣, 阿女又學得唔開心, 就轉啦~但都要教下小朋友正確面對事情既態度

大宅

Gorgor0612 發表於 22-11-18 11:58
一字馬係跳舞最基本功! 做唔好轉咩機構都無用,莫講話有無天份 唔肯拉根唔會做到, ...

我都喺到諗梗呈分試先係最重要,
跳芭蕾舞無實際用途佢又玩得唔開心不如唔好浪費時間啦,我又可以慳返啲學費,但又唔想比佢覺得遇到困難就可以放棄,畢竟放棄係好容易,堅持係困難麻

男爵府

回覆樓主:

試下轉學其他舞,如拉丁,街舞,kpop,呢d通常舞紀大少少先開始

男爵府

SandyKL 發表於 22-11-18 12:30
你阿女捱唔到苦,跳舞唔啱佢,芭蕾舞係最辛苦嘅舞,佢仲要計較與同學夾唔夾,睇得出佢冇天份又唔想付出,及 ...

非常認同。
Ballet 係要好捱得苦,如果佢真心鐘意,再加屋企人支持鼓勵,佢會捱到落去之餘亦都享受個過程。
樓主嘅說話去教小朋友,我自問唔會咁講,我只會將個焦點去佢度,同佢傾下要有好成績,一定要下苦工,亦都教佢明白,世事好多時都唔係話你努力就一定有成果,更何況你唔肯努力。
唔好講其他人唔拉筋都做到一字馬,人嘅身體構造個個唔一樣,有人天生就筋軟,比較冇意思。
我女由 3歲跳到 差唔多 DSE, 已經考哂所有級,仲要佢小學同中學都係勁chur 嘅學校。
好好同小朋友再傾下。

珍珠宮

soyan0409 發表於 22-11-18 12:37
跳芭蕾舞無實際用途佢又玩得唔開心不如唔好浪費時間啦,我又可以慳返啲學 ...

取捨問題, 已經轉左幾間機構,學左咁多年都會算堅持,但連最基本嘅一字馬都做唔好就不如轉下其他活動,同囡囡傾下,努力下做拉筋or Quit

大宅

Mimmy 發表於 22-11-18 12:06
正如好多時都有家長反映小朋友中意學琴彃琴, 但又唔中意綀琴
好多小朋友只係期望自己可以做到表演者, 但又 ...

講得好岩,佢就係期望自己可以做到表演者,有人地咁靚,但又唔肯付出

男爵府

soyan0409 發表於 22-11-18 12:37
跳芭蕾舞無實際用途佢又玩得唔開心不如唔好浪費時間啦,我又可以慳返啲學 ...

冇過喎,人總有取捨

男爵府

回覆樓主:

我女k2開始學,全班都好輕鬆坐到,只係某膝頭幾個唔夠直,小朋友筋骨軟,一直跳應該好容易就一字馬,已經9歲又唔想吃苦不如放棄,再過2年上足尖更辛苦跟唔上

琥珀宮

sunnykiwi 發表於 22-11-18 12:44
非常認同。
Ballet 係要好捱得苦,如果佢真心鐘意,再加屋企人支持鼓勵,佢會捱到落去之餘亦都享受個過程 ...

芭蕾舞係紀律性好高嘅舞,好考驗個性,知道有個性格自我但天份好高嘅女仔,佢俾外國芭蕾舞團收咗,但真係萬中無一,通常都要靠艱苦鍛鍊才能有好成績。

萬舞都需要拉筋,係最最最基本嚟,否則好易傷到自己,長遠都無益,所以跳舞唔適合樓主阿女。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

SandyKL 發表於 22-11-18 12:54
芭蕾舞係紀律性好高嘅舞,好考驗個性,知道有個性格自我但天份好高嘅女仔,佢俾外國芭蕾舞團收咗,但真係 ...

我認同紀律性係要好高,我兩個妹分別有兩個女,大家相差六個月,差唔多時間一齊學跳芭蕾舞,一個好勤力喺屋企都會練習拉筋,另外一個乜都唔做,一有表演就睇到個分別。冇心機跳舞嗰個手長腳長, 十足Toy story個Woody咁,而家上到中學打排球玩得唔錯,證明佢唔適合跳舞,搵一樣適合自己嘅嘢好過啦。

首頁

尾頁

跳至