自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

求教,唔好意思,在FB 和youtube 爬文都見有朋友用buyandship, hk express....etc. 寄貨去英國。

請問近期有冇成功經驗用B&S由香港寄零食(獨立包裝薯片甘大枝之類)和用過的衣物去英國可行嗎?

因有人話得又有人話唔得(emoji)

請問有乜推薦?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

hcsoma 發表於 22-11-19 11:42
救教,唔好意思,在FB 和youtube 爬文都見有朋友用buyandship, hk express....etc. 寄貨去英國。

請問近期 ...

零食衣物可以寄、但我用speed post

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

郵局寄,方便同平 d。

複式洋房

bero 發表於 22-11-19 13:07
零食衣物可以寄、但我用speed post

請問Speed post 只計實重嗎?因上佢個網入資料計費用時,分別試相同重量用m3箱和m4箱都是同一費用,有啲懷疑迷惘(emoji)

複式洋房

pauline_c 發表於 22-11-19 13:11
郵局寄,方便同平 d。

(emoji)(emoji) thx
請問你是用speed post 特快專遞嗎?
大約多少天收到件呢?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用E express好方便,2kg 以內,自己搵盒入好就得

大宅

hcsoma 發表於 22-11-19 14:11
大約多少天收到件呢?

我上星期六寄speed post,今個星期三收到,但有時又耐d,要多幾日時間.

水晶宮

hcsoma 發表於 22-11-19 14:11
大約多少天收到件呢?

Speedpost,一個星期左右

侯爵府

hcsoma 發表於 22-11-19 14:09
請問Speed post 只計實重嗎?因上佢個網入資料計費用時,分別試相同重量用m3箱和m4箱都是同一費用,有啲懷 ...

係,我每次客都係計重量,上月寄過一次星期五寄,下星期三就收到

複式洋房

lakesilver 發表於 22-11-19 14:21
我上星期六寄speed post,今個星期三收到,但有時又耐d,要多幾日時間.

想請問零食如:福麵、鱈魚絲(有fish meat)、無印的乾味噌湯磚(有菜粒)可以用speed post嗎?

仲有即棄眼鏡(有水浸住)又可以寄嗎?

本想跟網友教e-express, 但發現2kg唔夠用,宜家砌緊用m2/m3箱寄,但怕食物成份,所以先請教有經驗的各位。

註:已爬郵局寄件限制,但佢有太多型式空運,有啲又得,有啲又唔得咁,好亂!我兩公婆投降了!

複式洋房

YuYuMother 發表於 22-11-19 14:17
用E express好方便,2kg 以內,自己搵盒入好就得

Thx!
今次2kg唔夠使,要放埋xmas (emoji) (emoji)

複式洋房

pauline_c 發表於 22-11-19 14:47
Speedpost,一個星期左右

Thx!

正研究零食限制,有乜唔畀寄。如唔介意可否分享下,指點下。

侯爵府

hcsoma 發表於 22-11-19 11:42
求教,唔好意思,在FB 和youtube 爬文都見有朋友用buyandship, hk express....etc. 寄貨去英國。

請問近期 ...

好奇想問一下,乜Buyandship 唔係響外國網站買完野集運返黎香港咩? 乜可以由香港寄英國??

大宅

回覆樓主:

我剛剛在buyxxxship 有個不快經歷。事緣係我寄switch機加對波鞋、一本書,兩包米缐去英國,貨在佢哋香港倉已經比左$500運費。
過咗一日CS 找我話入面有鋰電不能寄。
咁我就叫佢退返舊電比我,其他野照寄。點知原來成架switch 退返比我。佢哋話因有prohibited item 所以不會退款。結果我就比左$500 寄一對波鞋,書同兩包米缐(emoji)(emoji)。
所以要睇得好清楚佢個prohibited list,如果佢哋抽起咗,即使仲未離開香港倉,也要照比。而最近好似所有食品不能寄。
不過可能所有集運都係咁,係我吾識野啫

大宅

hcsoma 發表於 22-11-19 16:24
想請問零食如:福麵、鱈魚絲(有fish meat)、無印的乾味噌湯磚(有菜粒)可以用speed post嗎?

仲有即棄 ...

我寄過韓國芝士麫,鱈魚絲你問吓郵局,容易腐爛的就唔得,所以你味噌湯磚(有菜粒)唔知得唔得. 另有酒精成份的都唔得.

珍珠宮

回覆樓主:

直接去亞洲超市買,寄很貴

大宅

winner128 發表於 22-11-19 16:41
好奇想問一下,乜Buyandship 唔係響外國網站買完野集運返黎香港咩? 乜可以由香港寄英國??
...

我見Buyandship 網站話可寄去英國.

珍珠宮

我用speed post,剛剛星期三寄出大約7kg $746,郵局話4至9天收到

大宅

hcsoma 發表於 22-11-19 16:24

仲有即棄 ...

如果你只在郵局寄又郵食物而超過2kg就睇speed post的寄件限制,睇太多好亂的.

水晶宮

hcsoma 發表於 22-11-19 16:28
Thx!

正研究零食限制,有乜唔畀寄。如唔介意可否分享下,指點下。

肉類、蛋、液體

首頁

尾頁

跳至