自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近呢10年,成日都聽呢啲欺凌事件,記得好似幾年前,曾經聽過一個短片,講投訴學校欺凌自己個女,學校老師返嚟覆呢啲係常態⋯

不妨從細教育,見到欺凌唔好袖手旁觀,唔好同埋啲欺凌人埋堆

https://youtu.be/AOr-SkvWXEQ

https://youtu.be/VJZx9BysIEI

呢啲好值得同仔女一齊睇

伯爵府

職場一樣有欺凌,好多人都係明哲保身。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

啲老師 知都唔理, crazy

珍珠宮

開不了口 發表於 22-11-21 08:50
以前啲人,就算有投訴有唔妥你,可能見你道歉或者好易就算數,而家?一有少少野就想玩到你盡整死你咁,有 ...

係架,耳濡目染,就算屋企唔係呢啲人,出到社會為求生存,就會利用在網上所學到嘅嘢攞嚟用,其實呢度好多所謂嘅家長都好鍾意網絡欺凌人,尤其某啲藝人,成日知少少就當係真,簡直膚淺,希望佢哋啲仔女在學校唔好比人欺凌就好了

侯爵府

2024年龍年勳章

manyinsum 發表於 22-11-20 19:43
好多大人都無同理心,莫講教小朋友

x 2

伯爵府

回覆樓主:

新世代價值觀,鬥無人性鬥禽獸,網上朦面就會越嚟越入魔,潛移默化之下就變成性格

珍珠宮

manyinsum 發表於 22-11-20 19:43
好多大人都無同理心,莫講教小朋友

X3

水晶宮

回覆樓主:

社會好遍現狀,自己也是被欺凌一群,咁多年難改善,現希望孩子變強,不被欺凌,真人真事,孩子同學被歎凌,孩子出手,學校反而贊孩子,還上台表演功夫。。。

珍珠宮

小星星1 發表於 22-11-21 08:26
對,我今日先同你一樣諗法,社會風氣太差,尤其在網上好多人口沒遮攔,不是事實又周圍講,好恐怖:thinking ...
現實同網絡一樣,欺凌嚴重,我覺得有咁既父母,仔女性格都差唔多,父母係一面鏡子,香港人係好mean,比較少同理心,小學中學應該要有幾堂或keep住有活動係教育學生咩叫同理心,家長自己都有好大責任去管教仔女行為,但眼見好多家長都唔理,因為自己都其身不正,一樣係自私

子爵府

Happyhappylive 發表於 22-11-20 19:29
現今社會多網絡欺凌 .霸凌
見到啲妹妹講其實好可憐
家長亦都好心痛 :igiveup ...

現實過去幾搭年都有呢樣嘢從未停過,只系大事定少事。少嘅比人改花名無人同佢玩,大嘅就出手有身體接觸。
我朋話講佢親戚個仔讀書好叻,入咗去間私校拎獎學金免費讀書,班上好多系有錢人子女,成仔比人欺負話佢窮仔,班上有個學生放咗支尖嘅鉛筆系佢張凳度坐咗落去,要即時入醫院。最後點呢,學生及其家長無道歉,學校叫家長不追究算數,一系退學。佢親戚又唔想退學唯有忍氣吞聲。
我覺得咩學校都有機會發生,學生家教系最根源。

beebee67890    發表於 22-11-21 14:41

公爵府

回覆樓主:

黑暴就知好多人冇同理心、冇人性,唔同政見放火燒人,圍摳人仲大把人話受害者抵死

男爵府

小星星1 發表於 22-11-21 10:35
係架,耳濡目染,就算屋企唔係呢啲人,出到社會為求生存,就會利用在網上所學到嘅嘢攞嚟用,其實呢度好多 ...

係,仲要扭曲人說話,無証實過就當真咁去欺凌人,有時呢啲野女人仲衰過男人

子爵府

好媽媽勳章

maymay220hk 發表於 22-11-21 09:27
香港教育失敗

家庭教育呢?

睇父母喇,有啲連自己都未掂就爲生而生

珊瑚宮

回覆樓主:

現今社會都係 有啲父母自己身教 自己冇事就得

子爵府

naicha 發表於 22-11-21 09:24
以前小學時肥, 個人又唔多出聲, 有兩個男同學專門針對我, 試過放撳釘落我張凳, 又專登坐爛我副眼鏡, 不過我 ...

妳好勇敢,懂得反抗惡勢力

我琴日同我嗰小一阿女講,如果在學校被人欺凌,要同媽媽或老師講,以佢性格我估佢未必會被選中成為欺凌目標,跟住我再補充,遇到同學被欺凌,都要同媽媽或老師講,否則被欺凌嘅同學會好吾開心。

要發揮互相守望嘅精神,把不公平事件減到最低。

珍珠宮

BBJOJO 發表於 22-11-20 20:00
有幾多個老師真係真心真意去幫學生
你讀書成績優異就會照顧你

講得冇錯,成績優異嘅學生真係有特權㗎,唔止香港係咁,我喺外國都係。

水晶宮

好過份,好心痛

珍珠宮

crazypaper 發表於 22-11-21 10:49
現實同網絡一樣,欺凌嚴重,我覺得有咁既父母,仔女性格都差唔多,父母係一面鏡子,香港人係好mean,比較少 ...

其實一出街就發現大部分香港人好自私,沒有同理心的!

珍珠宮

開不了口 發表於 22-11-21 11:21
係,仲要扭曲人說話,無証實過就當真咁去欺凌人,有時呢啲野女人仲衰過男人
...

對!不知所謂!
之前我有三幾個同事在公司大大聲,做錯又唔認,甩甩漏漏,仲要同老細投訴,呢啲人,我只會可憐佢哋啲仔女,長大後一定不會是優秀的人

珍珠宮

ychan^ 發表於 22-11-21 10:56
現實過去幾搭年都有呢樣嘢從未停過,只系大事定少事。少嘅比人改花名無人同佢玩,大嘅就出手有身體接觸。
...
傷人已經可以報警,其他野都可睇下傾唔傾得掂,傷人要入醫院,點可能放過個搞事者?私校要錢唔敢得罪有錢家長,作為父母,自己縮埋都唔係好榜樣,讀到書,個仔心靈受創,咁都係好影響深遠

首頁

尾頁

跳至