自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

見識過熱門小學老師夾埋社工,一齊霸凌一個小學生,依家d老師、社工質素,算吧啦

珊瑚宮

女皇駕到 發表於 22-11-20 21:16
因呢幾十年社會好多雙職父母,真係好多靠姐姐睇住小朋友,姐姐又幾個會教呢d。2019黑暴其實就睇得出好多人 ...

呢句真 黑暴見证埋D家長. 心理五平 叫人仔女衝自己叫番屋企

大宅

amy730 發表於 22-11-20 19:50
學校老師有責任幫助受欺凌嘅學生,連老師都息事寧人,只會助長霸凌者
...

其實有好多時候,老師都霸凌埋一份,真係要教育仔女點保護

大宅

annakit 發表於 22-11-20 21:13
頭先同亞女一齊睇, 講到欺凌者恐嚇話唔准講比屋企人知, 唔係就xxx, 我即刻趁機教亞女如果比人蝦一定要話 ...

係呀,最多咪轉校,比人欺凌真係會有情緒病,影響深遠

大宅

BBJOJO 發表於 22-11-20 20:00
有幾多個老師真係真心真意去幫學生
你讀書成績優異就會照顧你

真心同意,成績好就算做衰嘢都唔會鬧,好現實

子爵府

女皇駕到 發表於 22-11-20 21:16
因呢幾十年社會好多雙職父母,真係好多靠姐姐睇住小朋友,姐姐又幾個會教呢d。2019黑暴其實就睇得出好多人 ...

係, 所以可以自己湊的, 真係最好自己湊。 明白香港搵食艱難, 但真係見唔少, 工人湊的, 好多品行同性格都有少少問題(不喜勿插)。

寶石宮

2024年龍年勳章

sisi83 發表於 22-11-20 23:22
真心同意,成績好就算做衰嘢都唔會鬧,好現實

其實我n年前已經發現

因為我成績一向都係一般, 記得讀中學嘅時候,坐我後面嘅同學將啲擦膠碎放喺我個頭定係背脊, 我擰轉面對 表示不滿,老師見到都叫我擰返轉,唔好搞事。

所以我自小我對老師係有偏見。
幸福可以好簡單

大宅

BBJOJO 發表於 22-11-20 23:24
其實我n年前已經發現

因為我成績一向都係一般, 記得讀中學嘅時候,坐我後面嘅同學將啲擦膠碎放喺我個頭 ...

再加上而家啲老師,都係算喇,無期望,我女而家學校啲老師簡直不知所謂,娜娜林讀埋呢兩年,唔使對住某啲老師。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

BBJOJO 發表於 22-11-20 23:24
其實我n年前已經發現

因為我成績一向都係一般, 記得讀中學嘅時候,坐我後面嘅同學將啲擦膠碎放喺我個頭 ...

非常明白,小學四年級有個男同學成日蝦人,有次調左坐我後面,滴啲塗改液去我校服,仲剪我頭髮,當年老師只是話下佢 ,反而我出口講,仲話我駁咀,一把鐵尺打去我個咀,立即流血,都唔敢講俾阿媽知

寶石宮

2024年龍年勳章

sisi83 發表於 22-11-20 23:27
再加上而家啲老師,都係算喇,無期望,我女而家學校啲老師簡直不知所謂,娜娜林讀埋呢兩年,唔使對住某啲 ...

咁就慘啦
咁而家啲學生搵乜嘢人教
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 22-11-20 23:29
非常明白,小學四年級有個男同學成日蝦人,有次調左坐我後面,滴啲塗改液去我校服,仲剪我頭髮,當年老師 ...

我同你嘅情況一樣,因為讀書唔係叻,但係我絕對冇搞事㗎。
幸福可以好簡單

大宅

回覆樓主:

學校吾理,霸凌免費又好威又好玩,更係變本加勵

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

BBJOJO 發表於 22-11-20 23:32
我同你嘅情況一樣,因為讀書唔係叻,但係我絕對冇搞事㗎。
...

個次駁咀開始,個女英文老師就針對我,成日揾我問問題,一答唔啱就叫我出門口罰企,呢個女老師仲要落堂後,出班房門口,望下我,一路睥住我。

我都無同家人講,廢事搞事。

寶石宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 22-11-20 23:36
個次駁咀開始,個女英文老師就針對我,成日揾我問問題,一答唔啱就叫我出門口罰企,呢個女老師仲要落堂後 ...

你諗下我哋嘅年紀。。。

其實當日已經一直有問題, 學生唔敢出聲 ,亦冇人正視
幸福可以好簡單

琥珀宮

BBJOJO 發表於 22-11-20 23:38
你諗下我哋嘅年紀。。。

其實當日已經一直有問題, 學生唔敢出聲 ,亦冇人正視

係架,我當時小學仲有幾個咁既老師,個位訓導主任仲大哂,日日捉人去罰企同留堂,罰抄100次,無所不用其技去折磨人,根本就係上層係由得啲老師咁做既,亦唔會出面處理。

寶石宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 22-11-20 23:41
係架,我當時小學仲有幾個咁既老師,個位訓導主任仲大哂,日日捉人去罰企同留堂,罰抄100次,無所不用其技 ...

通常呢啲情況, 一間學校唔會得一個老師係咁

應該上班都係
上樑不正下樑歪
幸福可以好簡單

琥珀宮

BBJOJO 發表於 22-11-20 23:48
通常呢啲情況, 一間學校唔會得一個老師係咁

應該上班都係

無錯
前幾年同啲小同聚會,大家都有講個幾位老師不是,人人都知道既。

寶石宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 22-11-20 23:50
無錯
前幾年同啲小同聚會,大家都有講個幾位老師不是,人人都知道既。
...

我就冇同 d同學聯絡啦

stagea    發表於 22-11-21 10:26
幸福可以好簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

414928 發表於 22-11-20 20:36
忽略德育教育咁多年,新一代父母本身都沒有「同理心」這概念如何教育下一代?不要隨地掉垃圾都要賣廣告「再 ...

父母冇同理心,小朋友受到影響
上到學校,想老師教學生有同理心?
有時唔係老師唔想理,而係公說公有理 婆說婆有理,老師大都好難做
要怪,只係怪當初父母當仔公主王子咁湊
我成日同學生講,上到中學 就唔似小學,你地要識點同人相處 唔會個個都就晒你,我都好難話你知要點做,總之……入好既學校 被欺凌機會少d, 唔好有野比人講 唔好多多事實 多多咀,中學生 大個啦!唔再係bb 好多事自己執生 世途險惡呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至