自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

市面上有各種各樣既 麥皮種類,自問唔多入廚房真係唔知點分. 想知燕麥 跟 麥皮分別. 另有否一種麥皮/麥片/燕麥係唔駛煮, 土加鮮妙或yoghurt 就可即食. 聽人講 果d所謂即食麥皮,都係要煮.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

兩者是以不同材料用不同的處理而成。首先,原片燕麥片(Rolled Oats)是燕麥粒壓製而成,呈扁平狀,直徑約相當於黃豆粒,形狀完整;第二,快熟(Quick-cooking Oatmeal)就是將燕麥粒切成厚片,再碾平;而即食(Instant Oatmeal)則將燕麥切成薄片再碾平,組織更細緻。

而麥皮(Instant Cereal)是多種穀物切片再混合而成,如小麥、大米、玉米、大麥等,其中燕麥片只佔一小部分,部份甚至不含燕麥片。不同品牌的麥皮更會加入水果乾、堅果片、砂糖、奶精(植脂末)和香精等,以吸引大眾選購。(網上資料)

即食燕麥可用熱水沖調。

水晶宮

mansdom 發表於 22-11-25 18:01
市面上有各種各樣既 麥皮種類,自問唔多入廚房真係唔知點分. 想知燕麥 跟 麥皮分別. 另有否一種麥皮/麥片/ ...

市面上一般麥皮/麥片,都係以燕麥製造。當然,亦有其他產品 例如以藜麥造嘅麥皮,但通常都係燕麥,最普遍亦最平。

一般麥皮常見以三種形式出現:原片麥皮(rolled oats)、快熟麥皮(quick cooking oatmeal )及即食麥皮(instant oats)。佢地其實全部都喺工廠已經烹煮過,只不過係原片滾壓/經不同程度切割嘅分別,所以用家自己烹調呢啲麥皮時嘅需時會有不同,而佢地嘅口感亦有分別。其實,以上麥皮可以唔需要煮過先食,你亦可以以液體(如各式奶類或植物奶,亦可加入乳酪)喺雪櫃浸泡數小時至過夜,無需加熱食用。網上大把此類食譜(overnight oats)參考,個人覺得係早餐佳品,而我喜歡用原片麥皮去做,貪其口感較好。此外,市面上亦有 muesli (通常為原片麥皮 預先加入乾果、果仁、瓜子等)及 granola (麥片混合蜜糖或糖漿再烘焙,加入乾果及/或果仁等),可以混合奶類或乳酪即時食用。

亦要一提,有種產品叫 steel cut oats,亦係燕麥,不過未經滾壓,只係切割成粒狀。呢種就一定要煮,而所需烹調時間亦比較長好多。不過,呢種產品喺香港並唔普遍,只會喺大型或多歐美產品嘅超市有售。

子爵府

2024年龍年勳章

EstrellaDamm 發表於 22-11-25 19:10
市面上一般麥皮/麥片,都係以燕麥製造。當然,亦有其他產品 例如以藜麥造嘅麥皮,但通常都係燕麥,最普遍 ...

想請教原片,快熟和即食的營養價值是一樣嗎?唔該你

水晶宮

maria2014 發表於 22-11-25 20:21
想請教原片,快熟和即食的營養價值是一樣嗎?唔該你

營養價值相約,不過 原片麥皮升糖指數三者之中最低,快熟次之,即食則最高。如果有糖尿或糖尿風險高者就要留意。

子爵府

2024年龍年勳章

EstrellaDamm 發表於 22-11-25 20:36
營養價值相約,不過 原片麥皮升糖指數三者之中最低,快熟次之,即食則最高。如果有糖尿或糖尿風險高者就要 ...

多謝解説

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

想知降膽固醇係邊種燕麥最好?

首頁

尾頁

跳至