婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

如果你知道你太太的大哥每個月都要俾5萬外父做家用時, 你仲會唔會覺得佢偏心?
有時不要只看一面, 凡事都有2面的.

大宅

回覆樓主:

同我老豆咁,因為嫁出的女係潑出去的水,人哋係內孫,你係外孫,我老豆都從來無關心過我同我家姐哋小朋友,我哥個仔就錫到濃,已習慣,不需介懷就會舒服好多

大宅

我會退群,自己一家三口開開心心過,話知佢買乜去邊玩,小來往

大宅

好視乎樓主太太點唸,如果大家想法一致,咪搬遠啲少些接觸。

別墅

回覆 jasonmak007 的帖子

好心你咁大個男人咪成個女人仔咁妒忌心啦。
你同你太太錫個仔咪得囉。關其他人咩事?

男爵府

老一輩觀念,嫁出去嘅女如潑出去的水,我父母將物業同個仔聯名,其他女無份,我一早知又無乜所謂,正所謂冇期望冇失望

大宅

回覆 jasonmak007 的帖子

唔好衝動。佢哋唔識做人,由得佢。

公爵府

牛年勳章

lsk88hk 發表於 22-11-30 11:22
俾我會搬番去對面海, 搵附近既幼稚園, 然後退出所有有關群組
當然要同你老婆商量左先去做以上既野 ...

吾洗咁既, 始終係老婆的爸爸, 重男輕女係上一代的問題, 改變吾到人, 個孫跟他姓, 他要這樣, 是他的選擇, 相信樓主老婆更難受, 唯有少見, 吾好太細心, 又他享受他的幸福, 盡量避開二個孫和公公同場一起, 從心所欲太難

複式洋房

jasonmak007 發表於 22-11-30 18:56
回覆 0030 的帖子

老人家呢啲守舊的觀念,真係好難改變佢地。

係呀!重男輕女偏心呢樣野冇乜好講,佢哋係唔會變。如果你哋冇乜嘢需要依靠佢哋咪各自各生活囉,當然門面野要做足啦,WhatsApp 梗係唔退,較冇聲氣咪得囉。至於二人世界咪搵自己父母囉,唔得搵工人睇住又有乜問題?可能你哋第一個小朋友所以咩都緊張啲,有第二個你哋一定唔會咁。(emoji)

子爵府

好多老人家分內孫同外孫, 之後再細分男孫和女孫

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

講真,自己阿爸錫個仔多啲唔出奇….你可以喺假期搵你父母幫手睇小朋友,佢哋咪可以揀枱腳囉!同埋你父母錫你咪得囉,使乜要人哋父母咁錫你地,或者人哋個仔俾咗好多錢父母做家用呢…

別墅

我自己就會樂得輕鬆
大孫先至係慘,成日要應酬,哈哈

男爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 02:41
我太太除咗有一個哥哥之外,沒有其他兄弟姊妹,我哋各自都有一個仔,佢個仔3歲半,我個仔兩歲,讀同一間幼 ...

有乜好唔平衡?你老婆個原生家庭好明顯係重男輕女…你不單止唔係唸住救佢脫苦海,你自己仲攪笑到想沾佢哋便宜?咪攪笑啦!放棄啦!有骨氣就乜都唔要!叫佢唔好拎、送任何野過來!佢果個孫係跟佢姓㗎!佢嘅錢、愛要比邊個,其他人亦無權過問…你唯一可以做的是,自己老婆、仔,自己鍚!!放過佢哋等於放過自己呀!睇唔過眼,就同佢哋盡量避免接觸…你自己都有父母?咁佢哋無幫手?真係有需要,其實有好多日間保姆可以幫手!

伯爵府

睇開d
我父母同因日家父母都係重男輕女
男家嚴重好多添,所以佢地會好重視我個仔。
同樣地我女家既又好重視我阿哥既仔女

我又覺得老人家既唔好理太多
有d人係好明顯分內孫同外孫

珍珠宮

pi0219 發表於 22-11-30 09:47
可能個個係內孫, 跟爺爺同姓所以偏心D

呢D觀念無得搞, 自己一家3口先係核心家庭, 其他人如果唔開心既就保 ...

正是,搬返近自己父母度

珍珠宮

回覆樓主:

偏心咁明顯就少d來往
唔好對佢有咩期望就自然無失望

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊