自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前係日本百貨買完野,直接退稅,機場海關直行直過,完全唔駛理。

今次係日本,百貨公司買完野,要我睇指引,好似要係機場海關declare。咁物件係咪要hand carry呢?

係咪新規定呢?

伯爵府

kyliema2006 發表於 22-12-2 21:42
以前係日本百貨買完野,直接退稅,機場海關直行直過,完全唔駛理。

今次係日本,百貨公司買完野,要我睇指 ...

依家電子退稅,去到機場過左保安檢查,過海關有部機scan 護照,scan 左就得,無檢查過物品。之後就出境。

大宅

經過海關人人都要scan個passport, 之後就可以走,我上個月同啱啱係日本返嚟都唔洗睇啲物件,我去退稅都無講有咩新指引,大部份物件都寄倉,無handcarry

男爵府

kyliema2006 發表於 22-12-2 21:42

今次係日本,百貨公司買完野,要我睇指 ...

我剛剛喺日本返來

最大分別係買完嘢即退稅後,無釘晒單據喺你passport, 亦都唔過關後俾返單據(收集箱)

應該唔會檢查吧,我買左27 吋喼返嚟,肯定要寄倉,我所有手信寄倉,沒有hand carry

子爵府

日本政府如果想賺錢,應該唔會製造麻煩比遊客
放心盡情買買買!

大宅

我上個月喺福岡機場,未入check in counter 已經要比海關人員scan passport, 指了個退得最多稅嘅item叫我比佢看,但我本身都係hand carry的,唔係就要開喼搵出嚟

男爵府

bluekitty53 發表於 22-12-2 22:19
我上個月喺福岡機場,未入check in counter 已經要比海關人員scan passport, 指了個退得最多稅嘅item叫我比 ...

謝謝各位講解。

但係,以你這個情況,請問入機場第一關是海關嗎,然後才check in?

伯爵府

2023年兔年勳章

加菲貓 發表於 22-12-2 21:53
經過海關人人都要scan個passport, 之後就可以走,我上個月同啱啱係日本返嚟都唔洗睇啲物件,我去退稅都無講 ...

係囉!我幾日前東京返嚟,過關完全冇提退稅嘅事,我都忘記左有呢樣野添!

男爵府

bonbonyy 發表於 22-12-2 22:33
係囉!我幾日前東京返嚟,過關完全冇提退稅嘅事,我都忘記左有呢樣野添!
...

即係仲簡化左,唔係複雜左。好喎!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

係咪即係去百貨公司買滿一個金額~都唔使去reception搞退稅?

男爵府

appleyuen 發表於 22-12-2 22:44
係咪即係去百貨公司買滿一個金額~都唔使去reception搞退稅?

係百貨公司,tax refund counter,即時攪退稅無變過。姊妹話係機場海關退稅安排簡化左。

琥珀宮

kyliema2006 發表於 22-12-2 22:47
係百貨公司,tax refund counter,即時攪退稅無變過。姊妹話係機場海關退稅安排簡化左。
...

明白了謝謝

公爵府

appleyuen 發表於 22-12-2 22:44

間間商場/百貨公司不同,總之比錢時問tax free? show passport, 有啲收銀直接做tax free, 有啲比完錢去退稅counter搞退稅。現在唔再需要釘收據係passport, 10月尾關西機場返完全直行直過冇人問。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

簡化左係好事, 唔駛成本passport好多釘
之前試過有間仲用膠水 , 一出門口拿拿淋搣返出黎, 好彩冇爛咋

琥珀宮

Honey 發表於 22-12-2 22:52
間間商場/百貨公司不同,總之比錢時問tax free? show passport, 有啲收銀直接做tax free, 有啲比完錢去退 ...

別墅

beebeeiloveyou 發表於 22-12-2 22:13
日本政府如果想賺錢,應該唔會製造麻煩比遊客
放心盡情買買買!

咁都好D

大宅

kyliema2006 發表於 22-12-2 22:29
謝謝各位講解。

但係,以你這個情況,請問入機場第一關是海關嗎,然後才check in?

是的

大宅

kyliema2006 發表於 22-12-2 22:29
謝謝各位講解。

應該咁講,有兩個海關人員企咗喺排check in條隊度,比佢check咗才去check in counter, 福岡機場係咁,其他唔清楚了

男爵府

朋友上兩個星期日本返港,海關預先一早target 佢,好禮貌問佢有冇帶退稅物品在身,佢只有一個袋,話衣物在喼,飾物就已載上身,好快就過關,之後臨上機,入閘口mark 住兩個座位no. , 其中一個就係佢,工作人員再次問佢是否海關已查問過,之後好禮貌比佢入閘。

男爵府

VenusNLK 發表於 22-12-3 00:04
朋友上兩個星期日本返港,海關預先一早target 佢,好禮貌問佢有冇帶退稅物品在身,佢只有一個袋,話衣物在 ...

仲之唔駛hand carry,點問都得了。

首頁

尾頁

跳至