自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mooskha 發表於 22-12-9 02:46
其實香港對外國人來說,已經失去吸引力。工作上接觸外國人,年輕的一代,只覺得香港係中國的其中一個城市。 ...

所謂既國際化其實咪即係殖民地色彩, 都係依附住英國既文化, 你以為所有野真係國際化咩?

以前D遊客黎香港, 點會睇香港係英國殖民地定係中國領土呀, 只要佢地食得好住得好, 買野扺就得啦, 邊會唸甘多呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yk2 發表於 22-12-9 01:18
如果倒數都係同米蘭、巴黎、東京、羅馬等差不多,也相當不錯!
得啖笑!
睇果十大呢啲咁嘅報導,真係唔怕你 ...

總有離別的時候

大宅

東京都係?咁呢個調查…

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

amazingkitkat 發表於 22-12-8 17:58
根據 InterNations 的 Expat Insider 報告,以下是 2022 年排名最低的十個城市,分別為:

1. 南非約翰內斯 ...

澳洲傳媒

白人又真係唔like 非白人地區

公爵府

2024勳章

annie133 發表於 22-12-9 07:39
我朋友一家咪係,鬼佬一家疫情時走咗去泰國,賣/掉/送哂D稼私,去到比野咬入醫院又洗咗畢錢清哂袋,而家想 ...

係香港搵咁多錢又唔駛交稅, 仲要用埋香港納稅人既錢睇醫生, 呢d人千其唔好返來

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外籍人士最愛一定系呆灣!香港揾錢多,你咪唔好黎羅。

侯爵府

opclk99 發表於 22-12-9 00:48
無記錯原來最前三名分別係墨西哥、印尼與台灣....
依d報告真係得啖笑.... ...
係咪外國窮鬼多

opclk99    發表於 22-12-9 16:13

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一個地方揾錢多稅收少,生活安全,交通便利,出街食野買野方便,如果你外籍人士要有推翻人地政權,打倒人地政府既自由權利,甘你千期唔好黎。

珍珠宮

畀面勳章

Mooskha 發表於 22-12-9 02:46
其實香港對外國人來說,已經失去吸引力。工作上接觸外國人,年輕的一代,只覺得香港係中國的其中一個城市。 ...

現在所謂國際, 會不會已由西方移向東方呢? 呢一刻可能還不是以人民幣結算的時候, 但以國力來說, 這是遲早的事, 如此, 西方還是國際核心嗎? 中國化已意味著是國際化, 已是一個勢不可擋的趨勢

象牙宮

回覆樓主:

消費貴,住既地方又細,外國人唔鍾意係正常!只係生活方便囉

首頁

尾頁

跳至