婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

請問有無姊妹卵巢及子宮都切除咗? 可以分享下有無後遺症? 卵巢及子宮都切除就步入更年期, 有D擔心.
我覺得我的一生, 算是不幸中的大幸.(有D長)
事源: 2019年4月發現子宮癌前病變(CIN1), 做咗LEEP, 做手術前醫生建議戴一個有藥性的子宮環(Mirena), 防止子宮膜變厚. 之後每年都keep住check up.直到2021年2月發現右胸有一硬塊, 係乳癌1期, 局部切除, 只需做電療, 不用化療. 食5年荷爾蒙藥.
點知1年後去做PET CT, 私家醫生話報告無問題, 但我去政府覆診, 佢哋見到我卵巢有著燈, 轉介我去婦科, 照超聲波發現左右卵巢有2CM & 2.8CM 囊腫, 建議切除右邊卵巢(今年43歲唔會再生). 安排咗2023年1月尾做手術.
但之後我交咗2019年的手術報告, 醫生叫我返去, 取走一些子宮組織做檢查. 醫生又建議我不如連子宮都切除, 原因係個子宮環有釋放黃體素荷爾蒙, 會影響我乳癌的康復. 如攞走咗子宮環, 食乳癌藥會令子宮壁變厚.

水晶宮

如果係我
我會先除環,增加乳癌康復機會
過45 就做埋子宮卵巢切除,減少tamoxifen 影響子宮內膜同減少卵巢癌的機會
反正過45 已經係正常更年期的歲數
我小朋友仲細,有癌症的話我會盡量延長自己的壽命

大宅

回覆樓主:

癌症比切除子宮,卵巢及更年期這些都可怕得多,既然有方法去免卻癌病帶來既痛苦,我自己認為不需憂慮太多。

男爵府

lct226 發表於 22-12-14 16:10
請問有無姊妹卵巢及子宮都切除咗? 可以分享下有無後遺症? 卵巢及子宮都切除就步入更年期, 有D擔心.:tooc ...

我都係乳癌康復者。我都係一期,局部切除,電療,食5年荷爾蒙藥。
之後又因為子宮肌瘤太大,又驚病變,所以醫生見議切除。
我上年已做手術全切,唔覺有特別更年期症狀。除咗要小心骨質疏鬆。
不過都係大手術,你可以問多個醫生先作決定。

大宅

回覆 Patsiu 的帖子

想問下你,你係先切除再做電療?因為聽有人係先打化療針先做手術。同埋有冇影響日後行房?

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

回覆 wingwing531 的帖子

其實係睇病況, 有人係先化後術, 有人就先術後化及電. 要睇多2個E先再作定奪.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都想問下,已更年期,就登六啦。一把年紀,昨天政府醫院檢查,卵巢有水囊。建議我可以切除子宮及卵巢,吾怕第日病變。我都決定吾到。。。而家等埋報告。想知切除會否好大手術?有點怕。。

大宅

ydoris 發表於 23-1-20 11:06
我都想問下,已更年期,就登六啦。一把年紀,昨天政府醫院檢查,卵巢有水囊。建議我可以切除子宮及卵巢,吾 ...

你做咗手術未?

侯爵府

未呀,九月仲有次覆診。到時想同醫生講決定做手術。以免夜長夢多。一陣7老八十先嚟有事,又話老得濟吾做得手術了。又要年青人陪我呢個老野年年檢查,阻住佢地生活。政府排期都要幾年啦,仲有青春等下既。

大宅

ydoris 發表於 23-8-11 20:04
未呀,九月仲有次覆診。到時想同醫生講決定做手術。以免夜長夢多。一陣7老八十先嚟有事,又話老得濟吾做得 ...

你係邊間覆診?

侯爵府

mingcheng 發表於 23-8-12 18:32
你係邊間覆診?
我係博愛醫院慧研雅集婦女中心睇醫生既。係屯門醫院轉介我去架。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊