自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

親戚A個女下個月由美國返香港探親,因為佢只係停留香港幾日,親戚B就話親戚女可以去我屋企住,但因為我兩公婆要返工,就答佢我們沒有時間陪親戚女,日頭個個返哂工,得佢一個人係屋企唔係咁方便,因為佢沒有我家鎖匙,想出街食飯都好麻煩,親戚B竟然話你地配鎖匙俾佢就得啦。

坦白講,佢黎住無所謂,但配鎖匙呢下我好介意。親戚B聽左後竟然單打我,話你驚人地爆你屋企格就算數啦,又話人地當你係親人者,唔係個個都咁諗,搞到好似我有問題咁。

佢講到樣樣野都好簡單,緊係啦,又唔係去佢屋企,況且人地黎左我度住,我就要招呼佢係香港的所有行程,帶佢去玩,冇理由要人地日日都困係我屋企。真係抽唔出咁多時間,又係我錯?

親戚女由出世到而家廿幾歲,我見佢不多過十次。你地會不會介意配鎖匙俾不常來往的親戚?

la_source    發表於 22-12-23 11:14
日日是好日

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

幾日叫佢去住酒店啦

男爵府

既然無問題,點解唔去親戚B屋企呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

親戚B難頂,叫佢自己招呼人,親戚A都無提出要求~

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

就到港,話自己家中左緊密接觸,不想傳比較親戚女,叫佢去住酒店

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

一句唔方便,其他少講少錯。

侯爵府

20幾歲住酒店啦,女仔自己本身都未必想喺你屋企住,話人嗰個又係一廂情願

子爵府

jon12345 發表於 22-12-23 11:18

秒殺

瑪瑙宮

大廚勳章

mother904 發表於 22-12-23 11:13
親戚A個女下個月由美國返香港探親,因為佢只係停留香港幾日,親戚B就話親戚女可以去我屋企住,但因為我兩公 ...

差唔多日子同佢講中咗喎。。。即刻嚟都唔使嚟
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一開始我會直接講屋企唔方便比外人住,唔會解釋咁多,
除家人,更加唔會比鎖匙外人

珊瑚宮

BK Milk勳章

親戚A個女下個月由美國返香港探親,因為佢只係停留香港幾日,親戚B就話親戚女可以去我屋企住,但因為我兩公 ...

關佢乜事,最憎呢種三八,咩都要聽佢安排,佢老幾

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實全件事都唔關親戚B事, 佢咁好心俾自己間屋親戚A個女住咪得囉.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jon12345 發表於 22-12-23 11:18

岩呀, 講得咁輕鬆, 呢單JOB交比佢啦

水晶宮

2024年龍年勳章

咁唔介意的親戚B比A個女住幾日囉, 配埋鎖匙比A女囉~~ 好怕呢D人~~~ 你直接拒絕啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

介意,不會配匙,既然只是停留幾日,應該租酒店,親戚B可以接收就唔洗租酒店囉!

水晶宮

2024年龍年勳章

齋睇標題以為講緊一個唔鐘意食飯的BB ~~

熙fi媽媽    發表於 22-12-23 14:05
littlefunpig    發表於 22-12-23 13:49
Amy7802    發表於 22-12-23 13:44
girlbear    發表於 22-12-23 13:37
Prosperous    發表於 22-12-23 11:54
mother904    發表於 22-12-23 11:33
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

去B屋企囉,一係住酒店

一定要企硬!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

應承佢
佢攞住行李去到門口嘅時候,同佢講你係密切接觸者,叫佢立即去親戚B屋企住

翡翠宮

畀面勳章

親戚B就係話佢屋企細,冇地方俾A女住,話我個女去左外國,呀女間房出黎可以俾A女住。

我話佢唔湊米氣,就係咩都一廂情願,佢覺得同親戚A親如家人,所以A女唔係外人。佢仲走去問左A女想唔想去我屋企住,人地話無所謂,結果就係而家咁。

佢自己會唔會招呼A女我唔理,但真係唔好搞我呢啲獨家村,我極度注重私隱,父母、62 99以前都唔會有我家鎖匙,我又點會願意配鎖匙俾親戚。我已經拒絕,係唔滿意佢單打我。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

親戚B 叫 親戚A女 , 去親戚C (即你) 家住, 其實已經好唔合理,
點解B代表你

首頁
12345...10

尾頁

跳至